Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Manj zmrzovanja v hladnih dneh

Tina Lucu, 22.01.2020 20:00:00

Ko zunaj sneži in zmrzuje, ona sedi na kavču v debeli volneni jopi in pod odejo, on pa v majici s kratkimi rokavi, pa še ogrevanje bi najraje nastavil na nižjo temperaturo. Ker imamo ženske manj mišične mase, nas prej zebe. Vsaka mišica je namreč majhna elektrarna toplote. Preberite, kaj pomaga, da nam bo topleje.

Delite na:
Manj zmrzovanja v hladnih dneh
Dobrodošli bodo dolgi rokavi in topli napitki. M.K.

Ingver

Ta mali gomolj v kitajski tradicionalni medicini uporabljajo že tisoče let. Njegove grelne lastnosti ne pomagajo le pri prvih znakih prehlada, ampak tudi takrat, ko nas močno zebe. 2 cm olupljenega gomolja prelijte z vročo vodo, pustite stati 10 minut, nato tekočino popijte in uživajte v občutku toplote, ki se iz trebuha širi po vsem telesu.

Ingver kot naravno zdravilo
Če imate preveč ali premalo nemiren želodec, ga bo ingver pomiril oziroma spravil v optimalen pogon.
Profimedia

Naravni materiali

Umetna vlakna v večini primerov manj dihajo. In če je koža vlažna, nas zebe. Ob hladnih dneh se zato oblecite v naravne materiale, kot so puh, volna in ovčja koža. Ti speljejo vlažnost navzven, toploto pa pustijo pod oblačilom.

Čebulni princip

Namesto da bi se oblekli v debel puli, se raje oblecite v več tanjših oblačil. Ta ustvarijo t. i. mikroklimo, izoliran sloj zraka. Glede na razmere v prostoru lahko izberete, v koliko slojev oblačil ostanete oblečeni.

koromac.jpg

Grelna živila

Živila, ki nas pogrejejo, so: jagnjetina, koromač, oreščki in semena, puran, kozji sir in rdeče vino (hladijo pa ananas, kivi, mandarine, jogurt, skuta, zelena solata, surova hrana in belo vino). Če se ne morete odpovedati živilom, ki hladijo, jih pogrejte z grelnimi začimbami, kot sta čili ali cimet.

termometer
Da vas ne bo tako zeblo, lahko telo tudi natrenirate. Redno zahajajte v naravo, izmenično se prhajte s toplo in mrzlo vodo, v stanovanju pa imejte 21 stopinj Celzija.
Profimedia

Hladilni impulzi

Izmenične kopeli ali pa za hip bosi v sneg: tudi če bo to od vas terjalo nekaj poguma, vam bo telo hvaležno. Po kratkem hladnem šoku se telo namreč spet hitro segreje, ob tem pa se okrepi imunski sistem, ki poskrbi tudi za to, da nas manj zebe.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 2, 10.1.2020