mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

zrče, novalja, plaža Svet24.si

Okužbo v zadnjem mesecu potrdili pri 16 mladih, ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Specite slastno rozinovo potico

Revija Maja, 21.04.2019 16:01:43

Kako pripraviti sočno rozinovo potico?

Delite na:
Specite slastno rozinovo potico
Rozinova potica Revija Maja

Testo:
½ kocke kvasa 
15 g kislega testa 
2 dl mleka
400 g moke
90 g jogurta
70 g masla
30 g sladkorja
1 jajce
1 rumenjak
1,5 žličke soli

Nadev:
200 g rozin
200 g belega kruha (brez skorje)
20 g masla
80 g sladkorja
2 vaniljina sladkorja
3 žlice kisle smetane
3 jajca
1 beljak
sok in lupina limone
jajce za premaz

Kvas raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse preostale sestavine brez maščobe, prilijemo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, nato še deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Na stopljeno maslo stresemo nadrobljen beli kruh, premešamo, dodamo stepena jajca in na vročini mešamo tako dolgo, da jajca zakrknejo. Ohlajenemu nadevu primešamo sladkor, limonin sok in lupinico, kislo smetano in ohladimo.
Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Zatem testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom, posujemo rozine in zvijemo v zavitek.

Položimo ga v pomaščen model in pustimo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo 50 minut pri 175 °C.

Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik (gornji del potice v modelu je na dnu krožnika) in ohladimo do konca.

Objavljeno v prilogi revije Maja Velika noč.