nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Okusne jedi za starejše ljudi!

Katja Kmet, Zarja, 13.08.2018 11:01:44

Ker starejši ljudje običajno nimajo velike družine – živijo ali sami ali v dvoje –, so recepti preračunani na 2 osebi, če je količina skuhane jedi večja, pa jo lahko zamrznemo in imamo tako en skuhan obrok na zalogo.

Delite na:
Okusne jedi za starejše ljudi!
Nadevane paprike Revija Zarja

V jeseni življenja se spremenijo potrebe, pa tudi okusi. Več se nabere let, manj je želje po krepkih jedeh, z obujanjem spominov na mladost pa se vračajo tudi spomini na to ali ono jed iz tistega časa. Naj bodo jedi skuhane po novem ali po starem, da so le preproste, lahke, zdrave. Pripravljamo jih z veliko sadja, zelenjave in s pustimi mlečnimi izdelki, s perutnino in mletim mesom, ki ne zahtevata močnih zob. Kuhanje naj ne bo zamudno, sestavine dostopne v vsaki trgovini. Ne poskrbimo pa le za hrano, ampak tudi za dovolj tekočine: na mizi ali v hladilniku naj bo vedno vrč vode z dodatkom sadja ali ohlajen zeliščni ali sadni čaj.

Sadni smuti

Za 2 osebi

Priprava: 5 minut

Sestavine: 4 dl manj mastnega mleka * 1 manj masten jogurt * 1 banana * pol skodelice jagodičja ali narezanega sezonskega sadja ali odcejenega vloženega sadja * 2 žlici medu.

Priprava: Sestavine damo v sekljalnik in jih gladko zmeljemo. Nalijemo v kozarec, okrasimo s koščkom sadja in postrežemo s slamico.

hrana_starejsi_sadni_smuti.jpg
Sadni smuti
Revija Zarja

Ocvrti kruhki s sadjem

Za 2 osebi

Priprava: 5 minut

Kuhanje: od 5 do 6 minut

Sestavine: 2 jajci * 6 žlic manj mastnega mleka * pol žličke mletega cimeta * 1 vaniljev sladkor * 4 rezine polnozrnatega opečenca (ali kruha) * sadje po izbiri.

Priprava: V plitvo skledo ubijemo jajci, dodamo mleko, cimet in vaniljev sladkor. Stepemo z vilicami. Kruhove rezine diagonalno prerežemo, da dobimo trikotnike. Segrejemo ponev in jo rahlo namastimo z oljem. Kose opečenca z obeh strani pomočimo v jajčno mleko, damo v vročo ponev in pečemo z vsake strani od 2 do 3 minute. Še tople ocvrte kruhke postrežemo z jagodičjem ali narezanim sezonskim sadjem.

hrana_starejsi_ocvrti_kruhki.jpg
Ocvrti kruhki
Revija Zarja

Pisana juha z vrta

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 30 minut

Sestavine: 1 korenček, 2 stebli zelene * 5 vejic peteršilja * 100 g pora * 1 žlica olja * 6 dl zelenjavne juhe (kocka) ali jušne osnove * 2 poprovi zrni * 2 zrni pimenta * sol * 150 g očiščene cvetače (razdeljene na cvetke) * 50 g graha * 1 žlica masla * sveže mlet poper * 4 vejice luštreka * 4 vejice krebuljice.

Priprava: Očistimo in olupimo korenček in stebli zelene. Narežemo na kockice, liste zelene pa na tanke trakce. Osmukamo liste peteršilja in jih prihranimo, peteršiljeva stebla in luštrek pa povežemo v dišavni šopek. Očistimo por in ga narežemo na tanka kolesca. V loncu segrejemo olje in popražimo kockice korenja in zelene in zelenine liste. Zalijemo z juho, rahlo solimo, dodamo dišavni šopek in začimbe. Pustimo, da juha zavre. Dodamo na cvetke razdeljeno cvetačo in kuhamo v pokritem loncu 3 minute. Dodamo kolesca pora in izluščen (lahko je tudi zamrznjen) grah ter kuhamo še 5 minut. Iz juhe poberemo dišavni šopek in po želji tudi narezane liste zelene. V juho damo žlico masla, po okusu še solimo in popramo. Sesekljamo peteršiljeve listke in krebuljico, potresemo jih na juho in postrežemo. (Porcija te juhe ima 165 kalorij.)

hrana_starejsi_pisana_juha.jpg
Pisana juha
Revija Zarja

Paradižnikova juha z baziliko

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 30 minut

Sestavine: 8 češnjevih paradižnikov * 2 stroka česna * 1 majhna čebula (70 g) * 1 žlička oljčnega olja * 1 žlica paradižnikove mezge * 0,5 litra pretlačene paradižnikove kaše (ali gostega soka) * 2 žlički tekočega medu * sol * ščep mlete sladke paprike * bel poper * pol šopka bazilike * 100 g listov mlade špinače.

