Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Šport dokazuje, da so omejitve le v glavah

Oglasno sporočilo, 12.07.2023 12:07:20

Adrenalin v žilah, pričakovanje, boj s samim sabo in neznosen ponos, ko pritečeš v cilj prvi, zabiješ zmagovalni gol, preplavaš razdaljo najhitreje. Zmagoslavje, občutek pomembnosti ter doprinos k svoji ekipi, biti del nečesa, pomagati soigralcem k dosegi cilja.

Delite na:
Šport dokazuje, da so omejitve le v glavah
Skupna fotografija udeležencev psno

Vse to so občutki, ki nas preplavijo v tistih najslajših trenutkih osvojene medalje, za katero smo garali celo sezono, morda celo vse življenje. To so občutki, ki so skupni prav vsem – in prav takšni občutki prevevajo naše specialne olimpijce, ki so konec julija zaključili 16. poletne svetovne igre Specialne olimpijade v Berlinu.

Specialna olimpijada je v Nemčiji potekala med 17. in 25. junijem, udeležilo se jo je več kot 7000 športnikov z motnjami v duševnem razvoju in t. i. partnerjev (športniki brez intelektualne oviranosti). Zastopali so 176 držav, pomerili pa so se v 26 športih. Slovenski predstavniki so nas razveselili s kar 18 kolajnami – prav vseh kategorijah, v katerih so tekmovali, so si priborili odličja! Udeleženci so se domov vrnili z nepozabnimi vtisi, novimi izkušnjami, prijateljstvi ter znanji, ki jim bodo ostala vse življenje. Občutek doprinosa ter ponosa, da je zanje navijala vsa Slovenija, so neopisljivi.



Mednarodni vrh mladih in inkluzija

V okviru Specialne olimpijade pa se niso premikale le meje športnih dosežkov, premikale so se tudi meje v mentaliteti družbe. 11. mednarodni vrh mladih voditeljev, ki so ga v celoti organizirali mladi s celega sveta, je v času olimpijade združil mlade z intelektualnim primanjkljajem in brez njega v enotno globalno platformo mladih za spodbujanje vključevanja in spremembe v lokalnih skupnostih. Več kot 100 mladih udeležencev iz 45 programov Specialne olimpijade po vsem svetu se je zbralo v Berlinu, kjer so se učili, izmenjevali prakse in spodbujali drug drugega, da so udejanjili bolj vključujoče vedenjske prakse v svojih državah.

"Mednarodni vrh voditeljev spodbuja globalne spremembe z ustvarjanjem vključujočih in enotnih skupnosti z močjo sodelovanja mladih. Če damo našim mladim priložnost, da v celoti ustvarijo okolje, v katerem vodijo druge mlade, imajo priložnost, da so pionirji teh potrebnih sprememb," je dejala Jacqueline Jodl, vodja globalnega mladinskega in izobraževalnega oddelka pri Mednarodni Specialni olimpijadi. Gibanje Specialne olimpijade je še naprej gonilna sila najmočnejše platforme za vključevanje na svetu. Z izkoriščanjem energije, moči in globalne raznolikosti, ki jo ustvarjajo svetovne igre, ustvarjamo izkušnje, s katerimi mladi razumejo celoten obseg gibanja. Mladi so z letošnjo temo "Aktivirajmo se skupaj" pozvali oblikovalce politik, naj proaktivno odpravljajo ovire za raznolikost, pravičnost in vključenost v svojih državah. Mladi udeleženci z vsega sveta so oblikovali svojo deklaracijo, v kateri so vodje programov, oblikovalce politik, vladne uradnike in druge mlade pozvali, naj spodbujajo vključujoče spremembe.



Judo kot športni glasnik inkluzije

Čudovit primer, kako v športu sobivajo mladi z intelektualnimi primanjkljaji in tipično razvijajoči otroci, je ljubljanski JK Sokol. Inkluzija ima doprinos k boljšemu razvoju psihosocioloških veščin pri večinskih otrocih in boljši intelektualni napredek pri otrocih z oviranostmi. Pripomore tudi k več strpnosti in razvoju empatije. Za tovrsten koncept je potreben razvoj didaktičnih in ostalih prilagoditev, kar je precej kompleksen proces. Šport je univerzalni jezik, zato je cilj projekta, ki ga je JK Sokol predstavil tudi v Berlinu, vključevanje novih mladih voditeljev, torej mladih brez posebnosti v treninge z osebami s posebnostmi. Ob sobivanju in razumevanju se širi tudi globalno zavedanje sprejemanje različnosti in ti mladi postanejo glasniki bolj vključujoče družbe. Maj in Lars sta bila v vlogi mednarodnih glasnikov tega projekta, ki bi ga v klubu radi razširili. Gaston Descamps trener juda pri JK Sokol in mentor slovenske delegacije na Mednarodnem vrhu mladih voditeljev meni, da je vključevanje vseh v skupne treninge izjemno poučno. Spoznavanje omejitev drugega in sprejemanje tega, potrpežljivost in empatija so veščine, ki jih danes pogrešamo. Judo je šport močnega duha, mladi brez primanjkljajev, ki vsaj občasno trenirajo skupaj z osebami s primanjkljaji, hitreje napredujejo na psihosomatski ravni, hkrati pa morda tudi nevede pridobivajo socialne veščine, ki jim zelo koristijo v življenju.

Slogan letošnjih poletnih iger Specialne olimpijade je bil "Nepremagljivi skupaj". Ob boku z deklaracijo Mednarodnega vrha voditeljev je to vsekakor čudovita popotnica, ki jo lahko vzamemo ob zaključku dogodka. Ob hitrem pregledu dobrih praks je kmalu jasno, da ima inkluzija neverjeten doprinos k celotni družbi. Inkluzija je še vedno prevečkrat predstavljena v napačni luči, obdana z mnogimi stereotipi in razmišljanji v smeri nekakšne novosti, ki naj bi bila trenutna modna muha. Inkluzija je paradigma, družbeno mišljenje na ravneh zavedanja, da nismo vsi enaki, prav tako ne drugačni, temveč različni. Različnost pa družbo bogati, ne ogroža.