zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Policijski zalezovalci

D.K., 18.09.2023 10:00:34

Čeprav kratkega veka, je britanska rock skupina Police pisala glasbeno zgodovino z velikimi črkami.

Delite na:
Policijski zalezovalci
The Police: Summers, Sting in Copeland. V devetih letih delovanja so postali ena največjih rock skupin vseh časov. Profimedia

Zgodba o Police se je začela 25. septembra 1976, ko je v Newcastleu nastopala britanska progresivna rock skupina Cuverd Air. Njen ameriški bobnar, Stewart Copeland je tam spoznal 25-letnega nadobudnega Gordona Sumnerja, ki je igral tudi bas kitaro in pel pri skupini Last Exit in si z njim izmenjal telefonski številki. Če vam ime Gordon ne pove veliko, vam bo zagotovo vse jasno, če omenimo njegov vzdevek Sting.

Ko se je čez nekaj mesecev Sting preselil v London, je takoj poiskal Copelanda in se dogovoril za jam. V tem času so Curved Air tako ali tako razpadli in Copeland je iskal novo zasedbo, nekaj, kar bi ga poneslo v smeri takrat sveže norije, imenovane punk. Sting nad idejo o punku sicer ni bil navdušen, je pa zgrabil komercialno priložnost in tako so nastali Police. Na kitari je takrat sodeloval še Kozričan Henry Padovani. Njihov prvi koncert je bil 1. marca 1977 v Alexandria Clubu v Newportu in je trajal le 10 minut, potem pa so igrali v londonskih pubih in klubih kot podporna skupina za Cherry Vanillo in Wayne County. Prvi dan maja 1977 je trio Police pri založbi Illegal Records izdal debitantski singl, Fall Out, ki je bil posnet februarja v Pathway Studios še pred njihovim prvim koncertom. To je tudi edini posnetek Police s Padovanijem.

Čeprav so se sprva deklarirali za punk band, so bili daleč od tega, tako glasbeno kot tudi vizualno.
Čeprav so se sprva deklarirali za punk band, so bili daleč od tega, tako glasbeno kot tudi vizualno.
Profimedia

Nekje bomo dobili kitarista

Maja 1977 je nekdanji član Gongov, Mike Howlett, povabil Stinga, da bi se pridružil njegovemu novemu projektu Strontium 90. Ker ni mogel najti bobnarja, je Sting s sabo pripeljal Copelanda, Howlett pa je našel kitarista Andyja Summersa. Summers, ki je bil deset let starejši od Stinga, je bil že veteran otoške glasbe, med drugim je igral tudi z The Animals. Strontium 90 so nastopili na koncertu ob ponovni združitvi Gong v Parizu konec maja in potem v Londonskih klubih poleti igrali kot The Elevators. Posneli so tudi nekaj demo posnetkov, med njimi živo in zgodnjo verzijo Every Little Thing She Does Is Magic.

Summers je glasbeno navdušil Stinga, ki je bil razočaran nad Padovanijevim delom pri Police. Po koncertu s Strontium 90 je Sting prepričal Summersa, da se pridruži Police, ta pa je pristal pod pogojem, da Police ostanejo trio in da zamenja Padovanija. Copeland in Sting nad tem nista bila navdušena in Police je nadaljeval z dvema kitaristoma. A le na dveh koncertih, 25. julija in 5. avgusta 1977, potem pa je Summers postavil pogoj – ali Padovani ali on in tako je Korzičan odletel iz skupine. Efekt novega kitarista je bil takoj viden in ena za drugo so začele prihajati Stingove skladbe, sploh ker je Summers poskrbel za pravi zvok, je tudi Sting postal bolj zainteresiran za projekt Police.

29. september 2007, koncert v Parizu in vsi štirje člani The Police na enem odru: Sting, Summers, Co
29. september 2007, koncert v Parizu in vsi štirje člani The Police na enem odru: Sting, Summers, Copeland in Padovani.
Profimedia

Punk ni mrtev ampak blond!

Prvi nastop kot trio je bil 18. avgusta v Birminghamu. Punkovski trio je bil za tiste čase nenavadna zasedba. Na drugi strani so bili Police vse prej kot punk band, kar so jim začeli očitati drugi glasbeniki. Rumenolase frizure, Sting v vojaških jaknah in kombinezonih in Copeland s svojim maničnimi bobnarskimi vložki, prav ničesar punkovskega ni bilo v njihovi pojavi. Na drugi strani je njihova glasba črpala iz reggaea, jazza, progresive in pub rocka. Čeprav so še vedno nastopali na punkovski sceni, so hkrati vedno bolj vstopali v rock vode. V začetku 1978 sta Summers in Sting sodelovala z nemškim eksperimentalnim glasbenikom Eberhardom Schoenerjem, občasno je prišel še Copeland. Nastopi na nemški televiziji so pripomogli k prepoznavnosti Stinga in Police, publika pa si je zapomnila njegov nenavadno visok glas. Blond barva las je bila posledica naključja. Februarja 1978 so, brez denarja, imeli priložnost posneti oglas za Wrigley's Spearmint žvečilke, pod pogojem, da si prebarvajo lase v blond barvo. Oglasa nikoli niso prikazovali, barva las pa je postala tradicija.