Priprava: Češnjeve paradižnike prerežemo, izrežemo jim trdi del ob nastavku peclja. Česen in čebulo olupimo ter na drobno sesekljamo, nato pa počasi pražimo na oljčnem olju od 2 do 3 minute. Ko čebula postekleni, prilijemo od 2 do 3 žlice vode, dodamo paradižnikovo mezgo in premešamo. Dodamo paradižnikovo kašo, med, sol, mleto sladko papriko in poper. V pokritem loncu kuhamo na šibkem ognju 10 minut. Baziliki osmukamo liste, narežemo jih na tanke trakce. Špinačo očistimo in dobro splaknemo. Še mokro damo v ponev in jo solimo. Na srednje močnem ognju jo pokrito kuhamo, da se sesede. V juho damo baziliko, češnjeve paradižnike in špinačo. Solimo in popramo po okusu. (Porcija te juhe ima 115 kalorij.)

hrana_starejsi_paradiznikova_juha.jpg
Paradižnikova juha
Revija Zarja

Preberite tudi: Pripravite zdrav in okusen zmešanček. Kliknite TUKAJ!

Omleta z rukolo in šampinjoni

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 30 minut

Sestavine: 100 g gojenih šampinjonov * 3 žlice sončničnega olja * sol * poper * 50 g rukole * 4 sveža jajca * 1 žlica sveže naribanega parmezana * 3 žlice mleka * 1 žlica masla * 50 g kremnega sirčka (lahko kozjega).

Priprava: Očistimo gobe in jih narežemo na debelejše rezine. V ponvi segrejemo 2 žlici olja in popečemo gobe. Solimo jih in popramo, nato pa vzamemo iz ponve. Očistimo rukolo, jo oplakemo, odcedimo in popivnamo do suhega. V skledi stepemo jajca, mleko, parmezan, sol in poper. V veliki teflonski ponvi segrejemo 1 žlico masla in 1 žlico olja. Popečemo rukolo. Prilijemo stepena jajca in jih med pečenjem z lopatko potiskamo od roba proti sredini. Ko spodnja stran omlete zakrkne, pokrijemo ponev in pečemo še 3 minute, da omleta zakrkne tudi na zgornji strani. Na polovico omlete naložimo popečene gobe, vmes pa damo kosmiče kremnega sirčka. Omleto prepognemo čez gobe, popramo ter postrežemo s sezonsko solato in polnozrnatim kruhom.

hrana_starejsi_omleta_z_rukolo.jpg
Omleta z rukolo
Revija Zarja

Preproste nadevane paprike

Za 4 osebe

Priprava: 20 minut

Kuhanje: 30 minut

Sestavine: 4 večje rdeče paprike * 500 g mletega puranjega mesa * 1 skodelica riža (nekuhanega) * pol skodelice sesekljane čebule * 1,5 skodelice paradižnikove omake (lahko domače, lahko kupljene) * poper * bazilika.

Priprava: Paprike umijemo in obrišemo. Odrežemo jim pokrovčke, odstranimo semenje in bele notranje kožice. V vreli vodi jih kuhamo 5 minut, nato jih dobro odcedimo. V ponvi prepražimo mleto meso, da porjavi in se nadrobi. Dodamo riž, sesekljano čebulo in pol skodelice paradižnikove omake. Popramo po okusu in premešamo, da dobimo nadev. Z nadevom napolnimo prevrete in odcejene paprike ter jih drugo poleg druge postavimo v nepregoren model. Prilijemo preostalo paradižnikovo omako in postavimo v vročo pečico. Pri 180 stopinjah pečemo paprike 30 minut (za lepši videz lahko paprike pokrijemo z odrezanimi pokrovčki.) Okrasimo s svežo baziliko in postrežemo.

Nasvet: Ker so količine v receptu za 4 osebe, lahko del obroka zamrznemo in prihranimo za drugo priložnost.

