Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Trska za vsak dan in praznik

Marjana Ogorevc Žgalin, Zarja, 03.12.2018 11:01:24

Trska, po prepričanju mnogih najboljša in najbolj zdrava riba na svetu, je svoje mesto našla tudi na naših krožnikih. Mnogi ji rečejo sveža polenovka, čeprav je polenovka v resnici posušena trska. Sveže trske pri nas skorajda ni moč kupiti, na voljo pa so zamrznjeni sveži fileji in konec leta tudi polenovka. Iz zamrznjenih rib je mogoče pripraviti veliko okusnih jedi za vsak dan, na božični večer pa lahko posnemate primorske gospodinje, ki tradicionalno na mizo postavijo bakalar na belo.

Delite na:
Trska za vsak dan in praznik
Zloženka s trsko, krompirjem in paradižnikom Shutterstock

Zloženka s trsko, krompirjem in paradižnikom

Za 4 osebe

Priprava: 20 minut

Pečenje: 30 minut

Sestavine: 500 g zamrznjenih trskinih filejev, 6 večjih krompirjev, 2 čebuli, 1 pločevinka pelatov, 100 ml suhega belega vina, 50 g črnih oliv, 50 g zelenih oliv, vložene kapre, olivno olje, sol, sveža bazilika.

Priprava: Krompir olupimo in narežemo na rezine. Na hitro ga pokuhamo v vreli slani vodi, ne več kot pet minut. Čebulo olupimo in narežemo na kolobarje. Pekač naoljimo, vanj položimo najprej plast krompirja, nato čebule in nazadnje na koščke narezano ribo. Solimo, potresemo s kaprami in pelati. Zalijemo z vinom. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno pol ure. Preden jed serviramo, jo potresemo z olivami in lističi bazilike ter pokapljamo z olivnim oljem.

Nasvet: Namesto zamrznjenih trskinih lahko uporabimo sveže ali zamrznjene osličeve fileje.

Preberite tudi: Začenja se sezona sladke domače peke.

Riba z zelenjavo in ingverjem

k polenovka Z ingverjem1.jpg
Riba z zelenjavo in ingverjem
Revija Zarja

Za 2 osebi

Priprava: 30 minut

Sestavine: 2 zamrznjena trskina fileja, 250 g korenja, 1 šopek mlade čebule, 1 rdeča koničasta paprika, 20 g svežega ingverja, sol, poper, 1/2 limete, 3 žlice olja, 100 ml zelenjavne juhe, peteršilj.

Priprava: Korenje ostrgamo in z lupilnikom za zelenjavo narežemo na dolge oblance. Mladi čebuli odrežemo zeleni del, papriki odstranimo semena in jo narežemo na trakove. Ingver olupimo in sesekljamo. Ribje fileje solimo, popramo in pokapljamo z limetinim sokom. Pečemo jih 4–5 minut na dveh žlicah olja. Dodamo še malce limetinega soka. Pečene ribe vzamemo iz ponve, dodamo preostalo olje ter popečemo papriko, korenje in ingver. Nazadnje dodamo narezano čebulo in solimo. Zalijemo z juho in 5 minut kuhljamo v zaprti posodi. Pečene ribe ponudimo z zelenjavo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Ribji fileji z zeliščno skorjico

k polenovka z zeliščno skorjico.jpg
Ribji fileji z zeliščno skorjico
Revija Zarja

Za 4 osebe

Priprava: 50 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 4 zamrznjeni trskini fileji, ½ šopka pehtrana, ½ šopka peteršilja, ½ šopka koprca, 6 rezin opečenca, 1 strok česna, sol, poper, 150 g masla, 800 g krompirja, 2 žlici olja, 200 ml mleka, muškatni orešček.

Priprava: Pehtran, peteršilj in koper sesekljamo. Opečencu odrežemo skorjo in sredico nadrobimo. Česen olupimo ter skupaj s koščki opečenca in zelišči sesekljamo v mešalniku. Solimo, popramo, dodamo še 150 g zmehčanega masla. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Krompir olupimo, narežemo in skuhamo v slani vodi. Ribe (lahko so še zamrznjene) osušimo, solimo, popramo in na vročem olju na hitro popečemo. Fileje zložimo v pekač, na vsakega odmerimo zeliščno mešanico in pečemo v pečici od 15 do 20 minut. Preostalo maslo in mleko dodamo pretlačenemu krompirju, solimo, popramo in potresemo z naribanim muškatnim oreščkom. Ribe postrežemo s pirejem.

