Sočna sladica z orehi in s sladkimi slivami!
Slive so že zaradi svoje temno vijolične zunanjosti prav posebno poletno sadje. Iz njih pripravljamo marmelade, pečemo sladice in kuhamo žganje.
Sočni kolač
100 minut
Sestavine za 24 kosov:
200 g mlačnega mleka (1,5 % maščobe)
1 kocka svežega kvasa
400 g moke
100 g zmehčanega masla
80 g sladkorja
1 rumenjak
1 žlička soli
Za nadev:
2 kg sliv
1 žlička cimeta
50 g sladkorja
100 g sesekljanih orehov
Preberite tudi: Rulada s slivovim karpačem. Kliknite TUKAJ!
Priprava:
1. Mleko segrejemo do mlačnega in vanj nadrobimo kvas ter dodamo malce sladkorja. Počakamo, da se naredi kvasec. Moko, maslo, preostali sladkor, rumenjak in sol stresemo v skledo.
2. K moki prilijemo kvasec in z mešalnikom zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo hlebček, ga potresemo z malce moke, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pol ure pustimo vzhajati na toplem.
3. Slive umijemo in jim odstranimo koščice. Testo še enkrat pregnetemo in razvaljamo v velikosti pekača. Položimo ga v pekač, obložen s papirjem za peko, testo pa z vilicami večkrat prebodemo. Nanj razporedimo slive.
4. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Za nadev zmešamo cimet s sladkorjem in karameliziramo, dodamo orehe in z mešanico prelijemo slive. Pečemo 20 minut.