stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Največ 50 m od doma?

kl, 15.01.2021 10:27:59

Imunolog meni, da je to neizbežno. Psiholog pa meni, da smo Slovenci nadpoprečno agresiven in upornen narod in da ljudje ne zmorejo več.

Delite na:
Največ 50 m od doma?
Prof. dr. Alojz Ihan, dr. med. mikrobiolog in imunolog. Primož Lavre/Reporter

Slovenija je že dle časa v evropskem in svetovnem vrhu po številu novih okužb glede na število prebivalcev, kar pomeni, da ukrepi, ki jih postavlja vlada niso uspešni. Vlada za krivdo obtožuje prebivalstvo, ki se ukrepov ne drži, ljudje pa vlado, češ da so ukrepi nevzdržni in nekonsistentni.

mmc odmevi 14 01.JPG
Odmevi 14.01.2021
rtvslo.si/screenshot

V sinočnjih Odmevih na TV SLO so tako gostovali imunolog dr. Alojz Ihan, psiholog Kristijan Musek Lešnik in direktor UKC Maribor Vojko Flis in predstavili svoja videnja, zakaj je temu tako, kaj storiti in ali je zdravstvo sploh še sposobno obvladovati položaj.

alojz ihan pl1.jpg
Prof. dr. Alojz Ihan, dr. med. mikrobiolog in imunolog.
Primož Lavre/Reporter

dr. Alojz Ihan: "Ukrep je neizbežen, če hočemo zmanjšati število okužb"

Imunolog dr. Alojz Ihan je krivdo za tako stanje pripisal dejstvu, da smo v Sloveniji izgubili stik z epidemiološko kontrolo, oziroma sledenju okužb. "Že ko smo imeli 300 ljudi okuženih, so s skrajnimi napori sledili stikom. Imamo izredno malo epidemiologov, ki so navajeni terenskega dela. Od takrat smo izgubljeni, delamo hipoteze, ki niso dokazane in na vse to se dela ukrepe. Kar je še hujše, ukrepe se dela na političen način, z usklajevanjem interesnih skupin, kar nima zveze z epidemijo," je dejal dr. Ihan.

O predlogu premierja Janše, da bi gibanje prebivalcev še bolj omejili in sicer na največ 50 m od doma pa meni, da je ta ukrep neizbežen, če želimo zmanjšati pretok okužb z novim koronavirusom. Takšen radikalen ukrep bi v resnici zmanjšal število okužb, pravi dr. Ihan, vendar meni, da po treh mesecih "mučenja z okužbo" narediti takšen ukrep ni enostavno, čeprav bi bilo potrebno, da se izognemu zlomu zdravstvenega sistema, kar je sicer osnovni cilj vladnih ukrepov.

Kristijan Musek Lešnik.jpg
Kristijan Musek Lešnik, Predstojnik Centra za pozitivno psihologijo Univerze na Primorskem
sta

Kristijan Musek Lešnik: "Upiranje ukrepom je postalo upiranje vladi"

Da bi se ljudje težko odzvali na še tesnejše zapiranje, je menil psiholog Kristijan Musek Lešnik. "Vse skupaj traja že predolgo in ljudje ne zmorejo več," je dejal. Poleg tega smo po njegovih besedah Slovenci nadpovprečno agresiven in uporniški narod, ki je za povrh izredno nagnjen k upiranju avtoritetam. To so pokazale raziskave, ki so jih opravili že pred leti. Verjetno je to zato, ker smo bili večino časa pod oblastjo drugih, pravi Musek Lešnik in dodaja "To ne pove nič dobrega, saj je v enem trenutku upiranje ukrepom postalo upiranje vladi." In kakšen bi bil po njegovem mnenju pravilen pristop, da bi ljudje bolj upoštevali vladne ukrepe?

"S strani vlade, komuniciranja, bo treba to odkrito komunicirati, ker so ljudje siti in se od njih pričakuje veliko žrtev. Le z vzpostavljanjem zaupanja bo šlo, drugače ne gre," je odgovoril psiholog.

vojko-flis, ukc-maribor
Vojko Flis, direktor UKC Maribor
STA

Vojko Flis: "Povečevanje kapacitet v neskončnost ni možno"

Tudi direktor UKC Maribor Vojko Flis pa kot vzrok, da se Slovenija ne more izviti iz krča epidemije, pripisuje temu, da nam ni uspelo dovolj učinkovito preprečitistikov med ljudmi.

"Dodatno k širjenju okužb pripomore tudi letni čas, ko se ljudje več zadržujejo v notranjih prostorih, kjer je topel, suh zrak in premalo prezračevanja," pravi Flis.

Kot mnogi iz zdravstvene stroke pa je ponovno opozoril, da zdravstveni sistem že dolgo deluje na robu zmogljivosti in da se bodo razmere še poslabšale, če okužb ne bomo omejili, saj bo tudi zdravstvo zaradi tega še bolj obremenjeno in omejeno. "Kar bo omejevalo naše delovanje, bo število intenzivnih postelj. V Mariboru smo jih iz 20 povečali na 70, potrebovali pa bomo ustrezno usposobljene ljudi, ki nam jim primanjkuje. Pri nas imamo izpad 800 delavcev, zato bo to izziv. Povečevanje kapacitet v neskončnost ni možno," je poudaril.