IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Vrtnice na krožniku

Jelka Sežun, Zarja, 10.06.2019 16:01:15

Vrtnice niso samo za gledanje, odlično se obnesejo tudi na krožniku – pod enim pogojem: da niso škropljene. In zato stopite na vrt, naberite pest lističev in začnite kuhati.

Delite na:
Vrtnice na krožniku
Vrtnična solata Revija Zarja

V Novi Gorici je potekal festival vrtnic, pa so tako kot vsako leto v tamkajšnjem hotelu Sabotin pripravili vrtnični meni s štirimi hodi, ki ga lahko naročate še do konca junija. Tudi če ne marate rib ali mesa, vam ustrežejo (ni nujno, jim je pa ljubše, če se jim v takem primeru napoveste). Nam so odstopili svoj recept – ni zahteven za pripravo, so nam zagotovili, pa tudi sestavine niso prav nič eksotične, dobite jih v vsaki trgovini.

Hladna predjed (za 1 osebo)

VRTNIČNA SOLATA S PREKAJENO POSTRVIJO IN HRENOVO POLIVKO

Sestavine:

·        80 g dimljene postrvi

·        20 g janeža

·        20 g korenčka

·        30 g mešanice zelenih solat

·        2 g bioloških, neškropljenih listov cvetočih vrtnic

·        20 g limone

·        0,5 dl olivnega olja

·        20 g hrena

·        čajna žlička kisle smetane

·        ščepec sol in poper po okusu

Predhodno pripravimo olje iz vrtnic – zmešamo olivno olje, limonin sok in narezane liste vrtnic.

Na drobno narežemo mlado zelenjavo in različne zelene solate. Vse skupaj začinimo z vrtničnimi listi in olivnim oljem.

Pripravimo krožnik in nanj postavimo začinjeno solato, na koščke narezano dimljeno postrv, ki je bila dva dni marinirana v olivnem olju iz vrtnic. Jedi dodamo še omako iz hrena (zmes hrena in kisle smetane).

Objavljeno v reviji Zarja št. 23, 4. 6. 2019.