Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Čebula ni samo za praženje

M. M., Zeleni Raj, 16.03.2018 11:00:04

Lük in žbul sta tipično slovenska še po eni skupni lastnosti: po skromnosti.

Delite na:
Čebula ni samo za praženje
Čebulna marmelada iz ptujskega lüka Zeleni Raj

Čebulna marmelada iz ptujskega lüka

Potrebujemo:

1 kg ptujskega lüka (ali druge rdeče čebule), 3 žlice oljčnega olja, ščepec soli in raznobarvnega mletega popra, 6-8 žlic želirnega sladkorja, 2 dl rdečega vina (refošk, merlot, teran, metliška črnina, modra kavčina, barbera ...), 3 žlice jabolčnega kisa (lahko tudi vinskega ali balzamičnega kisa).

Pripravimo:

čebulo sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju, po okusu solimo in popramo. Nato prilijemo vino in kis, premešamo in segrevamo, da tekočina zavre. Znižamo plamen in dodamo želirni sladkor, dobro premešamo in kuhamo, dokler ne želira. Če uporabimo navadni sladkor, moramo kuhati še kake pol ure ali kakšno minuto, dve več. Ko želira, marmelado ohladimo in damo v široke kozarce. Hranimo jo v hladnem in temnem prostoru. Čebulno marmelado ponudimo kot prilogo k pečenemu mesu ali k suhim mesninam.

Preberite tudi: Iz ostankov: zvitki s piščancem in paradižnikovo salso. KlikniteTUKAJ!