zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Ne razumite me narobe

D.K., 11.09.2023 01:40:31

Še ena pop rock skupina, ki je vzletela v času Novega vala, se bliža svoji 50-letnici delovanja.

Delite na:
Ne razumite me narobe
The Pretenders ob ustanovitvi 1978. 45 let pozneje sta Chambers (drugi z leve) in Hynde edina ustanovna člana skupine, ki še igrata. -------

Ameriško-angleška rock skupina The Pretenders je nastala marca 1978. Njen ustanovitelj ali bolje rečeno – ustanoviteljica, je Chrissie Hynde (pevka in kitaristka), Američanka, ki se je na začetku sedemdesetih preselila v Veliko Britanijo. Skupaj z njo so bili ustanovni člani še James Honeyman-Scott (kitara, klaviature), Pete Farndon (bas kitara) in Martin Chambers (bobni). Honeyman-Scott je umrl 1982, Farndon pa 1983 in tako je Hynde praktično edina začetna članica skupine.

Začetki

The Pretenders na nemški televiziji 1987.
The Pretenders na nemški televiziji 1987.
Profimedia

Hynde se je 1973 iz Akrona v Ohiu v ZDA preselila v London, kjer je delala pri glasbenem tedniku NME ter prodajala oblačila v trgovini Vivienne Westwood. Vpletena je bila v začetne postave Sex Pistols, The Clash in The Damned, igrala pa je pri Masters of the Backside (1976) in Moors Murderers (1978), obe skupini sta bili le kratkega veka. Ko je Dave Hill pri Anchor Records slišal nekaj demo posnetkov Chrissie Hynde, je organiziral prostor za vaje in še nekaj priložnostnih glasbenikov in tako so 1978 v studiu na Denmark Streetu v Londonu nastali The Pretenders. Tam so začeli Hynde, Mal Hart (iz Moors Murderers) in Phil Taylor iz Motorhead. Hill je bil nad slišanim navdušen in je organiziral tudi snemanje novega demo posnetka v Studio 51. Čeprav je bil posnetek le grob osnutek, je slišal dovolj, da je začutil potencial in talent, ki ga je izžarevala Hynde. Hill je potem predlagal Američanki, da sestavi stalno zasedbo in izda album pri njegovi novi založbi Real Records. Hynde je na novo formirala zasedbo, še brez imena, s Farndonom, Honeyman-Scottom in Gerryjem Mcilduffon na bobnih. Julija 1978 so v Regents Park Studiu posneli pet skladb, vključno s priredbo The Kinks, Stop Your Sobbing. Kmalu zatem je Mcilduffa zamenjam Martin Chambers. Hynde je to zasedbo poimenovala The Pretenders, po pesmi The Platters, The Great Pretender, ki jo je zelo rad poslušal eden od njenih bivših fantov.

Prva štiri leta

James Honeyman-Scott je bil kitarist in ustanovni član zasedbe The Pretenders. Umrl je 1982 zaradi o
James Honeyman-Scott je bil kitarist in ustanovni član zasedbe The Pretenders. Umrl je 1982 zaradi odpovedi srca kot posledica intolerance na kokain.
IMDB

Prvi singl je bil že omenjena priredba Stop Your Sobbing in je izšel januarja 1979 in požel kar nekaj pozitivnih kritik. Junija 1979 je sledila pesem Kid, januarja 1980 pa so The Pretenders udarili na vrh angleških lestvic s pesmijo Brass in Pocket, ki je v ZDA prav tako prilezla visoko, do 14. mesta. Januarja 1980 je izšel tudi istoimenski debitantski album, ki je bil uspešen na obeh straneh Atlantika tako po kritikah kot komercialno. Album, ki ga je produciral Chris Thomas, velja za enega najboljših debitantskih albumov vseh časov in eden najboljših vseh časov po izboru VH1 (52. mesto) in Rolling Stone (155. mesto).

Hynde je goreča borka za pravice živali.
Hynde je goreča borka za pravice živali.
Profimedia

Avgusta 1981 je izšel še drugi album, Pretenders II, s popularnimi pesmimi Day After Day, The Adultress, Birds of Paradise, Bad Boys Get Spanked in The English Roses. Septembra 1981 so The Pretenders nastopili v večerni oddaji v ZDA, Fridays, voditelj oddaje pa je bil legendarni Andy Kaufman. A v sicer uspešni skupini novega vala ni bilo vse popolno – Pete Farndon je bil po sestanku preostalih treh članov poleti 1982 vržen iz skupine zaradi odvisnosti od mamil. Samo dva dni pozneje je Honeyman-Scotta stisnil infarkt zaradi intolerance na kokain. Farndon, ki je potem ustanovil svojo zasedbo, je umrl 14. aprila 1983. Potem, ko je zaužil prevelik odmerek heroina, se je onesvestil in utopil v svoji kadi.

