Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Psihiater je nazaj

D.K., 15.10.2023 18:04:17

Pred dnevi se je po 19 letih vrača serija Frasier.

Delite na:
Psihiater je nazaj
Dr Frasier Crane s svojim odtujenim sinom Freddyjem. CBS

Vrnitev kultne serije Frasier pod CBS-ovo taktirko se je napovedovala že nekaj let, nobenega dvoma ni bilo, da bo Kelsey Grammer od prve minute naprej blestel v vlogi nevrotičnega psihiatra, vendar so prvi trije deli naleteli na precej mešan odziv gledalcev in kritikov. Medtem ko so pri Guardianu zapisali, da je prav užitek spet gledati Grammerjevo igro, so pri Financial Timesu razočarani povedali, da nova serija nima prav nič šarma stare, Rolling Stone pa jo je celo zabil v tla kot neposrečeno napako.

Prvotni Frasier, ki je tekel od 1993 do 2004, torej 11 sezon, je bil pravzaprav spin off serije Na zdravje! (Cheers, 1982 do 1993). Frasier je tudi najbolj uspešen "odvrtek" vseh časov, saj je v 11 sezonah dobil kar 37 Emmyjev.

Frasier se po 19 letih vrača kot serija, za zdaj pa ni prepričala.
Frasier se po 19 letih vrača kot serija, za zdaj pa ni prepričala.
CBS

Prvi del je postregel s povsem novo zasedbo igralcev, med katerimi najbolj izstopa Nicholas Lyndhurst, ki ga poznamo kot Rodneya iz Bedakov in konjev. Dr. Frasier Crane se vrača iz Chicaga in je na poti v Francijo, da bi napisal novo knjigo, ko se ustavi v Bostonu, da bi pozdravil svojega starega kolega iz Oxforda, Alana, imel predavanje pri njem na Harvardu, in sina , ki je faliran študent in gasilec. In potem tudi sprejme službo na Harwardu.

Treba je  upoštevati, da je Grammer 20 let starejši, zdaj jih šteje 68, tudi Lyndhurst je že zakorakal v šestdeseta. Tu so še liki kot dekanja psihiatrije na Harwardu Olivia (Toks Olagundoye), Frasierjev nečak David (Anders Keith), njegov sin Frederick (Jack Cutmore-Scott) in njegova cimra Eve (Jess Salgueiro), žena Freddyjevega pokojnega sodelavca, ki sama vzgaja otroka.

Novi Frasier 2.0 je ohranil le en originalni lik - naslovni. Vsi ostali, od brata Nilesa (David Hyde Pierece), svakinje Daphne (Jane Leeves), producentke Frasierjeve oddaje na radiu Roz (Peri Gilpin) in seveda kultnega očeta Martina (John Mahoney, umrl 2018), so ostali v originalu pred 20 leti. Za nameček Frasier kupi celo zgradbo, v kateri njegov sin brez denarja živi s svojo cimro Evo, ta dobi staro stanovanje, v novo večje pa se Freddy preseli k svojemu očetu. Tako kot original - le generacijo nižje.

Frasier, njegov nečak in njegov sin
Frasier, njegov nečak in njegov sin
CBS

A manjkata brata Crane, manjka tudi Eddy, tečni pes in po dveh delih novi Frasier ne deluje obetavno. Stara serija je bila gosti niz dobrih šal in prisrčnosti. Vsi liki so bili dobro razviti, dialogi pa ostri in premišljeni. Nova serija je zaenkrat pravo nasprotje - počasna, dolgočasna in brez pravega humorja. V prvem delu so na koncu dali posvetilo preminulim ljudem, Johnu Mahoneyu, Gabrielle James (scenaristki prve serije) in  Archieju Lyndhurstu, sinu Nicholasa Lyndhursta, ki je pred tremi leti nenadoma umrl zaradi limfoma, star le 19 let.

Ampak potegnjeno pod črto, morda v naslednjih delih, deset jih je, Frasier vseeno vzleti.