baterija Svet24.si

Dveletnica umrla po zaužitju baterije iz ...

hudournik fekalije žusterna Svet24.si

Hude kritike: Se po Kopru širi ljubljanski smrad?

janez cerar pl Reporter.si

Kazen za cerkvenega žvižgača? Duhovnik, ki je ...

roke Svet24.si

Ko on popiva, je 82-letna mama zaklenjena v ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Partnerica novega ministra do službe v državnem ...

Donald Rose in Bojana Ksela Njena.si

Nekdanja televizijca drugič postala starša

DSC03567 Njena.si

Tekmovalec MasterChefa očaral Laro Goršek Kos?

FOTO: Ženske zmagoslavne na podelitvi britov

M.K./STA, 12.05.2021 12:30:47

V londonski Areni O2 so včeraj podelili britanske glasbene nagrade briti. Najbolj želeno nagrado za album leta je prejela Dua Lipa za Future Nostalgia.

Delite na:
FOTO: Ženske zmagoslavne na podelitvi britov
Dua Lipa Profimedia

Dua Lipa je slavila tudi med solo izvajalkami in v govoru ob prejemu nagrade pozvala na povišanje plač za zdravstvene delavce.

Briti so bili, podobno kot druge tovrstne nagrade, v preteklosti deležni kritik zaradi prevelike naklonjenosti moškim ustvarjalcem, letos pa so v mešanih kategorijah slavile predvsem ženske.

Arlo Parks
Arlo Parks
Profimedia

Album leta je postal Future Nostalgia, z njim pa je Dua Lipa premagala kantavtorici Celeste in Arlo Parks ter raperja J Husa. 25-letna Dua Lipa je v preteklosti že osvojila tri brite.

Little Mix
Little Mix
Profimedia


"Ko sem nazadnje sprejemala to nagrado leta 2018, sem rekla, da si želim videti več žensk na teh odrih. Zelo sem ponosna, da se tri leta kasneje to dogaja. V veliko čast mi je, da sem del tega vala žensk v glasbi," je dejala Dua Lipa, ki je eno od letošnjih nagrad posvetila medicinski sestri Elizabeth Anionwu.

Elton John in Olly Alexander
Elton John in Olly Alexander
Profimedia


Po besedah glasbenice namreč obstaja velik razkorak med hvaležnostjo in spoštovanjem tistih, ki so zaposleni v kritični infrastrukturi, saj ploskanje ni dovolj - potrebno jim je plačati za njihovo delo. Njene besede so požele stoječe ovacije, saj je bilo med občinstvom 2500 zaposlenih v kritični infrastrukturi.

HAIM
HAIM
Profimedia


Večina glavnih nagrad na britih je šla letos v roke ženskim ustvarjalkam: Little Mix so kot prva ženska zasedba prejele nagrado za najboljšo britansko skupino, Arlo Parks so razglasili za najbolj obetavno novo izvajalko, najboljša mednarodna skupina pa je postala ameriška sestrska zasedba HAIM.

Taylor Swift
Taylor Swift
Profimedia


Taylor Swift je kot prva ženska prejela nagrado za globalno ikono. Po navedbah prirediteljev si kantavtorica nagrado za globalno ikono zasluži zaradi svojega vpliva na svetovno glasbeno sceno, glasbenega repertoarja in dosedanjih dosežkov.

Harry Styles
Harry Styles
Profimedia


Harry Styles je za Watermelon Sugar prejel nagrado za najboljši britanski singel, Billie Eilish nagrado najboljšo mednarodno izvajalko, The Weeknd pa za najboljšega mednarodnega izvajalca.

Med nastopajočimi so bili skupina Coldplay, raper Rag'n'Bone Man in Dua Lipa. Britance pa je še posebej navdušil nastop Eltona Johna in Ollya Alexandra, ki sta interpretirala pesem It's A Sin.