profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

VIDEO: V Ljubljani izbruhnili spopadi med policijo in prostestniki

kl, 05.11.2020 17:52:47

Na protestih, ki jih je organiziralo gibanje OPS, ki je prepričano, da je pandemija svetovna zarota, so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo.

Delite na:
VIDEO: V Ljubljani izbruhnili spopadi med policijo in prostestniki
Protesti v Ljubljani odkrito.si

Policisti so že čez dan z ograjo omejili prostor na Trgu republike pred parlamentom. Gibanje OPS je namreč k protestom vabilo preko družabnih omrežijm delili pa so tudi letake, tako da je bilo pričakovati, da se bo zbrala večja množica ljudi.

Po omrežjih so se namreč začela širiti tudi obvestila, da bodo na proteste prišli tudi provokatorji (po naših neuradnih virih iz vrst nogometnih navijačev iz Ljubljane in Maribora), ki bodo poskusili sprovocirati nasilje. In to se je tudi zgodilo.

protesti, ops, ljubljana
Protesti v Ljubljani
odkrito.si

Policisti so zbrane nekajkrat pozvali, naj se razidejo, kar pa se ni zgodilo. Nekateri iz množice so se temu uprli z vzkliki "lopovi, lopovi" in policisti so opozorili, da bodo začeli postopke preverjanja identitete.

Notranji minister Aleš Hojs je za Odmeve povedal, da po zdajšnjih informacijah del izgrednikov prihaja iz kriminalnega podzemlja, del pa tudi iz navijaških skupin.

Temu postopku so se nekateri začeli upirati, na policiste pa so začeli metati tudi plastenke. Na prostoru pred Maximarketom je padlo tudi nekaj petard in dimnih bomb, zato se je policija odločila, da bo protestnike razgnala s silo. Vključila se je tudi policijska konjenica. Na koncu je policija nasilne protestnike razgnala s Trga republike, vendar so se ti v manjših skupinah razkropili po središču mesta in nadaljevali z nasiljem. 

protest 14.JPG
Protesti v Ljubljani
odkrito.si

V mestu je bilo slišati poke, tudi močnejšo eksplozijo in policijske sirene, nad središčem pa je dolgo časa krožil tudi policijski helikopter. Proti protestnikom so policisti uporabili tudi vodni top.

Ranjenih je bilo nekaj policistov, pa tudi nekaj novinarjev.

V današnjih izgredih je nastala tudi materialna škoda, ki jo bodo ocenili kriminalisti po ogledu krajev kaznivih dejanj, policisti pa si bodo ogledali tudi vse posnetke ter skušali identificirati še ostale storilce kaznivih dejanj, je na novinarski konferenci povedal direktor PU Ljubljana Stanislav Vrečar.

Petkovi protestniki se od današnjih distancirajo

Na napovedi današnjih protestov so se tudi odzvali predstaviki petkovih protestov, ki pravijo, da "mi, ki vztrajno protestiramo od marca 2020, se zaradi napovedanega nasilja nekaterih skupin in slabega epidemiološkega stanja v državi distanciramo od današnjih protestov. Kolesarke in kolesarji smo se ob epidemiji začasno odmaknili od množičnega zbiranja, saj želimo odgovorno prispevati k reševanju zdravstvenega stanja."

protesti, ops, ljubljana
Protesti v Ljubljani
odkrito.si

"Več agresivnih skupin je za danes napovedovalo in pozivalo k nasilju, česar absolutno ne podpiramo. Kolesarske protestnice in protestniki zavračamo vsakršno nasilje in ne moremo podpirati protestov, ki k temu pozivajo," so še zapisali in dodali, da se sami protestov, ki jih bodo poskušali ugrabiti teoretiki zarot in ki bi lahko postali nasilni, ne bodo udeležili, pa je poročal portal 24ur.com.

Notranji minister krivi medije, premier skrajne levičarje

Na prizorišče protestov je prišel tudi notranji minister Aleš Hojs, ki je, po poročanju 24ur novinarski Katarini Matejčič dejal, da so za ranjene policisti krivi mediji, ki podpihujejo gonjo proti vladi.

Premier Janša pa je na Twitterju za huliganske napade okrivil skrajne levičarje oz. AntiFa.

protesti, ljubljabna
Protesti v Ljubljani
odkrito.si

Marko Bandelli in Jernej Pavlič (SAB) pa medtem vladi očitata, da je današnje dogajanje zrežirala. Tanja Fajon (SD) pa je zapisala, da »za prav nobeno nasilje, ne verbalno in ne fizično, ni prostora v svobodni in demokratični družbi«

Na Twitterju se je oglasil tudi Marjan Šarec, ki je zapisal, da je vladno zvračanje odgovornosti za nasilje na medje in opozicijo kot beden poskus preusmerjanja pozornosti.