zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Mlada kreativca navdušila žirijo in zasedla prvo mesto

Oglasno sporočilo, 11.01.2024 14:17:18

Znani so zmagovalci 16. Plaktivata, ki ga je tokrat TAM-TAM Inštitut razpisal v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenija in TOM telefonom z namenom opogumiti mladostnike, da spregovorijo o svojih stiskah. Gre za mednarodni družbeno odgovorni natečaj, ki je namenjen oblikovalcem ter oblikovalskim skupinam z vsega sveta.

Delite na:
Mlada kreativca navdušila žirijo in zasedla prvo mesto

V konkurenci kar 400 del je zlato medaljo prejel plakat z naslovom: VSE JE KUL, ki sta ga ustvarila Matej Ferlič in Juš Šoltes. Žirija kategorije Sveža kri pa je razglasila dve zmagovalni deli: IZBRATI POMOČ NI SRAMOTA avtorja Urbana Šelja in CUNAMI STISKA, pod katero se podpisuje Nuša Mihalič.

Na letošnji natečaj so sicer prispela dela iz kar 34 držav, vse od Paragvaja, Združenih držav Amerike in Kanade do Vietnama, Japonske in Nove Zelandije.

Juš Šoltes, iz agencije Herman & partnerji, ki je poskrbel za kreativno zasnovo in tekstopisje zmagovalnega plakata je ob tem povedal: »Zanimalo naju je, kako lahko na najbolj surov in nazoren način prikaževa razkorak med tem, kar želimo čutiti in tem, kar resnično čutimo. Kako skriti vse neizgovorjene stiske in osvetliti zgolj tisto, kar želimo, da vidijo drugi? Vse se začne in končna z besedo, zato sva hitro spoznala, da bo moral biti plakat izrazito tipografski. S hiperprodukcijo praznih in banalnih formulacij tipa “kul je”, “hudo”, “gremo v kusa” sva zakrila resnične notranje stiske, ki po podatkih pristojnih institucij med mladostniki v kar 40 % primerov ostanejo neizgovorjene.«

Matej Ferlič, ki je je bil oblikovalec plakata VSE JE KUL, pa je dodal: »Želela sva iti dlje od tega, da bi bil osrednji element spet še ena ilustracija. Juš mi je pripovedoval o tem, kako se vsi delamo da smo vedno super, pa da nam je fajn, na družbenih omrežjih smo popolni na vsaki objavi, zadaj pa se skriva marsikaj, o čemer nam je težko govoriti. Kreativna zasnova je straight-to-the-point, tako da lahko vsak dojame sporočilo in se v temu plakatu tudi najde.«