krokar Svet24.si

Morilski krokarji jima koljejo gosi in teleta, ...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

1680173506-fgrsghes-45-1680173482221 Necenzurirano

Nova afera na UKC: to je podjetje, ki naj bi mu ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

marko stanković Njena.si

Talent Marko kaznovan zaradi nasilnega videa

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Vrtnice na krožniku

Jelka Sežun, Zarja, 10.06.2019 16:01:15

Vrtnice niso samo za gledanje, odlično se obnesejo tudi na krožniku – pod enim pogojem: da niso škropljene. In zato stopite na vrt, naberite pest lističev in začnite kuhati.

Delite na:
Vrtnice na krožniku
Vrtnična solata Revija Zarja

V Novi Gorici je potekal festival vrtnic, pa so tako kot vsako leto v tamkajšnjem hotelu Sabotin pripravili vrtnični meni s štirimi hodi, ki ga lahko naročate še do konca junija. Tudi če ne marate rib ali mesa, vam ustrežejo (ni nujno, jim je pa ljubše, če se jim v takem primeru napoveste). Nam so odstopili svoj recept – ni zahteven za pripravo, so nam zagotovili, pa tudi sestavine niso prav nič eksotične, dobite jih v vsaki trgovini.

Hladna predjed (za 1 osebo)

VRTNIČNA SOLATA S PREKAJENO POSTRVIJO IN HRENOVO POLIVKO

Sestavine:

·        80 g dimljene postrvi

·        20 g janeža

·        20 g korenčka

·        30 g mešanice zelenih solat

·        2 g bioloških, neškropljenih listov cvetočih vrtnic

·        20 g limone

·        0,5 dl olivnega olja

·        20 g hrena

·        čajna žlička kisle smetane

·        ščepec sol in poper po okusu

Predhodno pripravimo olje iz vrtnic – zmešamo olivno olje, limonin sok in narezane liste vrtnic.

Na drobno narežemo mlado zelenjavo in različne zelene solate. Vse skupaj začinimo z vrtničnimi listi in olivnim oljem.

Pripravimo krožnik in nanj postavimo začinjeno solato, na koščke narezano dimljeno postrv, ki je bila dva dni marinirana v olivnem olju iz vrtnic. Jedi dodamo še omako iz hrena (zmes hrena in kisle smetane).

Objavljeno v reviji Zarja št. 23, 4. 6. 2019.