stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Ta teden kuhamo s pevcem Petrom Vodetom

Lara Paukovič, Zvezde, 19.03.2019 16:01:43

Morda mislite, da je priprava opečenca otročje lahka naloga – ampak ali znate pripraviti popoln toast?

Delite na:
Ta teden kuhamo s pevcem Petrom Vodetom
Peter Vode Osebni arhiv

Pomagajo vam lahko napotki nekdanjega najstniškega idola Petra Vodeta, ki je v zadnjih dveh letih postal pravi ljubiteljski kuhar, saj večino časa preživi v Bostonu, kjer študira in mora zase poskrbeti sam.

»Verjemite mi, ko rečem, da je privajanje na kuharske sestavine v tuji državi lahko velik problem. Potreboval sem pol leta, da sem ugotovil, da se tu naravnemu jogurtu reče 'greek' in da je etikete na kozarcih za vlaganje treba prebrati izredno previdno ali pa boste pripravili testenine s tako koncentriranim in sladkim paradižnikom, da vam bo po prvem okušanju jasno, da je šlo nekaj zelo narobe,« hudomušno pove. »Za Zvezde pa sem izbral varljivo lahek recept, za katerega zaradi osredotočenosti na podrobnosti vedno dobim največ pohval.«

Sestavine:
opekač (vodoravni, ki stisne/pokrije opečenec)
6 rezin opečenca
3 rezine sira gavde
maslo
3 x 5 rezin salame po izbiri
tatarska omaka

Priprava:
Vključite opekač in ga pustite, da se segreva. Medtem narežite sir na rezine po debelini malo pod milimetrom, salamo pa na najtanjše možne rezine. Ob opekač položite šest rezin kruha. Na tri opečence nato položite rezine sira tako, da se med seboj ne prekrivajo in da pokrijejo celotno površino enega kruha. Ko se je opekač segrel, nanj naložite vso na tanko narezano salamo in počakajte, dokler ne opazite zapečenega roba. Segrete kose salame položite na sir v opečencu (pet rezin na kos opečenca). Opekač nastavite na najvišje gretje, da se dokončno segreje, medtem ko pripravljate še zadnje korake. Vzemite preostale tri, zgornje rezine kruha in na njihovo zgornjo stran namažite nekaj masla, da se bo kruh zlato zapekel. Na salamo spodnjih rezin dodajte še kapljico tatarske omake za sočnost, nanje postavite zgornji opečenec z maslom, v dokončno segret opekač položite vse opečence in ga zaprite. Takoj ko to storite, je treba opekač močno stisniti, da opečenci ohranijo vse sokove in se ne izsušijo med peko. Po dveh minutah peke preverite, ali so opečenci že zlato popečeni, vzemite jih iz opekača in postrezite. Za zabave lahko napečete večje število opečencev, jih po peki prerežete diagonalno ter postrežete s kakšnimi bolj izvirnimi omakami, zeleno papriko ipd.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 11, 13. 3. 2019.