zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Zgodba o 99 balonih

D.K., 05.10.2023 18:04:01

Jezdila je na vrhu nemškega novega vala, čez noč ustvarila globalni hit in v življenju, posvečenem glasbi, tudi enkrat umrla.

Delite na:
Zgodba o 99 balonih
Na odru leta 1984. Nena je bila sinonim za nemški pop rock osemdesetih let, čeprav so njena najbolj uspešna leta nastopila šele v tem tisočletju. Profimedia

Danes jih 24. marca 1960 rojena Gabriele Susanne Kerner šteje že 63 in na odru še vedno deluje neuničljivo, sveže in brezčasno. Svet jo bolj pozna pod njenim umetniškim imenom Nena. Pred samostojno kariero je nastopala v skupini Nena in v kombinirani karieri prodala več kot 25 milijonov plošč, s čimer je najbolj uspešna nemška pop pevka vseh časov.

Nena se je rodila pred 63 leti v Hagnu v Westfaliji, družina pa je živela v mestecu Breckerfeld, kjer je tudi preživljala prva leta. Vzdevek Nena je dobila, ko je bila na počitnicah na Mallorci v Španiji, Nena pa je katalonska beseda za punčko. 1977 je malo pred maturo zapustila srednjo šolo, da bi se izučila za zlatarko. Njena glasbena kariera se je začela 2. julija 1979, ko jo kitarist Rainer Kitzmann ustanovil skupino The Stripes in potem, ko jo je videl plesati v lokalnem disku, Neno povabil za glavno pevko. Skupina iz Hagena, je prepevala pesmi v angleščini in imela tudi manjši hit, Ecstasy. V nekaj letih Stripes niso dosegli večjega preboja, zato so se 3. marca 1982 razšli. A založba CBS, ki je sodelovala z skupino, ni spregledala talentirane glasbenice in je Neni ponudila pogodbo, če se preseli v Berlin in snema glasbo v nemščini.

Gabriele Susanne Kerner, bolj znana kot Nena, je najbolj uspešna nemška pop pevka vseh časov.
Gabriele Susanne Kerner, bolj znana kot Nena, je najbolj uspešna nemška pop pevka vseh časov.
Profimedia

Imaš kaj časa zame...

Tako se je maja 1982 skupaj s takratnim fantom in bobnarjem The Stripes, Rolfom Brendelom, preselila v Zahodni Berlin, kjer je spoznala še kitarista Carla Kargesa, klaviaturista Uweja Fahrenkorg-Petersena in basista Jurgena Dehmela. Peterica je bila tudi prva postava nove skupine, imenovane Nena. Junija 1982 je izšel pri singel, Nur getraumt, ki je potem, ko je skupina s pesmijo 21. avgusta nastopila na televiziji, takoj postal hit po celi Nemčiji. Dan po nastopu so v Nemčiji prodali 40 tisoč malih plošč, pesem pa se je uvrstila na drugo mesto nemških lestvic.

1983 je skupina izdala prvi album, prav tako z imenom Nena, na katerem je bila hit 99 Luftballons. Pesem je prišla na vrh nemških in nizozemskih lestvic, prav tako je naslednje leto angleška različica prišla osvojila prvo mesto angleških lestvic, nemški original pa drugo mesto na ameriškem Billboardu. Pred njim so bili le Van Halen z Jump. Istega leta je nastala še kombinirana različica, ki je prav tako postala mednarodna uspešnica. 99 balonov na obzorju je tako ena najbolj znanih nemških rock pesmi v zgodovini. Nena je maja 1984, ko so bili na turneji v Angliji, prišla tudi na naslovnice rumenega tiska na Otoku, ker ni imela – ne boste verjeli – pobritih pazduh.

Igrala je tudi v nekaj filmih kot je Daj gas! (1987)
Igrala je tudi v nekaj filmih kot je Daj gas! (1987)
Profimedia

Kar je bilo na celini povsem normalno, je bilo za puritanske Angleže nesprejemljivo, v pretiravanju pa so šli celo tako daleč, da so to »anomalijo« povezali z neuspehi naslednjih pesmi skupine. Šokirana nad angleškim odzivom je potem Nena svojo menedžerko prosila, da ji pobrije dlake pod pazduho. Neverjetno. Nena je pozneje v svojih spominih napisala: »Ali lahko dekle iz Hagena, ki je zaljubljena v Micka Jaggerja in sanja o velikem svetu, sploh lahko pomisli, da punce pod nobenim pogojem ne smejo imeti dlak pod pazduho? Sanjalo se mi ni!«

...da zapojem pesem zate...

