stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Okus po poletju s sladicami iz češenj

Zoran Franc, Novice Svet24, 06.06.2018 15:01:05

Že veste, kaj vse boste pripravili iz sladkih zapeljivk? Nikar ne pozabite na češnjev sok, marmelado, odličen kompot, ki nam tudi v zimskih mesecih prikliče pomlad. Preizkusite pa tudi preproste, osvežilne sladice v nadaljevanju.

Delite na:
Okus po poletju s sladicami iz češenj
češnjev tiramisu Arhiv

Seveda se boste mnogi strinjali, da so češnje najboljše tiste, ki so nabrane prav pod drevesom. Glede na letošnjo plodnost češenj jih ne bomo mogli pozobati kar pod drevesom, saj jih je mnogo preveč. Toda nabrane lahko uporabite v številnih slastnih receptih.

Naj bodo le zrele  

Zmeraj nabirajte le zrele češnje in pazite, da so debele, čvrste in imajo lep zelen pecelj, kar kaže njihovo svežino. V hladilniku jih lahko shranimo do dva dni, nato začnejo gniti. Sicer pa jih za daljše shranjevanje lahko zamrznete ali sušite, nikar pa ne pozabite na pripravo kompota. Pri hitrem zamrzovanju celih plodov bomo ohranili največ vitaminov in rudnin. Češnje oberemo, operemo v mrzli vodi, nekoliko osušimo in zamrznemo. Če se boste odločili za sušenje, jih sušite pri temperaturi rahlo nad 45 stopinjami Celzijami in nikar ne več, če ne želite uničiti vitaminov.

Češnjev tiramisu

Sestavine za 4 osebe:

500 g češenj, 200 ml češnjevega soka (iz kompota), 2 žlici škroba, 30 g pečenega biskvita za torte, 80 ml kapučina, 250 g sira maskarpone, 5 žlic mleka, 40 g sladkorja, 40 g temne čokolade

Priprava:

Škrob zmešamo z nekaj češnjevega soka. Preostali sok zavremo, dodamo sok s škrobom, še enkrat zavremo, dodamo češnje in odstavimo. Iz okroglega biskvita izrežemo štiri kroge in jih položimo v štiri kozarce. Biskvit napojimo s kapučinom. Maskarpone zmešamo z mlekom in sladkorjem do gladkega ter dodamo grobo nasekljano čokolado. Češnje razporedimo po biskvitu v kozarcu, dodamo kremo in kozarce za eno uro postavimo na hladno. Okrasimo s čokoladnimi ostružki in češnjami.

češnjev kolač
češnjev kolač
Arhiv

Češnjev kolač

Sestavine za 12 kosov:

600 g češenj, 175 g margarine, 125 g sladkorja, 2 zavoja vaniljevega sladkorja, 1 noževa konica limonine lupine, 1 ščepec soli, 3 jajca, 175 g moke, 75 g škroba, 1 zavoj pecilnega praška, sladkor v prahu za posip

Priprava:

Češnje izkoščičimo. Kremasto stepemo margarino, sladkor, vaniljev sladkor, limonino lupino, sol in jajca. Pecilni prašek zmešamo z moko, presejemo in dodamo škrob. Stresemo k jajčni masi. Testo zlijemo v pekač in enakomerno potresemo s češnjami. Pečemo 45 minut na 180 stopinjah.

Preberite tudi: Piknik brez mesa in ognja. Kliknite TUKAJ!