zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Kraljica (in lepotica) britanskega popa

D.K., 01.10.2023 22:06:56

Blond lepotica z Otoka je v osemdesetih letih krasila steno vsakega najstnika in najstnice.

Delite na:
Kraljica (in lepotica) britanskega popa
Kim Wilde, klasična lepotica osemdesetih, ki je krasila praktično vsako najstniško steno. Profimedia

Gospa Kim Wilde, ki bo prihodnji mesec dopolnila 63 let, velja za najuspešnejšo solo glasbenico osemdesetih let v Veliki Britaniji. V osemdesetih je imela kar 17 pesmi med top 40 na angleških lestvicah, posnela je 14 studijskih albumov in se konec devetdesetih posvetila tudi vrtnarstvu in vodenju televizijske oddaje.

Kim Wilde, rojena kot Kim Smith, je najstarejša hčerka angleškega rock and rollerja, Martyja Wildea (v originalu Reginald Smith). Kim Smith se je rodila v zahodnem predmestju Londona, imenovanem Chiswick. Ko je dopolnila 9 let, se je družina preselila Hertfordshire, kjer je končala srednjo šolo, potem pa je obiskovala tudi univerzo in študirala oblikovanje.

Kim Wilde se je rodila novembra 1960 kot najstarejša od štirih otrok, oče Marty je bil znan angleški
Kim Wilde se je rodila novembra 1960 kot najstarejša od štirih otrok, oče Marty je bil znan angleški glasbenik.
Profimedia

Glasba je bila Kim Wilde položena že v zibelko. Oče Marty Wilde je bil eden od začetnikov rock and rolla v Anglij in je imel v petdesetih in šestdesetih celo vrsto hitov, nastopil je tudi v štirih filmih. V sedemdesetih se je posvetil pisanju glasbe za druge izvajalce in skupaj s sinom Rickyjem napisal tudi nekaj uspešnic za Kim Wilde. Možakar jih šteje častitljivih 84 in še vedno nastopa.

Divja družina

Kim Wilde je tako družinski produkt očeta in brata, ki sta navdih za njeno glasbo črpala iz OMD, Ultravoxa, Garyja Numana, The Clash, Kraftwerk in Sex Pistols. Da bo tudi sama pela, sploh ni bilo vprašanje – njen prvenec Kids in America je izšel kot singl januarja 1981 in takoj pristal na drugem mestu angleških lestvic, medtem ko je v Nemčiji, Franciji in Avstraliji prišel med prvih pet. Čeprav so v ZDA Kim s »samo« 25. mestom prezrli, ta pesem velja za njeno najbolj značilno pesem. Sredi leta je izšel še prvi album z naslovom Kim Wilde, na njem sta še hita Chequered love in Water on Glass.

profimedia-0804525203.jpg
1993 je dobila nemško nagrado Bambi za najboljšo pop pevko, Michael Schumacher pa za najboljšega nemškega športnika. Levo ob njima je podeljevalec nagrad, še en dirkač, Hans Joachim Stuck.
Profimedia

Naslednje leto je sledil drugi album, Select, s hitoma Cambodia in View from a Bridge, obe pesmi sta kraljevali v Franciji in prišli med top 10 v Nemčiji in Avstraliji. Čeprav je izdala že dva albuma in so jo vrtele vse radijske postaje, mlada pevka še ni nastopala v živo. Njen prvi pravi koncert je bil tako izveden šele septembra 1982 na Danskem, oktobra pa se je podala na britansko turnejo. Lepotica s posterjev in naslovnic je 1983 posnela že tretji album Catch as Catch Can, ki pa je bil komercialno neuspešen. Singl Love Blonde je bil uspešen v Franciji in v Skandinaviji, povsod drugje pa je bila prezrta. Neuspeh albuma je pripeljal do menjave založbe – od RAK se je poleti 1984 Kim Wilde tako preselila k MCA Records.

2003 sta z Neno odpeli duet, ki je obe dami osemdesetih vrnil iz pozabe.
2003 sta z Neno odpeli duet, ki je obe dami osemdesetih vrnil iz pozabe.
Profimedia

Tam je izdala svoj četrti album, Teases & Dares, ki so ga v njeni domovini spet prezrli, bolje se odrezal v Nemčiji, Franciji in Skandinaviji. The Second Time s tega albuma je prišel med prvih 10 v Nemčiji, drugi, The Touch, se je slabo prodajal, tretji, rockabilijski Rage to Love pa je 1985 prišel med prvih 20 v Angliji. Na tem albumu je Kim Wilde celo podpisana kot avtorica pri dveh pesmih. 1983, 1985 in 1986 pa je odigrala tudi evropske koncertne turneje.

