stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Pustna sladica malo drugače - obogatene miške

kl, 16.02.2021 10:29:44

Pust mora biti mastnih ust, pravijo. Ker potem sledi post. In pustna sladica niso samo krofi.

Delite na:
Pustna sladica malo drugače - obogatene miške
Obogatene miške splet

Miške vsi dobro poznate in so pri nas prav tako priljubljene. Narejene so iz kvašenega testa, kot krofi in flancati. Običajno jih posipamo samo s sladkorjem v prahu, tokrat pa vam ponujamo recept za malce drugačne, "obogatene" miške.

Najprej pripravimo testo:

V skledo presejemo pol kilogramam pšenične moke in na sredini naredimo jamico.

V manjši posodi zmešamo 30 g kvasa s toplo vodo, da se stopi. Kvas počasi zlivamo med moko, s kuhalnico pa neprestano mešamo in prilijemo še toliko vode, da dobimo gladko kremasto testo.

Posodo s testom pokrijemo in na toplem pustimopribližno eno uro, da vzhaja.

V posodi segrejemo toliko olja - lahko pa tudi svinjske masti - da bodo miške v njem plavale. Pazimo da olje ne bo prevroče, ker se bodo miške v tem primeru zapekle samo od zunaj.

Z vlažno žlico zajemamo testo in ga dajemo v vroče olje ter miške enakomerno zlatorumeno ocvremo. S penovko jih poberemo iz maščobe in odcedimo na papirnati brisački.

Približno 200 g orehov grobo sesekljamo, v primerno posodo pa zlijemo okoli 100 g medu in ga samo segrejemo, tako da je topel in ne vroč - nikakor pa ne sme zavreti. Ko je med topel vanj vmešamo orehe.

Miške zložimo na krožnik v obliki piramide, jih prelijemo z medom in orehi ter potresemo z mletim cimetom.