profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Nika Zorjan Revija Stop

Nika Zorjan: To je himna za vse, ki si drznejo ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Klobuk dol - tako vsestranski so šampinjoni!

M. B., Maja, 19.03.2018 14:01:44

Šampinjoni so v trgovinah na voljo vse leto in spadajo med najbolj priljubljene jedilne gobe. Pogosto jih kar surove narežemo v solate ali jih postrežemo kot prilogo. Možnosti, kako jih lahko pripravimo, pa je še veliko več.

Delite na:
Klobuk dol - tako vsestranski so šampinjoni!
Revija Maja

Iz ponve

Praženi ali pečeni šampinjoni ohranijo svojo aromo in se odlično kombinirajo s številnimi mesnimi ali testeninskimi jedmi. Rjavi šampinjoni, popečeni na malo olivnega olja, začinjeni s česnom, soljo in poprom, so čisti gurmanski užitek.

Sladko-kisli

Kot papriko ali kumare lahko tudi šampinjone vložimo. Zelo dobri so v mešanici iz kisa in sladkorja. Če so pravilno vloženi, so uporabni še mesece.

Kot nadomestek mesa

Po zaslugi njihove arome in teksture lahko šampinjone uporabimo tudi v burgerjih ali celo za bolonjsko omako namesto mesa. V ta namen gobice narežemo na drobne koščke in jih uporabimo kot mleto meso - le da z malo manj vode.

Polnjeni

Priljubljena veganska jed so šampinjoni, polnjeni s kuskusom, paradižniki in jajčevci. Slastni pa so tudi s feto ali mletim mesom. Če želimo šampinjone polniti, kupimo večje gobe, odstranimo bet in polnilo naložimo v nastalo luknjo v klobuku. Beta ne vržemo proč, ampak ga uporabimo v nadevu.

Na žaru

Da iz šampinjonov izvabimo najboljšo aromo, jih pred peko na žaru marinirajmo v mešanici olja, česna, sojine omake, soli in popra. Šampinjone nato zavijemo v folijo in za nekaj minut položimo na žar.

Posušeni

Posušeni šampinjoni so odlični v juhah ali rižotah. V mlinčku jih lahko zmeljemo tudi v moko, s katero začinjamo juhe, omake, solate ali testo za rezance.

šampinjoni 1.jpg

S katerimi začimbami se ujemajo?

Zaradi nežne arome šampinjoni ne potrebujejo močnih začimb. Lepo se kombinirajo s česnom, peteršiljem, timijanom, pehtranom in origanom.

Kaj vsebujejo?

Šampinjoni vsebujejo zelo malo maščob in imajo v 100 g le 15 kalorij. So pa bogati z vitamini B, kalijem, magnezijem in vitaminom D, zato naj bi jih redno uživali tudi vegetarijanci in vegani.

Tako ostanejo aromatični

Gobe se hitro napijejo vode in tako izgubijo svojo aromo. Zato jih nikoli ne umivamo v vodni kopeli. Najbolje je gobice očistiti z mehko ščetko ali kuhinjskimi krpicami ter po potrebi na hitro splakniti pod tekočo vodo. Vlažne gobe takoj osušimo.

Pa še to: Večina gob ni primerna za surovo uživanje. Šampinjoni ne spadajo mednje, saj jih lahko jemo tudi nekuhane.

Preberite tudi: Čebula ni samo za praženje. Kliknite TUKAJ!