sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

damjan-žugelj Necenzurirano

Glavnega akterja afere slovenski Watergate bodo ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Kdo je prva dama ZDA, ki bo nasledila Melanijo Trump

kl, 08.11.2020 12:45:26

"Dobro dekle iz Filadelfije", kot je sebe opisala dr. Jill Biden, je učiteljica z dušo in srcem. In to namerava ostati tudi kot prva dama.

Delite na:
Kdo je prva dama ZDA, ki bo nasledila Melanijo Trump
Jill Biden splet

"Pomislite na vašega najljubšega učitelja ali učiteljico, ki vam je dal samozaupanje in vero vase. To je prva dama, kakršna bo Jill Biden," je na demokratski konvenciji, ki ga je izbrala za kandidata za predsedniške volitve, svojo ženo predstavil sedaj novoizbrani ameriški predsednik Joe Biden.

jill-biden
Jill in Joe Biden
splet

In res je 69-letna Jill učiteljica 'z dušo in srcem'. Še preden je izvedela, da se bo skupaj z možem preselila v Belo hišo, je povedala, da se učiteljevanju tudi v tem primeru ne bo odpovedala.

"Poučevanje je pomembno. Želim, da bi ljudje cenili učitelje, se zavedali, kaj dajejo družbi družbi in želim tudi povzdigniti njihovo službo," je dejala v nekem intervjuju.

"Poučevanje ni to, kar delam, pač pa to, kar sem," pravi Jill Biden.

Tudi, ko je njen mož bil imenovan za podpredsednika v mandatu Baracka Obame, se poklicu ni odpovedala in je poučevala dalje.

jill-biden
Jill Biden pred šolo, v kateri poučuje
splet

Jill Biden, ki ima poleg diplome tudi dva magistrska in en doktorski naslov, sicer poučuje angleščino na srednji šoli v ameriški zvezni državi Virginiji. Znana pa je po tem, da se velikokrat oblači tako kot njeni dijaki, zato "da se z njimi bolje zlije," kot pravi.

jill-biden
Jill Biden
splet

Jill Biden se je rodila kot Jill Jacobs junija 1951 v ameriški zvezni državi New Jersey kot najstarejša od petih sestra. Odraščala je v predmestju Filadelfije.

Preden je spoznala Joeja Bidena je bila pet let poročena z igralcem ameriškega nogometa Billom Stevensonom - z njim se je poročila pri 18-ih.

Sedanjega moža pa je spoznala tri leta po tistem, ko je v prometni nesreči izgubil prvo ženo in enoletno hčerko - druga dva otroka, sin in hčerka sta nesrečo preživela. On je bil takrat že senator. "Do takrat sem hodila s fanti, ki so bili oblečeni v jeans in cokle, ta pa je bil v elegantni športni obleki in mokasinkah. Mislila sem si: 'Tole tudi v milijon letih ne bo delovalo.'"

jill-biden
Jill in Joe Biden z družino
splet

Vseeno pa je pristala na zmenek. Odšla v kino in Jill pravi, da sta takrat 'zares kliknila'. Vseeno jo je Joe moral zaprositi kar petkrat, preden je pristala na poroko.

"Nisem želela, da bi Joejeva otroka izgubila še eno mater. Morala sem biti stoodstotno prepričana, da bo šlo," je v intervjuju za Vogue pojasnila razloge.

Par se je poročil leta 1977 in štiri leta kasneje se jima je rodila hčerka Ashley.

jill-biden
Jill in Joe Biden
splet

Medtem, ko se je njen mož povzpenjal po ameriški politični lestvici, je sama poučevala, vendar je možu ves čas stala ob strani in ga spodbujala. Najtežje, pravi, je bilo, ko je pred petimi leti za možganskim tumorjem umrl njegov sin, Beau, star komaj 46 let.

"Vem, da če bomo nacijo zaupali Joeu, bo ta za vašo družino naredil to, kar je naredil za svojo - povezal nas bo v celoto in vodil naprej, ko to najbolj potrebujemo," je v svojem nagovoru na enem izmed Bidenovih zborovanj povedala Jill.

jill-biden
Jill Biden
splet

V času, ko je njen mož bil ameriški podpredsednik, je imela naslov 'Druge dameAmerike' in v tem času je skrbela za promocijo šolstva, zagovarjala družine ameriških vojakov in ozaveščala ženske o raku na dojkah.

Skupaj s takratno prvo damo, Michelle Obama, je sprožila kampanjo 'Joining Forces' ('Združimo sile'), ki si je prizadevala za vključevanje vojnih veteranov in njihovih družin v izobraževalne in zaposlovalne programe.

Leta 2012 je objavila otroško knjigo z naslovom "Ne pozabimo, Bog blagoslovi naše čete", ki je temeljila na izkušnje njene vnukinje, ki živi v vojaški družini.

jill-biden
Jill Biden je odrinila protestnika, ki je napadel njenega moža
splet

Njene štiri sestre so prepričane, da bo 'zelo naravna' prva dama. "Skrbela je zame in bila je tu, ko sem jo potrebovala," pravi ena od njih, Bonny Jacobs. "Vse štiri smo navdušene - 'Jeeej, naša sestra bo prva dama," dodaja.

Jill Biden je svojega moža podpirala ne samo z besedami, pač pa tudi z dejanji. Februarja je tako fizično odrinila nekega moškega, ki je na zborovanju verbalno napadel njenga moža v državi New Hampsire. Mesec kasneje je tudi vskočila in moža fizično zaščitila, ko sta ga napadla dva protestnika in ju zadržala, dokler ju niso odstranili varnostniki.

"Sem samo dobro dekle iz Filadelfije," je kasneje z nasmehom dejala novinarjem.