jerca zajc sustersic Dobra karma

Leto dni po težki ločitvi lepa voditeljica ...

Riblja čorba Svet24.si

Basist Riblje čorbe se bori za življenje

aleksandra pivec1 Reporter.si

Tajni načrt Aleksandre Pivec: ustanovila naj bi ...

fizična distanca, ljudje, ljubljana Svet24.si

Vlada je nekatere ukrepe podaljšala za en teden, ...

DiTjlBYXkAEGfrn Necenzurirano

Orbanov ključni operativec zaprl račun v ...

Christina Perri in soprog Paul Costabile Njena.si

Tragičen porod pevke Christine Perri

miša-molk Njena.si

Miša Molk razgalila grenka čustva

75 let Goldie Hawn

kl/STA, 21.11.2020 13:30:42

Zlatolaska z zlatim imenom praznuje častitljivo obletnico.

Delite na:
75 let Goldie Hawn
Goldie Hawn britannica.com

Več kot pol stoletja je zlatolaska z velikimi modrimi očmi že na hollywoodski sceni. Nase je opozorila že v šestdesetuh letih, najprej v komičnem programu Rowan & Martin's Laugh-In, potem pa prvič v filmu Cactus Flower (1969), za katerega je prejela tako oskarja kot zlati globus za najboljšo stransko žensko vlogo. Za oskarja je bila nominirana še enkrat, leta 1980 za glavno vlogo v filmu Vojak Benjamin.

V spominu pa je mnogim ostala predvsem kot komičarka, predvsem iz filmov Klub vražjih babnic, Blondinka v džungli in Smrt ji lepo pristoji.

Skupaj je nastopila v 34-ih filmih, nazadnje kot Božičkova žena v nadaljevanju filma The Christmas Chronicles (2018).

Le 1,68 m visoka igralka se je rodila kot Goldie Jeanne Hawn v ameriški zvezni državi Maryland, že pri treh letih pa je začela hoditi na učne ure plesa in je tudi šolana baletka. Študirala je dramatiko in poučevala ples, poskusila pa se je tudi kot pevka. Izdala album Goldie (1972) in singla Pitta Patta (1972) ter You Don't Own Me (1997).

Leta 2003 je ustanovila neprofitno organizacijo Hawn Foundation, ki mladim omogoča izobraževalne programe. Del organizacije je tudi program MindUP, ki otrokom med drugim pomaga pri spopadanju s stresom in obvladovanju čustev.

Poročila se je dvakrat. Med letoma 1969 in 1976 je bila poročena z igralcem Gusom Trikonisom, med letoma 1976 in 1982 pa z glasbenikom Billom Hudsonom, s katerim ima hčerko in sina. Od leta 1983 je njen partner igralec Kurt Russell, s katerim imata sina Wyatta, ki se je prav tako podal v igralske vode.