sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Žalostno slovo enega največjih glasbenikov našega prostora

kš, 10.05.2023 12:00:57

Po hudi bolezni se je poslovil izjemni glasbenik Jasmin Stavros, ki bo ostal zapisan v srcih cele regije.

Delite na:
Žalostno slovo enega največjih glasbenikov našega prostora
Jasmin Stavros (1. 11. 1954 – 3. 5. 2023) Arson Perić/M24.si

Jasmin Stavros se je rodil v Splitu, kjer je zaključil tudi osnovno in srednjo glasbeno šolo. Učil se je igrati klavir in kontrabas. V teh letih je obiskoval tudi ure solo petja pri priznani profesorici Ristić, ki ga je naučila tehnike petja in mu na neki način odprla vrata dolge in uspešne pevske kariere.

Že od 15. leta dalje je nastopal pri številnih splitskih zasedbah: Delfini, Mladi batali (današnji Magazin) ter skupinah More in Put. Leta 1973 je začel odkrivati večplastno jazz glasbo, od leta 1978 pa je začel delovati tudi kot studijski bobnar pri Jugotonu (danes Croatia Records). Bil je eden najbolj iskanih bobnarjev v nekdanji Jugoslaviji. Sodeloval je z Josipo Lisac, Arsenom Dedićem, Duškom Lokinom, Mišo Kovačem, Ivico Šerfezijem, Nedo Ukraden, Ljupko Dimitrovsko, Danijelom Popovićem in številnimi drugimi glasbeniki.

Študiral v Ameriki

V 80. letih je odšel v Ameriko, tam se je zadržal dve leti in zaključil zasebno jazz akademijo Stanley Spector v New Yorku. Kot eden najboljših študentov in dejansko najboljši študent iz Evrope je leta 1982 dobil zeleno karto za bivanje v Ameriki. Takrat je že imel ženo in dvoje otrok, zaradi katerih se je kljub temu odločil vrniti v domovino. Pred odhodom v Ameriko je štiri leta igral tolkala v Hrvaškem narodnem gledališču, dirigirali pa so mu Vjekoslav Šutej, Nikša Bareza, Silvije Bombardelli, Boris Papandopulo. Vzporedno je snemal plošče in igral v bendu Oliverja Dragojevića in Meri Cetinić.

Naključno postal eden najuspešnejših pevcev v Jugoslaviji

Ideja o tem, da bi postal pevec, se mu je porodila povsem naključno leta 1986, ko je z Doris Dragović posnel duet U tebe se neću zaljubiti na plošči Željo moja. Izvajalec, ki naj bi z Doris zapel duet, ni prišel, in ko je Jasmin poslušal posnetek, je ugotovil, da ni le nadarjen bobnar, temveč tudi dober pevec in, kot se je pozneje izkazalo, vrhunski zabavljač.

Izjemni uspehi

Prvo ploščo je izdal leta 1987 v sodelovanju z Rajkom Dujmićem in Stevom Cvikićem. Plošča je bila prodana v več kot 50.000 izvodih, prvi veliki koncert pa je imel v devetdesetih v Lisinskem. Plošča Ljubio sam anđela, na kateri je bil tudi hit Umoran, je dosegla platinasto naklado, medtem ko so večinoma vse druge plošče imele zlato naklado. Kasneje so sledili veliki koncerti v Mariboru in Splitu na Gripah, kar je Stavrosa izstrelilo na vrh glasbene scene, kjer je bil znan kot »Kralj zabave«.

Jasmin Stavros je večkrat gostoval na Radiu Aktual, kjer je sklenil kar nekaj srčnih prijateljstev.
Jasmin Stavros je večkrat gostoval na Radiu Aktual, kjer je sklenil kar nekaj srčnih prijateljstev.
Grega Wernig / M24

Veliki humanitarec

Kritiki so mu očitali petje zabavne glasbe, saj je bil vrhunski bobnar. Sodeloval je tudi z založniško hišo Ariol v Nemčiji, od katere je dobil ponudbo, da bi delal zanje kot studijski bobnar. Tudi v tem primeru je bila družina pomembnejša od kariere v tujini. Vrnil se je v domovino, kjer je s spremljevalno skupino Naranča opravil več kot 1500 koncertov. Na začetku vojne dve leti ni posnel ničesar, temveč se je takoj prijavil v vojsko, vendar ker ni imel vojaškega usposabljanja, ker je zavrnil služenje v JLA, je vzel mikrofon v roke in opravil več kot 500 humanitarnih koncertov za dvig morale (Osijek, Slavonski Brod, Karlovac ...). Sodeloval je s številnimi skladatelji, kot so Đorđe Novković, Nikica Kalođera, Kovačević iz skupine More.

Strasten ribič in smučar

Kasneje je kariero nadaljeval v sodelovanju s Tončijem Huljićem in Fedorjem Boićem, ki sta skupaj z Dujmićem in Cvikićem njegova najpomembnejša sodelavca. Poleg petja je bil Jasmin Stavros znan tudi kot strasten ribič in smučar. Šest mesecev na leto je preživel na Korčuli, preostanek leta pa v Zagrebu in zaselku Kupeč Dol pri Sv. Jani. Njegov sin Milo je prav tako vrhunski bobnar. Nekaj let je preživel na jazz akademiji v Gradcu in nekaj let v Ameriki. Ukvarja se tudi s produciranjem, aranžiranjem in avtorskimi deli (skladanjem). Naredil je remiks pesmi Umoran, napisal glasbo za pesem Kad zbrojim dva i dva in pri zadnji pesmi Doma je Amerika izvedel aranžma in produkcijo. Mlajši sin Krešimir se ukvarja s trgovino, njegova žena Žarka pa z oblikovanjem. Prav ona je najbolj zaslužna za celoten videz Jasmina.

Izjemen glasbenik, ki se je usidral v srca vseh nas.
Izjemni glasbenik, ki se je usidral v srca vseh nas.
Radio Aktual

Njegovo pravo ime je bilo Milo Vasić. Nekoč je v intervjuju za Novo TV spregovoril tudi o spremembi imena: »Nisem se mogel imenovati tako, kot sem se imenoval, saj to ime ne bi bilo zvočno za pevca. Moji predniki so iz Grčije. Rajko Dujmić me je vse to vprašal in sem mu povedal, kako so prišli. Obstaja kraj v Grčiji, ki se imenuje Stavros. Nato me je vprašal, kako je ime moji materi, jaz sem odgovoril, da je Jasna, in potem je on rekel, da mi bo ime Jasmin. In tako se je rodil Jasmin Stavros.