stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Prvi vesoljski turisti so poleteli v nebo

kl, 16.09.2021 17:48:13

Štirje povsem navadni Zemljani so brez profesionalnega astronavta poleteli v Zemljino orbito, kjer bodo ostali tri dni. Misija ima tudi dobrodelno noto.

Delite na:
Prvi vesoljski turisti so poleteli v nebo
Prvi vesoljski turisti Space X

Raketo SpaceX s kapsulo Dragon ("Zmaj") so v vesolje izstrelili danes zjutraj po našem času iz Nasinega vesoljskega centra JFK na Floridi. Misija, ki nosi ime "Inspiration 4" ("Navdih za") je prva v zgodovini, kjer posadko sestavljajo izključno civilisti.

Gre za načrt multimilijarderja Elona Muska, da bi lahko tudi navadni ljudje potovali v Vesolje ali vsaj v Zemljino orbito. Prvi turistični polet v orbito je sicer pred tedni izvedel drugi multimilijarder Jeff Bezos, pri čemer bivanje v orbiti ni trajalo dlje kot 10 minut. Tokrat bo izlet štirih civilistov trajal kar tri dni.

MISIJA Z DOBRODELNO IN ZNANSTVENO NOTO

Potniki so milijarder Jared Isaacman, ki je tudi financiral polet, Chris Sembroski, podatkovni inženir, Sian Proctor, učitelj na srednji šoli in Hayley Arceneaux, zdravnica, ki je kot otrok preživela raka. Del misije je namreč tudi pridobiti donatorska sredstva za bolnišnico za otroke z rakavimi obolenji.

space-x, vesoljski-turisti, vesoljski-turizem, elon-musk
Izstrelitev rakete z Nasinega vesoljskega centra JFK na Floridi
Space X

Vesoljski turisti se bodo odpeljali globlje v Vesolje kot na primer mednarodna vesoljska postaja ISS alli vesoljski teleskop Hubble. Od Zemlje bodo oddaljeni 575 km, 160 km več kot ISS in 50 km dlje kot Hubble. Med bivanjem v orbiti pa bodo potniki prav tako kot astronavti na ISS izvedli nekaj znanstvenih poskusov v zvezi z obnašanjem človekovega telesa v vesolju.

Čeprav je kapsula, v kateri bodo prebivali, popolnoma avtomatizirana, so člani posadke pred poletom morali na šest mesečno usposabljanje, na katerem so vadili procedure v primeru, če bi šlo kaj narobe.

Naslednji SpaceX-ov "turistični" polet v vesolje je načrtovan za začetek prihodnjega leta, ko bo upokojeni Nasin astronavt na enotedenski izlet v Vesolje popeljal tri japonske poslovneže.

Odveč pa je verjetno povedati, da načrt Elona Muska, da bi navadni smrtniki lahko leteli v vesolje, verjetno še ne bo tako hitro izpolnjen. Trenutno si tak izlet lahko privoščijo le tisti z zelo velikimi številkami na bančnih računih - pa ne rdečimi, seveda.