stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Nasilno praznjenje Roga

kl, 19.01.2021 12:00:03

Že od jutranjih ur na območju nekdanje tovarne Rog v Ljubljani, enega od centrov alternativne kulture, poteka akcija evikcije (izselitve) prebivalcev, ki tam živijo. Policija je uporabila tudi solzilec.

Delite na:
Nasilno praznjenje Roga
Evikcija Avtonomne cone Rog v Ljubljani Facebook

Varnostniki varnostne službe Valina so ob 7. uri zjutraj ob varstvu posebnih policijskih enot začeli iz stavbe nekdanje tovarne začeli "metati ven" ljudi, so sporočili iz Mladinske aktivistične organizacije.

rog, tovarna-rog, evikcija, policija
Evikcija Avtonomne cone Rog v Ljubljani
Facebook

Kmalu se je na območju nabralo nekaj ljudi, ki so proti akciji protestirali in varnostnikom poskušali preprečiti njihovo delo, zato so ti na pomoč poklicali policijo. Policija je medtem sporočila, da so policisti "intervenirali in vzpostavili javni red in mir."

Kot navaja portal Svet24 so pri tem uporabili tudi solzilec, poškodovan pa naj bi bil njihov fotreporter.

Akcijo policije je potrdila tudi v facebook skupina Ohranimo Tovarno Rog, kjer so zapisali, da "v Rogu policija in varnostniki. Ful njih. Folk ne spustijo notri in tiste, ki so not, mečejo ven. Vsi pred Rog! Vsi za Rog!"

Območje nekdanje tovarne, v katerem so alternativni kulturniki ustanovili vrsto kulturnih, umetniških in družbenih centrov, je MOL predvidela za rušenje. V današnji akciji nasilne izselitve kulturnikov pa naj bi porušili že dva objekta.

rog, tovarna-rog, evikcija, policija
Evikcija Avtonomne cone Rog v Ljubljani
Facebook

Ljubljanski mestni svetniki so sicer pred dnevi potrdili dva milijona evrov za projekt obnove Roga.

Protest nad vnovičnim napadom mestnih oblasti na Avtonomno tovarno Rog" so izrazili tudi v lokalnem odboru Levica Ljubljana. Na Facebooku so spomnili, da so pred petimi leti podoben poskus "izvedli sredi noči, zato da bi lažje deložirali tamkajšnje uporabnike in zaprli območje." MOL je tokrat po njihovih navedbah za ta namen uspešno zlorabil epidemijo. Dodali so, da sta porušena že dva objekta, vključno s Socialnim centrom Rog, ki je "v svoji zgodovini skrbel za spregledane skupine in posameznike, tudi v času epidemije."

V Levici so obenem obsodili nasilno obnašanje mestnih oblasti.

"Današnje rušenje Avtonomne tovarne Rog, tudi s pomočjo posredovanja policije in varnostnih služb, kaže, da mestna oblast ne izbira sredstev pri uveljavljanju svojih načrtov. Izobraževalni in socialni programi, ki so leta bogatili mesto, bodo z enostransko potezo mesta izbrisani in uničeni, alternativna kultura pa onemogočena, saj bo ostala brez prostorov," so dodali