Čeprav je bil 99 luftballons edini hit Nene v angleško govorečem svetu, je skupina še naprej uživala uspešne trenutke v številnih evropskih državah. 1985 je prišla tudi pesem Irgendwie, irgendwo, irgendwan (ki jo bo pozneje zapela v duetu s Kim Wilde), pa Just a Dream (angleška različica Nur getraumt s prvega albuma), ki je prišla na 70. mesto na angleških lestvicah in Indianer. Plesna različica Just a Dream je izšla v devetdesetih in postala klubska himna. Ob pomanjkanju uspehov je skupina Nena razpadla 1987 in pevka se je podala na solo pot.

S prvim fantom Rolfom Brendelom sta po koncu The Stripes prišla v London, kjer je nastala skupina Ne
S prvim fantom Rolfom Brendelom sta po koncu The Stripes prišla v London, kjer je nastala skupina Nena.
Profimedia

Nenin prvi solo album, Wunder gescheh'n, je izšel 5. novembra 1989. Naslovna skladba, Čudeži se dogajajo, je avtorsko delo Nene, ki je bila takrat noseča z dvojčkoma in se nanaša prav na to. A ker je album izšel samo 3 dni pred padcem Berlinskega zidu in ker je Nena pesem izvajala tri dni pozneje na koncu Koncerta za Berlin, je ta pesem zdaj povezana s tem zgodovinskim dogodkom. To je bil tudi njen zadnji hit v 20. stoletju, saj so bili vsi naslednji albumi in singli v devetdesetih komercialno precej manj uspešni. Po neuspešnem drugem albumu Bongo Girl (1993) Sony z njo ni več podaljšal pogodbe, založba RMG Music, ki je izdala tretji album, pa je tudi propadla nedolgo zatem. 1995 se je Nena s svojo družino preselila iz Berlina v Hamburg in si od prijatelja izposodila denar, saj je bila čisto brez sredstev.

...pesem o 99 balonih...

Nena je bilo sprva ime skupine, šele 1987 je šla pevka na pot solo kariere.
Nena je bilo sprva ime skupine, šele 1987 je šla pevka na pot solo kariere.
Profimedia

Zdelo se je že, da je Nena stvar preteklosti, pa je ta 20-letnico svojega delovanja 2002 obeležila z albumom Nena feat. Nena, ki ga je produciral nekdanji član skupine Nena, Uwe Fahrenkorg-Petersen, ki je podpisan tudi pod vse Nenine uspešnice iz osemdesetih. Album je naletel na dober odziv in je vseboval na novo aranžirane hite iz osemdesetih. Predelava Anyplace, Anywhere, Anytime, duet s Kim Wilde, je postala velik hit po evropskih državah, v Avstriji in na Nizozemskem je celo prišla na prvo mesto, v Nemčiji pa na tretje. Preporod, ki ga je doživela s tem albumom, se je pokazal tudi v naslednjem albumu, ki ga je prav tako produciral Fahrenkorg-Petersen, Willst du mit mir gehen (2005), ki je kmalu doživel platinasto naklado in se povzpel na drugo mesto nemške lestvice albumov. Singl Liebe ist je prišel na prvo mesto nemških lestvic in postal naslovna pesem za nemško telenovelo Verliebt in Berlin. Od 99 balonov pa do njenega zadnjega prvega mesta je minilo tako neverjetnih 22 let.

1994 je gostovala v oddaji Metro na ZDF v precej spremenjeni podobi.
1994 je gostovala v oddaji Metro na ZDF v precej spremenjeni podobi.
Profimedia

Oktobra 2007 je izšel še en album, Cover Me, med drugim sestavljen iz priredb Davida Bowiea, Rolling Stones in Rammstein. 2009 je izdala tudi novo verzijo 99 luftballons, precej bolj podobno originalu kot različica iz albuma iz 2002. Del besedila je odpet tudi v francoščini.

...ki potujejo do obzorja...

Od 2009 je Nena svoj material izdajala sama pri svoji založbi The Laugh & Peas Company, ki promovira tudi delo skupine njene hčerke, Adameva, izdaja pa tudi nekaj mladih nemških talentov.

Dne 18. septembra 2009 je izšel novi singl Wir sind Wahr, 2 tedna pozneje pa album Made in Germany. Avtobiografska pesem s tega albuma, In meinem Leben, je postala njena 14. pesem med prvih 10 na nemških lestvicah. Posvečala se je tudi sodelovanju z drugimi glasbeniki, med drugim je s tehno reperji Die Atzen posnela pesem Strobo Pop, 2011 pa je posodila vokale za Let Go Tonigt, Modern West, skupine Kevina Costnerja.

Nena in Florian Silbereisen, kralj nemške šlager glasbe, v oddaji Das grosse Schlagerjubilaum oktobr
Nena in Florian Silbereisen, kralj nemške šlager glasbe, v oddaji Das grosse Schlagerjubilaum oktobra lani.
Profimedia

Konec 2012 je izšel še album za 2. mesto, Du bist gut, 2015 pa Oldschool. Distribucijske pravice je dobil Sony Music, 22 let po tistem, ko so z Neno prekinili pogodbo. Do naslednjega albuma Licht (2020) je potem preteklo dolgih pet let. Naslovni singl je izšel točno na njen 60. rojstni dan, album pa oktobra tega leta. Od 1997 Nena tudi redno nastopa na koncertih po sosednjih državah, običajno ima med 15 in 50 koncerti letno.