Gremo snemat!

Po koncu turneje ob 30-letnici ustanovitve so iz izkupička donirali 1 milijon dolarjev New Yorku za
Po koncu turneje ob 30-letnici ustanovitve so iz izkupička donirali 1 milijon dolarjev New Yorku za zasaditev dreves, z njimi pa pozira tudi župan Bloomberg.
Profimedia

Copelandov starejši brat Miles je investiral 1500 funtov za debitantski album, ki je bil posnet v Surrey Sound Studios v nočnem času. Snemanje brez budgeta ni bilo enostavno. A ko je Miles enkrat, ko je obiskal snemanje, slišal Roxanne, ga je tako pritegnila, da je Police spravil do pogodbe z založbo A&M Records. Roxanne je izšla kot singl pomladi 1978, ko se je album še snemal, a ni videla lestvic, prav tako jo je zavrnil BBC, ker govori o prostituciji. A&M je izkoristil priložnost in promoviral singl kot »prepovedan na BBC«, čeprav je bil le zavrnjen. Oktobra 1978 so prvič nastopili na televiziji in promovirali album Outlandos d'Amour. Je pa BBC prepovedal drugi singl, Can't Stand Losing You, zaradi naslovnice, kjer je Copeland obešen nad ledeno kocko, ki jo tali radiator. Pesem je prišla na 42. mesto, tretji singl, So Lonely, pa spet ni videl lestvic. Februarja 1979 je Roxanne izšla še v ZDA, kjer je doživela dober sprejem. Potem so jo aprila spet izdali v Angliji, kjer je končno doživela priznanje z 12. mestom na lestvicah. 1979 je ponovna izdaja Can't Stand Losing You dosegla 2. mesto, Fall Out pa konec 1979 47. mesto.

Gordon Sumner je zgradil veličastno solo kariero, šteje jih 71.
Gordon Sumner je zgradil veličastno solo kariero, šteje jih 71.
Profimedia

Oktobra 1979 so Police izdali drugi album, Reggatta de Blanc, ki je skočil na vrh angleških lestvic, prvi od štirih zaporednih. Na njem sta hita Message in a Bottle in Walking on the Moon in instrumentalna Reggata. Za to pesem so dobili Grammyja za najboljšo Rock instrumentalno izvedbo. Februarja 1980 je bil ponovno izdan še So Lonely, ki je prilezel na 6. mesto. Marca 1980 so šli Police na svojo prvo svetovno turnejo, med drugim tudi v Mehiko, Indijo, na Tajvan in v Hongkong. O tej turneji je posnet dokumentarec Police Arround the World (1982).

Peci plošče, dokler so vroči!

Sting 1986 ni imel več interesa nadaljevati z The Police, njegova solo kariera je cvetela.
Sting 1986 ni imel več interesa nadaljevati z The Police, njegova solo kariera je cvetela.
Didier Duforest

Oktobra 1980 je prišel tretji album, Zenyatta Mondatta, Don't Stand So Close To Me je skočil na prvo mesto in bil tudi najbolj prodajan britanski singl 1980. Tu je tudi še De Do Do Do, De Da Da Da, obe pesmi pa sta prišli tudi med top 10 v ZDA. Album je bil posnet v samo treh tednih in končan nekaj ur pred odhodom na turnejo. Instrumentalna Summersova Behind My Camel je spet prinesla Grammyja, prav tako Don't Stand.

Četrti album, Ghost in the Machine, je bil posnet na karibskem otoku Motserrat. Na njem so hiti Every Little Thing She Does Is Magic (1. mesto), Invisble Sun in Spirits in the Material World. 1982 so Police dobili nagrado Brit za najboljšo britansko skupino. Po koncu turneje Ghost in the Machine so si fantje potem vzeli nekaj dopusta za svoje projekte. Sting je bil takrat že zelo uveljavljen solo glasbenik in igralec, ki je pisal tudi filmsko glasbo. Stinga tako na primer vidimo v Lynchovem spektaklu Dune. V tem času so se začela pojavljati trenja med Stingom in Copelandom, tako Summers kot Sting pa sta postala ločenca.

