stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Svetovni dan svobode medijev - dan za razmislek

STA, 03.05.2021 09:55:45

Pravica do svobode izražanja in obveščenosti nista samoumevni. Za Slovenijo je današnji dan žalosten. Vlada še vedno nezakonito finančno izčrpava nacionalno tiskovno agencijo.

Delite na:
Svetovni dan svobode medijev - dan za razmislek
Na dan svobode medijev vlada že 123. dan finančno izčrpava STA. STA

Današnji svetovni dan svobode medijev vabi k razmisleku o kakovostnemu obveščanju javnosti, je pa tudi opomnik, da pravici do svobode izražanja in obveščenosti nista samoumevni.

Stekla je donatorska kampanja Za obSTAnek, da bi premostili finančno situacijo, v kateri se je znašla STA, potem ko ji vlada že več kot 4 mesece ni nakazala niti centa, čeprav je po zakonu, ki ga je sama sprejela, dolžna financirati javno dejavnost agencije.

Letošnji svetovni dan svobode medijev v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino. Kot so zapisali pri Združenih narodih, tema letošnjega dneva svobode medijev poziva k potrditvi pomena negovanja informacij kot javne dobrine in vabi k razmisleku, kako okrepiti novinarstvo. Prav tako je priložnost za podporo medijem, ki so tarča omejevanja svobode, in za spomin na novinarje, ki so izgubili življenje v iskanju zgodbe, so zapisali pri Unescu.

K zaščiti svobode in neodvisnosti medijev sta pred svetovnim dnevom svobode medijev pozvala tudi Evropska unija (EU) in Svet Evrope (SE). Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je poudaril, da svoboda medijev pomeni varnost za vse in dodal, da je svoboda medijev temelj demokratičnih družb, ki lahko uspevajo samo, če imajo državljani dostop do zanesljivih informacij in dovolj informacij za sprejemanje odločitev. Po besedah generalne sekretarke SE Marije Pejčinović Burić, ki je izpostavila tudi pomen novinarjev v času pandemije, novinarji v demokracijah igrajo ključno vlogo pri odkrivanju resnice in pri tem, da tisti, ki so na oblasti, odgovarjajo.

sta.jpg
Začela se je kampanja #zaobSTAnek
STA

Nezakonito vladino finančno izčrpavanje STA traja že 123. dan

V Sloveniji Društvo novinarjev Slovenije (DNS) skupaj s Sindikatom novinarjev Slovenije danes pripravlja novinarsko konferenco o položaju novinarjev, predvsem pa o nezakonitem finančnem izčrpavanju STA. Hkrati bodo napovedali uradni začetek kampanje, pobude za katero so prišle tudi iz civilne družbe, da bi premostili finančno situacijo, v kateri se je znašla STA, ki je po besedah predsednice DNS Petre Lesjak Tušek steber kakovostnega in profesionalnega medijskega prostora. STA letos namreč ne prejema nadomestila za javno službo.

Po oceni Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) je sicer medijska krajina pri nas trenutno takšna, kot je bila vsa zadnja leta in se ni bistveno spremenila.