sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Križarski pohod proti tabloidom

kš, 30.04.2023 11:15:23

Igralec je tožil časopis The Sun, ker je vdrl v njegovo zasebnost, z namenom vohunjenja za njim. Murdoch je bil že prisiljen plačati odškodnino.

Delite na:
Križarski pohod proti tabloidom
Igralec Hugh Grant z nasmehom zapušča vrhovno sodišče v središču Londona. Profimedia

Nasmeh pred sodiščem, resnost pred sodnikom. »Zgrožen sem nad tem, kar sem odkril: mislim, da ta časopis verjame, da je nad zakonom. Govora je o časopisu The Sun, vodilnem britanskem mediju mogotca Ruperta Murdocha. Obtožbe je podal Hugh Grant, čigar filma Štiri poroke in pogreb ter Notting Hill sta navdušila občinstvo po vsem svetu.

Vlom, ki pa ni bil pravi ...

Leta 2011 je igralec poročal, da je bil žrtev vloma. Tatovi so vlomili v notranjost njegove hiše. »V resnici,« je pojasnil na vrhovnem sodišču, »je šlo za operacijo, ki jo je organiziral prav The Sun, da bi se dokopal do zaupnih informacij ter z namestitvijo vohunskih naprav prestrezal pogovore in telefonske klice. Grant je lani dobil potrditev po zaslugi zasebnega preiskovalca, ki mu je pokazal račune o plačilih tabloida, ki so bila izvedena, da bi se vohunilo za igralcem kot tudi za njegovimi družinskimi člani in tesnimi prijatelji. Seveda je igralca to popolnoma šokiralo in odločil se je, da bo šel v boj!

Hugh Grant je povedal kar nekaj ostrih na račun tabloida The Sun
Hugh Grant je povedal kar nekaj ostrih na račun tabloida The Sun.
Profimedia

Njegova misija proti tabloidu

Boj za svoboden in odgovoren tisk je postal Grantova misija po velikem škandalu s prisluškovanjem, ki je privedel do zaprtja drugega znanega tabloida iz Murdochove skupine, časopisa News of the World. Takrat je Grant ustanovil skupino za pritisk Hacked Off (odklenjeni), ki nudi pomoč tistim, ki so utrpeli medijske kršitve, in katere moto je »Britanija si zasluži boljši tisk«. Za svojo vrnitev pred sodišče si je izbral zaveznika, ki se tako kot on sam na več frontah bori proti tabloidom: princa Harryja.

Hugh Grant v filmu Štiri poroke in pogreb
Hugh Grant v filmu Štiri poroke in pogreb
Profimedia

Prepozno se je pritožil ...

Trenutno gre za predhodna zaslišanja. Sodnik bo odločil, ali se bo postopek nadaljeval ali ne. Odvetniki News Group Newspapers, založniške veje Murdochovih podjetij v Veliki Britaniji, trdijo, da sta tako Grant kot vojvoda prekoračila rok - šest let - za vložitev tožbe. Namesto tega tožnik in Harry trdita, da so bila dejstva tako dobro prikrita, da so se dokazi lahko začeli zbirati šele pred kratkim. Za Murdocha bi lahko bila ta tožba izjemno nevarna. Skupina je namreč vedno trdila, da so bila prisluškovanja - za katera so že plačali odškodnino v višini približno 1 milijarde funtov - pojav, omejen le na že ukinjeni časopis News of the World. Če bi se v sodni postopek vključil tudi Sun, bi se lahko začel nov krog sodnih postopkov.

Tudi Princ Harry si želi, da bi bil tisk v Britaniji boljši in predvsem manj podkupljiv.
Tudi Princ Harry si želi, da bi bil tisk v Britaniji boljši in predvsem manj podkupljiv.
Profimedia

Padale so ostre besede

Grant, ki je star 62 let in je v svoji zvezdniški karieri postal eden najbolj znanih in priljubljenih obrazov v filmu in na malih zaslonih, je na sodišču povedal kar nekaj ostrih besed: »Menim, da The Sun izziva zakon, da bi še naprej prikrival, kar je storil. Trdno sem prepričan, da se to ne sme dovoliti.« Poudaril je, da želi priti do resnice. »Dejstva morajo priti na dan.« Tako kot druge žrtve prisluškovanja je tudi Grant poudaril, da je zelo trpel zaradi člankov v tabloidnem tisku, zaradi katerih je sprva celo mislil, da so ga izdali najboljši prijatelji in znanci, a na koncu se je izkazalo, da je šlo za čisto pravo špijonsko akcijo, ki ne more ostati nekaznovana.

Hugh Grant je mislil, da so ga izdali prijatelji, a ko je ugotovil resnico, se je odločil, da bo ukr
Hugh Grant je mislil, da so ga izdali prijatelji, a ko je ugotovil resnico, se je odločil, da bo ukrepal.
Profimedia

Časopisna skupina News Group Newspapers je vložila tožbo za zavrnitev zahtevkov vojvode Susseškega in Hugha Granta zaradi domnevnega nezakonitega zbiranja informacij pri časopisu The Sun.