zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Se NATO res pripravlja na tretjo svetovno vojno?

kš, 01.02.2024 13:03:49

Še pred kratkim so se nekateri Američani bali, da bo neizkušeni in glasni predsednik Donald Trump sprožil tretjo svetovno vojno. Zdaj svojo vrnitev utemeljuje na tem, da se ji bo on izognil.

Delite na:
Se NATO res pripravlja na tretjo svetovno vojno?
Grant Shapps ni izbiral besed in s svojim govorom je marsikomu pognal strah v kosti. Profimedia

V nedavnem elektronskem sporočilu za zbiranje sredstev je Trump obžaloval: "Resnično se mi lomi srce, ko vidim, kako Krivi Joe (Joe Biden, predsednik) - najšibkejši in najbolj nesposoben predsednik v zgodovini - uničuje našo državo, ko potiska Ameriko na rob tretje svetovne vojne." Na predvolilni kampanji se je hvalil, da je "edini, ki bo preprečil tretjo svetovno vojno".

Med nenehnimi spopadi med Rusijo in Ukrajino ter Izraelom in Hamasom narašča strah pred možnostjo nove svetovne vojne, Trump pa je le ena od političnih osebnosti, ki se poslužuje takšnih temačnih besed in ki javno govori o tem. Na levici, na desnici in celo v Beli hiši je sedaj prisotna grožnja globalnega konflikta, ki je ni bilo že skoraj 80 let. Ta pa naj bi se izkazala tudi za koristno retorično orodje v predvolilnih bojih. Žal pa se zdi, da ni le retorika … 

Kaj se bo zgodilo z našim planetom, če bo vojna spet v ospredju?
Nekateri poznavalci se bojijo jedrskega uničenja.

Na spletni strani moderndiplomacy.com, kjer lahko najdemo aktualne novice o svetovnem stanju in kjer so tudi razno razne analize dejanske politične podobe sveta, se je v minulem tednu pojavila izjemno zaskrbljujoča novica, ki bo marsikomu pognala strah v kosti.

Grant Shapps,  britanski politik, od avgusta 2023 državni sekretar za obrambo, je v svojem prvem pomembnem govoru kot britanski obrambni minister dejal, da se mora Velika Britanija v naslednjih petih letih pripraviti na vojno s Kitajsko, Rusijo, Iranom in Severno Korejo.

Remilitarizacija bolj pomembna od gospodarske rasti?!

Dajanje prednosti ponovni oborožitvi pred gospodarsko rastjo je nevarno kratkovidno. Če bi se Združeno kraljestvo in ZDA skušali spopasti s štirimi državami s Shappsovega črnega seznama, bi na vsakega britanskega ali ameriškega vojaka prišlo kar osem sovražnih vojakov, ugotavlja britanski "UnHerd".

Prejšnji teden je bil na Britanskem otočju resnično nenavaden. Grant Shapps je v svojem prvem pomembnem govoru kot britanski obrambni minister dejal, da se mora Velika Britanija v naslednjih petih letih pripraviti na vojno s Kitajsko, Rusijo, Iranom in Severno Korejo. Medtem se je kitajski premier Li Qiang v Dublinu srečal z irskim predsednikom vlade Leom Varadkarjem in poudaril "velik potencial" za poglobljeno gospodarsko in trgovinsko sodelovanje med državama. 

Strah pred tretjo svetovno vojno zelo narašča. Tudi na družbenih omrežjih je moč dobiti ogromno info
Strah pred tretjo svetovno vojno zelo narašča. Tudi na družbenih omrežjih je moč dobiti ogromno informacij o zaostreni situaciji.
Pixabay

Bo kmalu počilo?

Irska in Velika Britanija sta tesni zaveznici Združenih držav in sta vključeni v isto svetovno varnostno arhitekturo. Zakaj se torej ena država pripravlja na vojno, medtem ko druga krepi vezi z domnevnim sovražnikom? Edini možni odgovor na to vprašanje je, da irska vlada meni, da do takšnega spopada ne bo prišlo. Kdo pa misli?

Bo NATO res začel vaje za pripravo na tretjo svetovno vojno?!

Zdi se, da je odgovor - Nato, ki je prejšnji teden napovedal, da bo začel vaje za tretjo svetovno vojno. Da, Nato se želi pripraviti na tretjo svetovno vojno - to je svetovni spopad, ki bi se lahko celo razvil v jedrsko vojno in uničil svet. Na prvi pogled se zdi, da so odrasli zapustili sobo in da se otroci igračkajo z našo prihodnostjo. Podrobnejši pogled pa to še bolj potrjuje.

Napoved petletne vojne?

Nekateri poznavalci se bojijo jedrskega uničenja.
Nekateri poznavalci se bojijo jedrskega uničenja.

Trenutno naj bi sicer imeli tako Anglija kot tudi ZDA izjemo visoko pomanjkanje vojakov. Ali je to mogoče spremeniti v petletnem časovnem obdobju, ki ga Shapps predvideva za tretjo svetovno vojno? Nikakršnih možnosti. Ali torej predlaga, da bi morala Velika Britanija vse vojaško sposobne moške vpoklicati v boj proti novi osi zla? Kako bi to vplivalo na javnomnenjske raziskave? Se bo to pripetilo tudi v drugih državah. V Italiji se namreč že govori, da bo vlada ponovno uvedla obvezno služenje vojaškega roka. To marsikoga spravlja v obup, saj je videti, kot da se Evropa resnično pripravlja na veliki, tretji večletni in za mnoge pogubni spopad. 

Ob tem se je težko izogniti spominu na črno komedijo filma Stanleyja Kubricka "Dr. Strangelove".

V zadnjih nekaj letih je postalo priljubljeno zavzemati držo zaradi konflikta s Pekingom. Politiki pravijo, da se moramo ponovno oborožiti, da bi se soočili z grožnjo naraščajoče Kitajske, vendar nam nikoli ne povedo, kakšen bi bil ta spopad in kako bi zmagali. Prav tako nikoli ne izvemo, kdaj bo prišlo do militarizacije, koliko bo stala in kako bo delovala. Vedno je nakazano, da se bo ta remilitarizacija zgodila v neki nejasni točki v prihodnosti …