Piščančji koščki v drobtinicah

Za 2 osebi

Priprava: 15 minut

Pečenje: 30 minut

Sestavine: 2 kosa piščančjega prsnega fileja * 4 žlice pomarančnega soka * 1 žlička naribane pomarančne lupinice * 1 skodelica drobtin; * za omako: pol jušne kocke (perutninska juha) * 60 ml vroče vode * 1 žlica medu * 1 žlička gorčice * 1 žlička koruznega zdroba * sol * poper.

Priprava: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Rahlo naoljimo pekač. V en globok krožnik damo pomarančni sok in lupinico, v drugega drobtine. Piščančja fileja narežemo na podolgovate koščke. Koščke najprej pomočimo v pomarančni sok, nato pa povaljamo v drobtinah. V enojnem sloju jih zložimo v naoljeni pekač in postavimo za 30 minut v vročo pečico. Medtem ko se piščanec peče, pripravimo omako. Zmešamo vročo vodo in nadrobljeno jušno kocko, dodamo med, gorčico, koruzni zdrob, preostanek pomarančnega soka, sol in poper. Še enkrat dobro premešamo. Z omako lahko prelijemo piščančje koščke in jih postavimo še za 10 minut v pečico. Ali pa omako prevremo (če je pregosta, uporabimo malo več vode) in postrežemo k piščančjim koščkom posebej. Namesto gorčične omake lahko jed postrežemo tudi s paradižnikovo omako. Za prilogo: krompirjev pire in dušena zelenjava.

Nasvet: Piščančji koščki, ki jih ne cvremo v maščobi, ampak popečemo v pečici, so lahka in okusna hrana.

hrana_starejsi_piscancji_koscki.jpg
Piščančji koščki
Revija Zarja

Zdrobovi cmoki z zelišči

Za 4 osebe

Priprava in hlajenje: 1 ura

Kuhanje: 10 minut

Sestavine: šopek krebuljice * 2 vejici kopra * šopek drobnjaka * 500 g manj mastne skute * 6 rezin opečenca * 40 g zmehčanega masla * 1 rumenjak * sol * poper * 1 žlička naribane limonine lupinice (bio) * poper * muškatni orešček.

Priprava: Na drobno narežemo drobnjak, sesekljamo koper in krebuljico. Skuto damo na krpo, dobro jo odcedimo in iztisnemo. Kose opečenca brez skorje zmeljemo s sekljalnikom v fine drobtine. V skledi zmešamo ožeto skuto, zmehčano maslo in rumenjak. Mešamo z električnim ročnim mešalnikom od 2 do 3 minute, da je zmes kremasta. Solimo, popramo, začinimo z muškatnim oreščkom in limonino lupinico. Dodamo in primešamo drobtine in sesekljana dišavna zelišča. Skledo pokrijemo in pustimo zmes počivati 1 uro. V široki kozici zavremo osoljeno vodo. Iz skutne zmesi oblikujemo z mokrimi rokami 8 cmokov. Cmoke previdno spustimo v vrelo vodo. Vode naj bo toliko, da v njej plavajo drug poleg drugega – ali pa jih kuhamo v dveh posodah. Cmoki naj počasi vrejo 10 minut. Poberemo jih s penavko in po želji zabelimo z maslom. Postrežemo s paradižnikovo solato.

Nasvet: Če je cmokov preveč za en obrok, jih lahko zamrznemo, odtaljene pa pogrejemo v ponvi na malo masla.

hrana_starejsi_zdrobovi_cmoki.jpg
Zdrobovi cmoki
Revija Zarja

Krompir z zeliščno skuto

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 35 minut

Sestavine: 600 g mladih krompirjev (približno enake velikosti) * sol * pol stroka mladega česna * 250 g puste skute (lahko kozje) * 75 g grškega jogurta * pol limone (bio) * 1 mlada čebula * mešana dišavna zelišča (na primer peteršilj, koper, krebuljica, drobnjak) * poper * 4 redkvice * 1 žlica lanenega olja.