Pot navzdol in največji uspehi

S prihodom petega albuma, Another Step, ki je izšel 1986, se je zdelo, da je njena kariera že v zatonu. Na albumu je napisala ali sodelovala pri vseh pesmih, prvi singl, Schoolgirl, pa je bil polomija. Že drugi, priredba The Supremes, You Keep Me Hanging On, pa je prinesel preobrat. Pesem je prišla na vrh lestvic v Avstraliji in Kanadi, v Angliji pa na drugo mesto. V začetku 1987 se je singl za nameček zavihtel še na vrh ameriških lestvic. Tako je Kim Wilde postala peta angleška solo glasbenica, ki ji je to uspelo – preostale štiri so Petula Clark, Lulu; Sheena Easton in Bonnie Tyler. Čez noč se je vrnila tudi njena popularnost v Angliji in na domači lestvici sta se med prvih deset pojavila tudi Another Step in Rockin' Around the Christmas Tree.

V zrelem obdobju je imela tudi trenutke, ko se je borila s prekomerno težo.
V zrelem obdobju je imela tudi trenutke, ko se je borila s prekomerno težo.
Profimedia

Junija 1988 je izšel njen šesti in najuspešnejši album, Close. Album je prebil skoraj osem mesecev na angleški lestvici albumov, pesmi Hey Mister Heartache, You Came, Never Trust a stranger in Four Letter Word pa so največje uspešnice s tega albuma. Slednje tri so vse prišle med prvih 10 na angleških lestvicah. Izid albuma je sovpadel z evropsko turnejo, kjer je nastopala kot predizvajalka Bad World Toura, Michaela Jacksona.

Kratek preblisk

Sedmi album Love Moves je izšel 1990 in se komajda privlekel med top 40 na lestvici albumov, bolje se je obnesel v Skandinaviji, a je bil daleč od prodaje od predhodnika Close. Na njem sta dva manjša hita It's Here in Can't Get Enough. Spet se je podala na evropsko turnejo, kjer je nastopala pred koncertom Davida Bowiea. Pri naslednjem albumu Love Is (1992) je sodelovala s producentom Rickom Nowelsom, ki je delal tudi s Stevie Nicks in Belindo Carlisle. Album ni bil uspešen, bolje se je godilo singlu Love is Holy, ki je v Angliji prišel med prvih 20. 1993 je izšel album največjih uspešnic 1981 – 1993, plesno orientirani If I Can't Have You pa je bil tudi njen zadnji angleški hit med prvih 20.

Na prelomu stoletja sta se ji rodila sin Harry Tristan in hčerka Rose Elisabeth.
Na prelomu stoletja sta se ji rodila sin Harry Tristan in hčerka Rose Elisabeth.
Profimedia

Leta 1994 je obkrožila svet in na koncertih odrih izvajala svoje največje uspešnice, 1995 pa se je potrudila še z devetim albumom Now & Forever, ki pa je bil komercialno neuspešen, pesmi Breakin' Away in This I Swear pa sta bili manjša hita, a le v Evropi. 1996 je izdala še singl Shame, od februarja 1996 do februarja 1997 pa so jo lahko gledali v rock musicalu Tommy na odru West Enda.

Po koncu izleta na odre se je Kim Wilde posvetila snemanju novega albuma, kjer pa so nastopile težave. MCA Records je medtem postal del Universal Music Group in zaradi pravnih razprtij o lastništvu pesmi Wilde albuma ni dokončala. Od novembra 2001 je trikrat obkrožila koncertne odre v Angliji na turneji Here and Now Tour. Serija koncertov, posvečena osemdesetim, je vključevala tudi Paula Younga, Belindo Carlisle, Howarda Jonesa in Five Star. Čeprav albuma ni bilo na spregled, pa je izdala nekaj novih pesmi. Loved (2001) je bil dobro sprejeta, Born to be Wild (2002) je remake hita skupine Steppenwolf, poleti 2003 pa je skupaj z Neno in njeno novo različico uspešnice iz osemdesetih, Irgendwie, irgendwo, irgendwann, prišla med prvih 10 v Nemčiji, Belgiji, Avstriji, Švici in na Nizozemskem. Potem, ko je 2006 podpisala novo pogodbo z nemškim EMI, je izdala predelavo svoje You Came 2006, ki se je uvrstila med 20 v večini evropskih držav.