Namig: Namesto trskinih ali osličevih lahko uporabimo lososove fileje.

Ribji polpeti v čebulni omaki

k polenovka polpeti.jpg
Ribji polpeti v čebulni omaki
Revija Zarja

Za 4 osebe

Priprava: 50 minut

Sestavine: 2 rezini opečenca, 2 žlici temnega piva, 600 g polenovke, 1 žlica gorčice, 1 jajce, 1 rdeča čebula, 50 g vloženih kislih kumaric, 2 žlici sesekljanega drobnjaka, 1 žlička naribane limonine lupine, 2 žlici masla, 1 mlada čebula, 150 ml temnega piva, 300 ml čiste ribje jušne osnove, 2–3 žlice sojine omake, 1 žlica medu, 1 žlička škroba, 500 g koničastega zelja, 2 korenja, 1,5 žlice olja, noževa konica mlete kumine, sol, poper.

Priprava: Opečencu odrežemo skorjo, zrežemo sredico in jo pokapljamo z dvema žlicama piva. Ribo narežemo na koščke in jih skupaj s koščki opečenca, gorčico in jajcem v mešalniku sesekljamo. Čebulo olupimo in sesekljamo. Kumarice na drobno zrežemo. Dodamo drobnjak in limonino lupino, solimo, popramo ter iz mase oblikujemo 12 polpetov. Na žlici masla jih na hitro popečemo z vseh strani. Odstavimo. Za prilogo sesekljamo mlado čebulo, jo na žlici masla popražimo in zalijemo s pivom. Nekaj časa kuhljamo, potem pa zalijemo z juho, dodamo sojino omako in med. Škrobu dodamo dve žlici mrzle vode in zmešamo do gladkega. Med mešanjem prilijemo čebulni omaki, da se zgosti. Zelju odstranimo stržen in ga zrežemo na malce širše trakove. Korenje ostrgamo in z lupilnikom za zelenjavo nastrgamo na trakove. Na vročem olju popražimo zelje in korenje, posodo pokrijemo ter dušimo 5 minut. Solimo, popramo, začinimo s kumino. Ponudimo s polpeti v omaki.

Bakalar

k polenovka shutterstock_1049630441.jpg
Bakalar
Shutterstock

Predpriprava: namakanje čez noč + kuhanje 3 ure

Priprava: 90 minut

Sestavine: 1 posušena polenovka, ekstra deviško olivno olje, sončnično olje, sol, mleti črni in beli poper, nekaj strokov česna, gorčica, sladka smetana, peteršilj.

Priprava: Posušeno polenovko potolčemo z valjarjem za testo ali s kladivom za meso. Nato jo za vsaj 24 ur namočimo v slano hladno vodo ter hranimo na hladnem mestu. Vodo zamenjamo vsaj dvakrat ali trikrat, da se rešimo neprijetnega vonja. Zmehčano polenovko naslednji dan v vodi počasi kuhamo približno 3 ure. Še topli ribi odstranimo kosti in kožo, mesu pa dodamo malce gorčice, sol ter beli in črni mleti poper. Vse skupaj pretlačimo z okroglo kuhalnico. Česen olupimo in pretlačimo. Na hitro, da ne porjavi, ga popražimo na olivnem olju. Hladnega dodamo polenovki in znova temeljito pretlačimo. Bakalarju postopoma dodajamo olivno in navadno olje, da dobimo primerno mazavost. Vmešamo sesekljan peteršilj in po želji tudi sladko smetano. Shranimo čez noč v hladilniku.

Zanimivosti

Trska živi v hladnih vodah severnega Atlantika.

Iz petih kilogramov sveže trske dobijo en kilogram polenovke.

Nekateri polenovko za pripravo bakalarja namakajo v mleku.

Za polnejši okus lahko dodamo šopek zelišč že vodi, v kateri namakamo polenovko.

Za bolj gladko strukturo bakalarja lahko ribo pred dodajanjem preostalih sestavin zmeljemo v mesoreznici.

Nekateri polenovki dodajo kuhan krompir, da je namaza več.

Priprava bakalarja je bila po tradiciji vedno moško delo.

Iz polenovke lahko pripravimo veliko okusnih jedi; na primer paprikaš s koruzno polento.

Objavljeno v reviji Zarja št. 48, 27. 11. 2018.