Lizanje ran

2016 se je podala na turnejo s Stevie Nicks.
2016 se je podala na turnejo s Stevie Nicks.
Profimedia

Hynde in Chambers sta tako po smrti Honeyman-Scotta ostala edina preostala člana skupine. Julija sta skupaj s kitaristom skupine Rockpile, Billyjem Bremnerjem in basistom Big Country, Tonyjem Butlerjem posnela novi singl Back on the Chain Gang. Pesem so izdali oktobra 1982 in je postala njihov največji uspeh v ZDA s petim mestom na BIllboardu, kjer je vztrajala kar tri tedne. Na drugi strani plošče je bila pesem My City Was Gone, ki je bila tudi naslovna tema uspešne ameriške radijske pogovorne oddaje, Rush Limbaugh Show.

Eni prihajajo, drugi odhajajo

Po tej mali plošči je Chrissie Hynde sestavila bolj stalno zasedbo in dodala še Robbiea McIntosha na kitari in Malcolma Fosterja na basu. Njihov prvi novi singl je bil Middle of the Road, izdan novembra 1983 v ZDA, na B strani plošče pa je bila skladba 2000 Miles, ki je v Veliki Britaniji doživela svojo malo ploščo. Tretji album, Learning to Crawl, je produciral Chris Thomas, ki je veljal za petega člana zasedbe in je izšel januarja 1984. Za nastop na Live Aid poleti 1985 so si sposodili še klaviaturista Ruperta Blacka, potem pa so se podali v studio še po četrti album.

Na koncertu  v Royal Albert Hallu aprila 2017 - Martin Chambers je poleg Hynde še edini originalni č
Na koncertu v Royal Albert Hallu aprila 2017 - Martin Chambers je poleg Hynde še edini originalni član The Pretenders.
Profimedia

Po samo enem posnetem komadu je Hynde odpustila Chambersa, ki naj ne bi več bobnal natančno. Ob tem dogodku je skupino zapustil tudi Foster, travmatiziran nad usodo ustanovnega člana The Pretenders. Hynde in McIntosh sta posnela preostanek albuma v New Yorku in Stockholmu z drugimi najetimi glasbeniki. Proti koncu snemanja sta dobila novo službo pri skupini basist T.M.Stevens in bobnar Blair Cunningham. Album Get Close je izšel 1986 z najbolj znano pesmijo Don't Get Me Wrong, naslovno pesmijo filma Gung Ho. Ta pesem in My Baby sta obe prišli na prvo mesto Billboard Mainstream Rock lestvice v ZDA.

Na turneji ob izidu albuma Get Close je nastopal še klaviaturist Bernie Worell. Med turnejo je Hynde nenadoma začutila, da se je zvok oddaljil od korenin Novega vala in da igra v skupini, ki ni več The Pretenders. Na polovici turneje je odpustila tako Worella kot basista Stevensa, namesto njega se je vrnil Foster, klaviature pa je spet prevzel Rupert Black. Sredi 1987 je The Pretenders zapustil tudi McIntosh, zamenjal ga je nekdanji kitarist Smithsov, Johnny Marr, ki je ostal član zasedbe do začetka 1988.

Devetdeseta z novimi The Pretenders

Pete Farndon, basist in ustanovni član The Pretenders, je letel iz skupine zaradi težav z drogami, u
Pete Farndon, basist in ustanovni član The Pretenders, je letel iz skupine zaradi težav z drogami, umrl je manj kot leto dni pozneje.
------

Leta 1990 se je Hynde posvetila petemu albumu Packed!, za katerega je pripeljala dva nekdanja Pretendersa, Bremnerja in Cunninghama in basista Johna Mckenziea. Na naslovnici albuma je le Chrissie Hynde, saj je bila praktično edina članica skupine. Od stare slave ni ostalo veliko in 1993 se je morala ameriška glasbenica posvetiti ponovnemu vstajenju The Pretenders, prvi novi član pa je bil kitarist Adam Seymour. Skupaj z njim in še nekaj najetimi glasbeniki je posnela novi album Last of the Independents. Ob izdaji albuma in potem na turneji so The Pretenders sestavljali Hynde, Seymour, Hobson in originalni bobnar Martin Chambers. Album je izšel v začetku 1994 in postal zlat v ZDA. Pesem Night in My Veins je dosegla povprečen uspeh, v Kanadi pa je prišla med prvih deset. Druga, bolj uspešna pesem, je bila I'll Stand By You, ki je dosegla deseterico v Angliji in dvajseterico v ZDA in Kanadi. Desetletje je Hynde zaključila s spominskim koncertom Here, There and Everywhere, posvečen njeni dobri prijateljici Lindi McCartney, ženi Beatla Paula McCartneya. Koncert je bil izpeljal v Royal Albert Hallu v Londonu 10. aprila 1999, The Pretenders pa so bili spremljevalna skupina za vse nastopajoče.

