Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Začenja se sezona sladke domače peke

M. O. Ž., Maja, 02.12.2018 11:01:00

S prihodom prvega dobrega moža, Miklavža, se začenja tudi sezona sladke domače peke. Dneve naj vam sladkajo piškoti, ki so tako preprosti, da jih lahko pripravite z otroki.

Delite na:
Začenja se sezona sladke domače peke
Marmorirani piškoti Revija Maja

Marmorirani piškoti 

40 min + 12 ur za ohlajanje

Sestavine za 32 piškotov:
200 g masla
150 g sladkorja
1 zavoj vaniljinega sladkorja
1 ščep soli
50 g marcipana
7 žlic mleka (1,5 % mm)
300 g moke
2 žlici kakava

Preberite tudi: To so slastni mafini s pomako iz rikote.

Priprava:
1. V kozici 10 minut segrevamo maslo, da svetlo porjavi. Odstavimo s štedilnika in popolnoma ohladimo. Nato maslo, marcipan, 100 g sladkorja, vaniljin sladkor, sol in pet žlic mleka penasto stepemo. Dodamo moko in zgnetemo v testo. V tretjino testa zamešamo še kakav.
2. Svetlo testo razvaljamo na papirju za peko, približno 5 mm na tanko. Iz temnega testa pa oblikujemo tri svaljke, dolge 20 cm, jih sploščimo in položimo na belo testo. S krajše stranice zvijemo testo v rulado in jo ob tem pritiskamo navzdol, da se približno za dvakrat podaljša. Po potrebi jo lahko prerežemo na pol.
3. Rulado premažemo s preostalim mlekom, potresemo s preostalim sladkorjem in zavijemo v prozorno folijo za živila. Za 12 ur jo postavimo v hladilnik.
4. Pečico segrejemo na 200 stopinj. S papirjem za peko obložimo dva pekača. Svaljek testa razrežemo na 7 mm debele kolute, jih razporedimo po pekačih ter pečemo od 8 do 10 minut. Ohlajene postrežemo.

Objavljeno v knjižici revije Maja št. 24, 23. 11. 2018.