favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Zgodba o palačinkah

Marjana Vovk, 03.08.2019 20:00:00

»Zdravo! Sem Aljaž in sem najhitrejši palačinkar na svetu,« se predstavi človek, ki je iz tako preproste stvari, kot so palačinke, naredil življenjski posel in z njimi postal prepoznaven obraz.

Delite na:
Zgodba o palačinkah
Aljaž z družino: ženo Tino in sinovi Rožletom, Natanom in Vitalom. Vsi seveda obožujejo palačinke. os. arhiv

Zgodba s palačinkami se je začela pred desetimi leti, ko je Aljaž Deu izgubil službo. Takrat se je spomnil na večno vrsto pred stojnico s palačinkami pred hrvaškim kampom, v kateri je poleti pogosto stal. »Razmišljal sem, da material ni prav velik strošek, palačinke pa se prodajajo za suho zlato.« Z idejo je seznanil (oziroma šokiral) tretjič nosečo ženo Tino in skupaj sta šla v akcijo.

Ključno je bilo, da nihče ne bi stal v vrsti, torej bi morala peka potekati hitro - in tako sta v ZDA našla palačinkomat, stroj, ki v eni uri speče 180 palačink. »Naredila sva poslovni načrt, naročila stroj in začela urejati stojnico ob Ljubljanici. Lahek zaslužek,« si je takrat mislil. Seveda ni šlo tako gladko. »Prvi teden smo zaslužili samo šest evrov.« Pravi uspeh je prišel, ko je zamenjal strategijo in začel peči le na korporativnih dogodkih, torej po naročilu (oziroma najemu). Posel je tako stekel, da so dokupili še dva palačinkomata. Vmes je leta 2011 sicer posegla kriza, čez katero so se nekako prebili in z vztrajnostjo jim je uspelo; danes gospoda palačinkarja pozna skoraj vsa Slovenija, predvsem po zaslugi oddaje Štartaj, Slovenija!, na kateri je lani predstavil naslednji korak v svojem poslu: pripravljeno zmes za palačinke, ki se imenuje Palačinke takoj.

palacinke2.jpg
Aljaž Deu, najhitrejši palačinkar na svetu
os. arhiv

Enostavno in priročno
»Že od začetka s palačinkomati pečem s pripravljenimi zmesmi, v katere dodaš samo vodo, ker so prevelike količine, da bi maso mešal ročno. A te palačinke so tako dobre in se ne ločijo od 'navadnih', da so nas prijatelji spraševali, ali bi jim to suho mešanico dali za na počitnice. Tako smo se spomnili, da bi lahko svojo mešanico tudi prodajali,« Aljaž razloži 'rojstvo' Palačinke takoj. »V mešanici so mleko in jajca v prahu, pecilni prašek, sol in sladkor, nobenih aditivov in emulgatorjev.

Ni kemije. Zmes se samo zmeša z vodo in je pripravljena za peko. Strašno enostavno in priročno, sploh za kakšen dopust, zato smo zdaj kupcem ponudili tudi večje, družinsko pakiranje.« Do zdaj so ustvarili štiri različice Palačinke takoj, navadne, s polnozrnato pirino, z ajdovo in z riževo moko, ustvarjajo pa že nove proizvode. »Radi bi naredili zmes za ameriške palačinke, v kateri bi bile tudi že dehidrirane borovnice in čokoladne mrvice, za šmorn in za tortilje. Spogledujemo se s tem, da bi dnevno pekli sveže palačinke, na primer za šole. In radi bi prodrli na tuje trge,« zadovoljno razlaga Aljaž. »Palačinke so tako enostavna stvar, a se odpira toliko možnih smeri, kamor bi z našim poslom še lahko šli.«


Družinska podpora
Čeprav Aljaž prizna, da prej palačink ni prav pogosto pekel, zdaj neizmerno uživa v svojem poslu, iz tega je naredil cel šov (nastopanja je vajen, igral je v gledališču, snemal reklame, igral bobne v bendih, vodil šolske predstave itd.) in s svojo prepoznavno belo kuharsko kapo ob peki zabava vse prisotne.

palacinke3.JPG
Palačinkomat speče 180 palačink na uro.
os. arhiv

»Gre za celostno doživetje, moj slogan je: Pečemo palačinke in jih mažemo s srečo in veseljem,« pojasnjuje prepoznavni palačinkar, katerega karikirana podoba krasi tudi vrečke proizvoda Palačinke takoj, medtem ko je na družinskem pakiranju fotografija cele družine, torej Aljaž, žena Tina in njuni trije sinovi Rožle (16 let), Natan (11 let) in Vital (10 let). Tudi zato, ker so palačinke družinski posel. »Učiva jih, da nama pomagajo pri vsem, tudi pri poslu. Čeprav jim je seveda malo nerodno, da imajo takega 'pajaca' za očeta. A jim to koristi, saj jih uči, da se moraš v življenju znajti in si ga prikrojiti po svoje, zato so že zdaj bolj iznajdljivi kot njihovi vrstniki.« Še vedno pa obožujejo palačinke. »Sploh se jih ne naveličajo, ves čas jih pečemo tudi doma, zdaj jih s pripravljeno zmesjo velikokrat naredijo kar sami. Čeprav je treba priznati, da najboljše še vedno speče moja mama,« prizna Aljaž. Koliko palačink je do zdaj že spekel, ne ve, jih bo pa pekel, dokler ne speče zadnje!


RECEPT:

palacinke4.png
Palačinke
os. arhiv

Kvadratna palačinka s kuhanim pršutom in jajcem
Za 4 osebe potrebujemo:
zmes za palačinke
4 rezine kuhanega pršuta
4 jajca
ščepec rdeče paprike
šopek drobnjaka in koriandra
V ponvi spečemo čim tanjšo palačinko tako, da v sredino vlijemo manjšo zajemalko zmesi in jo enakomerno razporedimo. Palačinko zlato rumeno zapečemo z obeh strani. 
V drugi ponvi spečemo jajce na oko. Palačinko na tanko namažemo z maslom in nanjo v sredino položimo rezino pršuta in jajce na oko. Nato robove zavihamo tako, da dobimo kvadrat. Posolimo ter potresemo z nasekljanim drobnjakom in rdečo papriko. Okrasimo z nekaj vejicami koriandra. Zraven lahko postrežemo skledo zelene solate.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 30, 19. 7. 2019