Novo stoletje pretvarjanja

Chrissie Hynde je gonilna sila The Pretenders in večinoma igra z gostujočimi glasbeniki.
Chrissie Hynde je gonilna sila The Pretenders in večinoma igra z gostujočimi glasbeniki.
Profimedia

The Pretenders so tisočletje otvorili s pesmijo She na albumu Return of the Grievous Angel, posvečenemu v spomin country pevca Grama Parsonsa. 2000 so izdali tudi album z največjimi uspehi, 2002 pa je prišel osmi studijski album Loose Screw, ki ga je izdal Artemis Records, prvi pri drugi založbi kot WEA. Mediji in kritiki so album označili za uglajen, stiliziran, vokalno nadpovprečen in briljanten. Leta 2005 so bili The Pretenders končno sprejeti tudi v Dvorano slavnih Rock and Rolla. Na ceremoniji je skupina zaigrala Precious in Message of Love.

Hynde je v govoru omenila vse glasbenike, ki so se zamenjali v več kot dveh desetletjih in dodala: »Vem, da so The Pretenders videti kot tribute skupina zadnjih 20 let. Ker igramo v spomin Jamesa Honeyman-Scotta in Petea Farndona, brez katerih ne bi bili danes tu. Po drugi strani pa, brez nas bi morda bila onadva tu, a tako pač je v rock'n'rollu.«

Prvi album Pretenders je izšel januarja 1980.
Prvi album Pretenders je izšel januarja 1980.
---------

Oktobra 2007 so The Pretenders izdali še en album, Break Up the Concrete, ki je bil tudi prvi po 22 letih, ki je na ameriški lestvici albumov Billboard 200 prišel med prvi 40. Skozi leta so The Pretenders igrali na priložnostnih koncertih in v različnih zasedbah. Septembra 2012 je skupina ponovno nastopila skupaj v spremljevalnem programu dirke Formule 1 za Veliko nagrado Singapurja. OD septembra 2016 so se The Pretenders šli turnejo skupaj s Stevie Nicks, ki je obsegala 27 mest v treh mesecih. Oktobra 2016 je izšel še deseti album Alone, ki je bil tako kot Packed! spet narejen s Hynde kot edino članico skupine in priložnostnimi glasbeniki.

Ni konec dokler ni konec

12. album z naslovom The Relentless izide te dni.
12. album z naslovom The Relentless izide te dni.
-------

Njihov 11. album Hate for Sale bi moral iziti maja 2020, prvi singl The Buzz pa se je odvrtel že marca tega leta, le nekaj dni po premieri pesmi pa so album preložili na julij. Sledila sta singl Hate for Sale in Youn Can't Hurt a Fool, pa potem še Turf Accountant Daddy in Don't Want to be This Lonely, četrti in peti singl z albuma. The Pretenders bi se maja morali podati tudi na turnejo skupaj z Journey, a kot vemo, je poletje pred tremi leti v glavnem krojila pandemija, zato je bila turneja odpovedana. 3. septembra lani so The Pretenders nastopili tudi na Wembleyu na spominskem koncertu za bobnarja Foo Fighters, Taylorja Hawkinsa, bas je igral Dave Grohl osebno. Maja letos so napovedali že 12. studijski album Relentless s pisano zasedbo Chrissie Hynde (vokal), James Walbourne (kitare), Carwyn Ellis (klaviature), Kris Sonne (bobni), Chris Hill in Dave Page (bas). Album bo izšel jutri, 15. septembra, sledila pa bo nova svetovna turneja.

Tetka Chrissie

Chrissie Hynde, stara hipijevka, kot si pravi sama, še zdaleč ni za staro šaro.
Chrissie Hynde, stara hipijevka, kot si pravi sama, še zdaleč ni za staro šaro.
-------

Christine Ellen Hynde je pred nekaj dnevi dopolnila 72 let. V Evropo se je podala sredi študija umetnosti, potem ko so jo premamili hipijevska kultura, vzhodnjaški misticizem in vegetarijanstvo. V času po prihodu v London se je še veliko selila, tudi v Francijo, pa od tam nazaj v ZDA in spet na Otok, ravno v času punka, kjer je nekoč skušala prepričati Johnnyja Rottena (Sex Pistols), da se poroči z njo, da bi lahko dobila delovno vizo. Namesto njega je vskočil Sid Vicious, a sta s Hynde naletela na zaprt matični urad zaradi počitniškega urnika. 1982 je bila v zvezi z Rayem Daviesom, kitaristom in pevcem The Kinks, s katerim ima tudi hčerko Natalie. 1984 se je poročila z Jimom Kerrom, pevcem skupine Simple Minds, 1985 se jima je rodila hčerka Yasmin. Zakon je trajal do 1990, potem pa je bila od 1997 do 2002 poročena s kolumbijskim kiparjem Luchom Brievo. Hynde živi med Londonom in rodnim Akronom.