Priprava: Krompir skrtačimo pod tekočo vodo. Pristavimo ga s toliko osoljene vode, da je pokrit, in skuhamo (20 minut). Medtem stremo česen in ga zmešamo s skuto in jogurtom. Dodamo malo limonine lupinice in soka. Drobno sesekljamo mlado čebulo in zelišča. Vse primešamo skuti, po okusu tudi solimo in popramo. Skuto razdelimo v 2 skodelici, okrasimo z narezanimi redkvicami in pokapljamo z lanenim oljem. Kuhani krompir odcedimo, še vročega postrežemo, da si ga vsak sam olupi na krožniku in zabeli z zeliščno skuto.

hrana_starejsi_krompir.jpg
Krompir
Revija Zarja

Mlečni riž z borovnicami

Za 3 osebe

Priprava in kuhanje: 40 minut

Sestavine: pol stroka vanilje (ali 1 vaniljin sladkor) * 125 g okroglozrnatega riža * pol litra manj mastnega mleka * ščepec soli * 200 g borovnic (svežih ali zamrznjenih) * 1 žlica limoninega soka * 5 žlic sladkorja * 150 ml sladke smetane * citronska melisa za okrasitev.

Priprava: V kozico damo mleko, riž, vaniljin strok in sol. Pristavimo, da mleko zavre, nato zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo v pokriti kozici 25 minut. Vmes riž nekajkrat premešamo. Medtem v skledi pomešamo sveže ali zamrznjene borovnice z 1 žlico sladkorja in 1 žlico limoninega soka ter pustimo stati, da se okusi pomešajo (zamrznjene borovnice pa se odtalijo). Iz riža vzamemo vaniljin strok, dodamo pa 4 žlice sladkorja in dobro premešamo. Riž preložimo v skledo in pustimo, da se popolnoma ohladi. Stepemo sladko smetano in jo primešamo ohlajenemu rižu. Borovnice premešamo. V kozarce naložimo sloj riža in borovnic. Okrasimo s svežimi borovnicami in citronsko meliso.

hrana_starejsi_mlecni_riz.jpg
Mlečni riž
Revija Zarja

Jabolčne palačinke s sirupom

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 30 minut

Sestavine: 15 g masla * 60 g moke * pol vaniljevega sladkorja * pol žličke pecilnega praška * 1 jajce * ščep soli * 2 žlički sladkorja * 50 ml pinjenca (ali posnetega mleka) * 1 jabolko * 2 žlici olja * pol žličke cimeta * 2 žlici javorovega sirupa ali tekočega medu.

Priprava: Razpustimo maslo. V skledi pomešamo moko, vaniljev sladkor in pecilni prašek. Ubijemo jajce, ločimo beljak in rumenjak. Iz beljaka in malo soli stepemo sneg. Rumenjak zmešamo s staljenim maslom in pinjencem. Zlijemo v skledo k moki in premešamo. Dodamo beljakov sneg in premešamo, da dobimo testo za palačinke. Olupljeno jabolko narežemo na krhlje, peščišče odstranimo. Krhlje prečno narežemo na tanke lističe. Zamešamo jih v testo. V ponvi segrejemo 1 žlico olja. Z žlico zajemamo testo in ga v kupčkih polagamo na vroče olje, da dobimo 4 majhne palačinke. Z vsake strani jih pečemo na srednje močnem ognju 2 minuti, da zlato porjavijo. Ponovimo še s preostankom testa. Palačinke postrežemo z mešanico preostalega sladkorja in cimeta ter z javorovim sirupom ali medom.

hrana_starejsi_jabolcne_palacinke.jpg
Jabolčne palačinke
Revija Zarja

Zdrobova strjenka s sadjem

Za 2 osebi

Priprava in kuhanje: 30 minut

Sestavine: 0,5 litra mleka * ščepec soli * 80 g pšeničnega zdroba * 2 sveži jajci * 80 g sladkorja * 1 žlica sladke smetane.

Priprava: Mleko osolimo in pristavimo, da zavre. Med mešanjem vsipamo v mleko zdrob. Na izklopljeni plošči štedilnika mešamo še 3 minute, da se zdrob zgosti. Ubijemo jajci. Rumenjaka zmešamo s sladko smetano in vse skupaj zamešamo v vroči zdrob. Iz beljakov stepemo trd sneg, vtepemo sladkor. Sladki sneg rahlo primešamo vročemu zdrobu. Zdrob naložimo v 2 skodelici, oplaknjeni s hladno vodo. Pustimo, da se ohladi. Okrasimo s koščki svežega ali vloženega sadja, v sezoni z jagodičjem. Postrežemo.

Nasvet: K zdrobovi strjenki lahko pripravimo marinirane breskve (sveže ali vložene). Na koščke ali rezine narežemo 250 g olupljenih breskev. V skledi jih pomešamo z malo sladkorja v prahu in z limoninim sokom. Pustimo nekaj časa stati, da se razvije polni okus.