...našla sem balon...,

99 balonov Neno uvršča med One hit wonders, čeprav je dosegla precej več kot to.
99 balonov Neno uvršča med One hit wonders, čeprav je dosegla precej več kot to.
------------

Tradicijo je seveda 2020 prekinila pandemija, a je že julija tega leta nadaljevala mini koncerte za omejeno število ljudi z naslovom Niemand halt uns auf (Nihče nas ne bo zaustavil). Ko so 2021 omilili ukrepe, je bila Nena proti temu, da bi njene koncerte obiskovali samo cepljeni. »Ne bom dovolila dvorazredne družbe. Ali ste cepljeni ali ne, je povsem vaša odločitev, ki jo mora spoštovati vsak.« Vseeno je bila večina koncertov tega leta prestavljena na 2022. Tudi nekaj sodelovanj na festivalih je bilo odpovedanih, ker je Nena na koncertu na Dunaju pozivala ljudi, da ne rabijo spoštovati razdalje med sabo. Potem je šlo tako daleč, da je konec leta 2021 odpovedala vse koncerte za 2022, dokler se razmere ne bodo normalizirale. »Vsi ljudje so dobrodošli, a naša dežela gre v povsem napačno smer in ne bom del tega.«

2003 sta z Neno odpeli duet, ki je obe dami osemdesetih vrnil iz pozabe.
2003 sta z Neno odpeli duet, ki je obe dami osemdesetih vrnil iz pozabe.
Profimedia

Ob pevski karieri je Nena nastopila tudi v nekaj filmih, prvi je bil glasbena komedija Gib Gas in potem 1987 komedija Nevidni. Svoj glas je posodila tudi za film Eragon in Artur in minimojčki. Napisala je tudi avtobiografijo Boš šel z menoj? skupaj z novinarko Claudio Thesenfitz. Pomemben del njene kariere je tudi materinstvo in je izdala več albumov s pesmimi za otroke. V devetdesetih je vodila tudi nekaj oddaj, vključno z Metro in nemškim izborom za Evrovizijo, Countdown Grand Prix.

...in ga izpustila z mislijo nate.

Na njeno glasbo so imeli največ vpliva Ramones, David Bowie in Debbie Harry, njen glavni izvor navdiha pa so Rolling Stones. »Če jih ne bi poslušala že pri 12 letih, bi bila drugačna oseba, verjetno bi bila tajnica ali kaj takega.«

Veliko se je tudi družbeno angažirala, podpira gibanje Ehe fur alle (Poroka za vsakogar), kot mama petih otrok pa je bila proti zmanjševanju otroških dodatkov. In nenazadnje, marca 2021 je javno podprla demonstracije proti zapiranju zaradi pandemije v Kasselu.

Nena 2018 na odru s svojimi otroki - Sakias levo, za njo Larissa in na klaviaturah v ozadju Simeon.
Nena 2018 na odru s svojimi otroki - Sakias levo, za njo Larissa in na klaviaturah v ozadju Simeon.
.......

Nena je vegeterijanka in 2010 je dobila nagrado PETA za najbolj seksi vegeterijanko. Sama pravi, da verjame v Jezusa in boga in da se mu zahvali za vsak nov dan. 2014 je v svoji biografiji nekdanji član Nene, Rolf Brendel, zapisal, da je cel band užival droge razen nje, ki je bila odločno proti temu. »Ona je že naravno zadeta, ne rabi jemati drog,« je zapisal.

Z Brendelom sta se razšla 1987 in Nena je potem napisala pesem Jetzt bis du weg (Zdaj si šel) v zadnjem albumu kot skupina, Eisbrecher. Potem je po razpadu skupine začela hoditi s švicarskim igralcem Benedictom Freitagom. Skupaj sta imela tri otroke, prvi je sin Christopher Daniel, ki se je rodil prizadet zaradi napak pri porodu, pri katerem so morali Neno celo oživljati. Umrl je pri starosti 11 mesecev. 1990 sta se rodila dvojčka, Larissa Maria in Sakias Manuel. Po ločitvi je bila v zvezi s producentom in bobnarjem Philippom Palmom, s katerim ima dva otroka, Samuela Vincenta in Simeona Joela. 2009 je prvič postala tudi babica, ko se je hčerki Larissi rodila Carla Maria, njen sin Sakias pa ji je le dva dni pozneje dal še drugega vnuka, Noaha.

Od 2010 se Nenina dvojčka pogosto pojavljata kot back vokalista na njenih koncertih in albumih, od 2015 pa klaviature z njo igra tudi najmlajši sin Simeon.