dasa gradisek Odkrito.si

Slovenska glasbenica ovita v žalost

horoskop Svet24.si

Horoskop za četrtek, 23. maja

laganje Petisvet.si

Prepoznajte znake in razkrinkajte lažnivce!

Pilot_2_galerija Svet24.si

Vojaški piloti krepko prehiteli zdravnike

zala kralj gašper šantl Svet24.si

Evrovizijski šok: napaka pri glasovanju, ...

finalisti4e Njena.si

Boleče ozadje blišča: Bodo finalisti sploh ...

Rene Mlekuž je presrečen, ker jo je našel Njena.si

Znan Slovenec po ločitvi pokazal novo izbranko

Specite slastno rozinovo potico

Revija Maja, 21.04.2019 16:01:43

Kako pripraviti sočno rozinovo potico?

Delite na:
Specite slastno rozinovo potico
Rozinova potica Revija Maja

Testo:
½ kocke kvasa 
15 g kislega testa 
2 dl mleka
400 g moke
90 g jogurta
70 g masla
30 g sladkorja
1 jajce
1 rumenjak
1,5 žličke soli

Nadev:
200 g rozin
200 g belega kruha (brez skorje)
20 g masla
80 g sladkorja
2 vaniljina sladkorja
3 žlice kisle smetane
3 jajca
1 beljak
sok in lupina limone
jajce za premaz

Kvas raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse preostale sestavine brez maščobe, prilijemo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, nato še deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Na stopljeno maslo stresemo nadrobljen beli kruh, premešamo, dodamo stepena jajca in na vročini mešamo tako dolgo, da jajca zakrknejo. Ohlajenemu nadevu primešamo sladkor, limonin sok in lupinico, kislo smetano in ohladimo.
Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Zatem testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom, posujemo rozine in zvijemo v zavitek.

Položimo ga v pomaščen model in pustimo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo 50 minut pri 175 °C.

Pečeno potico vzamemo iz pečice, jo pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik (gornji del potice v modelu je na dnu krožnika) in ohladimo do konca.

Objavljeno v prilogi revije Maja Velika noč.