Prvi singl Kids in America (1981) jo je takoj zavihtel na drugo mesto angleških lestvic.
Prvi singl Kids in America (1981) jo je takoj zavihtel na drugo mesto angleških lestvic.
-------

Mali zeleni za album

Deseti album Never Say Never (2006) je vseboval osem novih pesmi in pet predelav. Čeprav so njena najboljša leta v glasbi že minila, je Wilde še naprej snemala nove pesmi in sodelovala s številnimi glasbeniki. 2010 je izšel njen 11. studijski album, tokrat pri nemški veji Sony Music, nosil je naslov Come Out and Play. Album se je uvrstil med top 10 v Nemčiji, v začetku 2011 pa je sledila še evropska turneja. Do naslednjega albuma, že 12. po vrsti, Snapshots, ni minilo veliko časa, izdan je bil avgusta 2011, 13. pa je izšel še dve leti pozneje. Wilde Winter Songbook je album pesmi z božično tematiko, med njimi je tudi duet z Nikom Kershawom. Med dogodki, ki so zaznamovali njeno življenje je bilo tudi srečanje z NLP leta 2009, ki je navdihnilo njen zadnji album Here Come the Aliens, album je izšel marca 2018. Medtem, ko je sedela na vrtu s svojim možem in prijateljem, so opazili nenavadne luči na nebu in svetlobo za oblakom. Avgusta 2021 je gospa Wilde ob 40-letnici delovanja izdala še kompilacijo z naslovom Pop Don't Stop. Na njem je Shine On, krasen duet z Boyom Georgeom.

Album Close (1988) je njen najuspešnejši album, letos je minilo 35 let od izida.
Album Close (1988) je njen najuspešnejši album, letos je minilo 35 let od izida.
Profimedia

Tudi njene pesmi so povzeli številni glasbeniki in skupine. David Grohl, takrat bobnar Nirvane, je 1991 posnel priredbo Kids in America, isto pesem je odpela tudi ameriška zvezdnica Tiffany na albumu največjih uspešnic 2007, nemški Cascada pa so svojo različico objavili na albumu Everytime We Touch. Nemški punk band Feeling B je 1989 celo posnel pesem z naslovom Kim Wilde, enako je francoski pevec Laurent Voulzly 1985 zapel Les Nuits Sans Kim Wilde (Noči brez Kim Wilde). Prelepe angleške pevke pač v osemdesetih letih ni bilo mogoče prezreti.

Vrtni palčki

V času svoje prve nosečnosti je obudila svojo veliko ljubezen iz otroških let, vrtnarstvo in se celo posvetila študiju hortikulture, da bi naredila vrt za svoje otroke. Za Channel 4 je sodelovala pri oddaji Better Gardens, potem pa še dve leti za BBC snemala oddajo vrtnarsko Garden Invaders. 2001 je skupaj z znanim vrtnarjem Davidom Fountainom na razstavi vrtnih ureditev pobrala prvo nagrado, 2005 pa na podobni prireditvi za ureditev svojega domačega vrta. V času vodenja oddaj je ustvarila izjemne vrtne ureditve, napisala pa je tudi dve knjigi, Vrtnarjenje z otroki (2005) in Vrtnar začetnik (2006).

Lani decembra se je razšla z igralcem Halom Fowlerjem, s katerim je bila poročena od 1996.
Lani decembra se je razšla z igralcem Halom Fowlerjem, s katerim je bila poročena od 1996.
Profimedia

Kim Wilde se je septembra 1996 poročila s Halom Fowlerjem, ki ga je spoznala na odru musicala Tommy. januarja 1998 se jima je rodil sin Harry Tristan, dve leti zatem pa še hčerka Rose Elisabeth. Nekaj dni pred lanskim Božičem sta javnosti sporočila, da se ločujeta. Kim Wilde je bila večkrat nominirana za Billboard Music Awards, štirikrat pa je bila nominirana za Brita za najboljšo solo izvajalko in ga 1983 tudi osvojila. Wilde spada med tiste otoške glasbenike, ki so bili bolj popularni na celinskem delu Evrope kot doma. Čeprav je njena kariera skozi leta nihala, pa je nesporno zaznamovala osemdeseta, seveda ne samo glasbeno.