Vsak dah, ki ga vdihneš

Peti in zadnji studijski album je bil četrti na vrhu angleških lestvic in vsebuje tudi legendarno Ev
Peti in zadnji studijski album je bil četrti na vrhu angleških lestvic in vsebuje tudi legendarno Every Breath You Take.
A&M Records

1983 so Police izdali svoj peti in zadnji studijski album, Synchronicity. Na njem je njihova največja uspešnica, Every Breath You Take, pa King of Pain in Wrapped Around Your Finger. Kritiki so Police označevali za največjo rock skupino na svetu, a znotraj skupine je vrelo. Napetosti med člani so bile tako velike, da so svoje dele igrali v ločenih sobah in ločenih terminih. Od julija 1983 do 4. marca 1984 so šli še na turnejo v podporo albumu. V New Yorku so na Shea Stadiumu igrali pred 70 tisoč poslušalci, svoj zadnji koncert pa v Melbournu. Tudi Synchronicity se je zavihtel na prvo mesto, tako v Angliji kot v ZDA, kjer je kraljeval kar 17 (!) tednov. Bil je nominiran za Grammya, a ga je premagal Jacksonov Thriller, je pa Every Breath You Take dobil Grammyja za Pesem leta in še enega za izvedbo. Pesem, ki si jo tako radi vrtijo tudi na naših porokah, seveda ne govori o neskončni ljubezni, pač pa o zalezovalcu, ki preži na svojo žrtev. Že med turnejo se je vedelo, da je s »policijo« konec.

Spet dopust

Singl Can't Stand Losing You z obešenim Copelandom je BBC prepovedal.
Singl Can't Stand Losing You z obešenim Copelandom je BBC prepovedal.
A&M Records

Po turneji je Sting posnel svoj solo album The Dream of the Blue Turtles (1985), Copeland film Rhythmatist (1985), Summers pa album Bewitched (1984).Na podelitvi Britov februarja 1985 so Police prejeli nagrado za izjemen prispevek glasbi, Sting in Copeland pa sta julija sodelovala še na Live Aidu. Junija 1986 so Police odigrali tri koncerte za Amnesty International. 15. junija na zadnjem koncertu na stadionu Giantsov v New Jerseyu se je vse končalo s pesmijo Invisible Sun, katere zadnje verze je zapel Bono iz U2. Po tem so Police predali inštrumente U2, ki so kmalu sami postali največja rock skupina na svetu. Bono je pozneje povedal: »Zdelo se je, kot da so nam predali baklo. Bil je veličasten trenutek.«

Še en album? Ne, hvala!

Julija 1986 so se Police zbrali, da bi posneli šesti album, vendar si je Copeland zlomil ključnico in ni mogel igrati bobnov. S tega snemanja je luč sveta ugledala le Don't Stand So Close To Me ’86 in je njihov zadnji singl, ki je prišel med top 25. Po ponesrečenem snemanju in novih tenzijah so Police uradno razpadli. Summers je ob tem povedal: »Poskus novega albuma je bil obsojen na propad. Copeland si je dan pred snemanji zlomil ključnico in tako smo izgubili možnost, da bi vsaj igrali skupaj. Jasno je bilo tudi, da Sting nima interesa, da bi pisal nove pesmi za koga drugega kot zase.«

Every Breath You Take ima na You Tubeu 1,16 milijarde ogledov
Every Breath You Take ima na You Tubeu 1,16 milijarde ogledov
A&M Records

Od tu se je začelo 20 let tišine. No skoraj. 1992 sta bila Copeland in Summers gosta na Stingovi poroki s Trudie Styler in tam so jih gosti prepričali, da so zaigrali Roxanne in Message in a Bottle. 1995 je A&M izdal dvojni album z živimi koncerti. Obe pesmi in Every Breath You Take je trio igral tudi ob svojem sprejemu v Dvorano slavnih marca 2003. Slednjo so odpeli tudi Steven Tyler, Gwen Stefani in John Mayer. Leto pozneje sta Copeland in Summers skupaj s skupino Incubus v Los Angelesu odpela MEssage in a Bottle in Roxanne, Henry Padovani pa je izdal solo album, kjer sta pri eni pesmi sodelovala tudi Sting in Copeland in tako prvič po 1977 združil originalno zasedbo.

Smo in nismo

V začetku 2007 ob 30-letnici ustanovitve so se mediji razpisali o ponovni združitvi Police in imeli so prav. 11. februarja so se Grammyji v Los Angelesu začeli z besedami Stinga na odru: »Dame in gospodje, mi smo The Police in smo nazaj«. Sledila je seveda Roxanne. Turneja se je potem začela maja 2007. Septembrski del v Angliji je bil razprodan v pičlih 30 minutah. Še več, na odru v Parizu se jim je pridružil tudi Padovani in Next To You so Police zaigrali kot kvartet. Največji koncert je bil oktobra 2007 v Dublinu pred 82 tisoč poslušalci. Februarja 2008 so fantje oznanili, da se po koncu turneje dokončno razhajajo. The Police so bili največji zaslužkarji leta 2008, turneja je prodala 3,7 milijona vstopnic in prinesla 358 milijonov dolarjev, kar je bil takrat tretja najbolj uspešna turneja vseh časov.