stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Klasične španske jedi

S. M., Zarja, 19.06.2018 11:01:03

Španijo je vredno obiskati zaradi številnih znamenitosti in bogate zgodovine, a tudi zaradi hrane.

Delite na:
Klasične španske jedi
Revija Zarja

Mnogi ob španski hrani najprej pomislijo na prigrizke oziroma tapase in paeljo, značilno riževo jed z različnimi vrstami mesa in obarvano z žafranom. V klasični ponudbi so še odlični kosi svinjine, pripravljeni na veliko načinov, olive, ribe, piščanci in zajci. Enako bogata je zakladnica tradicionalnih sladic, od ocvrtkov, imenovanih churros, do krem in peciva z mandlji.

Receptom za pokušino, ki jih lahko brez težav pripravimo tudi pri nas, lahko pripišemo le nasvet: ob prvi priložnosti raziščite zanimivo državo ter njeno bogato in raznoliko kulinariko. V odmaknjenih vasicah pripravljajo klasične jedi v veliko različicah in z lokalnimi dodatki. To jim daje še poseben čar.

Hladna paradižnikova juha – gaspačo 

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Sestavine: 1 kg zrelega paradižnika, 1 rdeča paprika, 1 rumena paprika, 1 čebula, 2 stroka česna, 2 žlici kisa, 1 kumarica, 3 žlice oljčnega olja, 100 g sredice nekaj dni starega kruha, sol, poper; 1 paradižnik in nekaj krušne sredice za nadev.

Priprava: Krušno sredico namočimo v nekaj žlicah vode in odcedimo. Zelenjavo očistimo, umijemo in narežemo na manjše kose, nato pa jo damo v električni mešalnik, skupaj s krušno sredico, in zmeljemo v gladko kremo. Dodamo kis, olje, sol in poper ter na kratko še nekajkrat vključimo mešalnik. Če želimo zelo fino juho, jo precedimo skozi cedilo. Juhi dodamo nekaj koščkov popečenega kruha, paprike, kumare, paradižnika in svežih zelišč. Nasvet: juho ponudimo dobro ohlajeno, zato jo postavimo za eno uro v hladilnik, preden jo postrežemo.

k spanske jedi omleta.jpg

Španska omleta

Za 4 osebe:

Priprava: 15 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 600 g krompirja, 6 jajc, 3 žlice oljčnega olja, 1 čebula, sol, poper, sveža zelišča (timijan, origano, rožmarin).

Priprava: Čebulo nasekljamo in v ponvi popražimo na olju. Krompir olupimo in razrežemo na tanke rezine ter popražimo skupaj s čebulo. Večkrat premešamo in v pokriti posodi na zmerni temperaturi pražimo toliko časa, da se krompir zmehča. V skledi stepemo jajca, jih solimo in začinimo, dodamo nasekljana zelišča. Prelijemo jih na krompir v ponvi in kuhamo še toliko, da jajca zakrknejo, nato omleto obrnemo in zlato rumeno zapečemo še na drugi strani. Omleto ponudimo toplo ali hladno, s solatami in omakami ter drugimi prilogami. Različice omlete naredimo z dodatkom pražene klobase, slanine ali s koščki zelenjave. 

k spanske kozice.jpg

Kozice s česnovo omako 

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut

Kuhanje: 5 minut

Sestavine: od 16 do 20 repkov kozic, 100 ml oljčnega olja, 4 stroki česna, žlička mlete mešanice ostre in sladke paprike, 1 čili, sol, šopek svežega peteršilja.

Priprava: Kozicam odstranimo oklep ter jih splaknemo z vodo in odcedimo. Česen narežemo na koščke, nasekljamo še čili. V ponvi segrejemo olje, mu dodamo česen, čili in kozice ter segrevamo le nekaj minut. Jed potresemo z nasekljanim peteršiljem in blago solimo. Ponev pokrijemo za nekaj minut, da se okusi premešajo. Jed ponudimo z domačim kruhom, ki ga namakamo v aromatično olje. 

k spanske mesni zepki.jpg

Mesni žepki – empanadas 

Za 4 osebe

Priprava: 30 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine za testo: 250 g moke, 125 g masla, 1 jajce, žlička sladkorja, žlička soli, 40 ml hladne vode; nadev: 300 g mletega mešanega mesa, 2 v trdo kuhani jajci, pest oliv brez pečk, 1 čebula, 1 paprika, šopek nasekljanega peteršilja, olje, sol, poper, 1 rumenjak za premaz.

Priprava: Iz sestavin za testo zgnetemo gladko testo, ki ga zavijemo v plastično folijo ter damo za 30 minut v hladilnik. Pripravimo nadev: papriko narežemo koščke in nasekljamo čebulo. Vse v ponvi nekoliko popražimo na oljčnem olju in dodamo meso. Ko meso spremeni barvo, zmes preložimo v skledo in ohladimo. Dodamo narezani jajci, nasekljane olive in nasekljan peteršilj, premešamo, solimo in popramo. Testo razvaljamo na debelino od 2 do 3 mm in iz njega izrežemo kroge s premerom približno 6 cm. Na sredino vsakega damo žlico nadeva. Kroge prepolovimo, da nastanejo polkrožni žepki, oblikujemo naguban rob, ki da žepkom lep videz ali jih pritisnemo in zapremo  z vilicami. Preložimo jih na pekač in premažemo z rumenjakom. Pečemo jih 20 minut pri 180 stopinjah. 

k spanske katalonska krema.jpg

Katalonska krema 

Za 4 osebe:

Priprava: 15 minut

Pečenje 15 minut

Sestavine: 1 liter mleka, 6 rumenjakov, 175 g sladkorja, 50 g koruznega škroba, naribana lupinica 1 limone, 1 kos cimetove skorjice, 1 strok vanilje, 60 g rjavega sladkorja.

Priprava: V posodi segrejemo mleko, ki mu dodamo cimetovo skorjico, postrgano sredico vaniljevega stroka in naribano limonino lupinico. V drugi skledi zmešamo rumenjake, sladkor in škrob. Odišavljeno mleko precedimo, da odstranimo cimet in limonino lupinico, nato pa ga po žlicah med mešanjem dodajamo v skledo z rumenjaki. Zmes spet prelijemo v posodo in jo kuhamo nekaj minut oziroma toliko, da se krema zgosti. Preložimo jo v keramične skodelice, potresemo z rjavim sladkorjem in damo v pečico, segreto na 180 stopinj, za toliko časa, da sladkor na površini karamelizira. 

k spanske kroketi.jpg

Kroketi s pikantno klobaso 

Za 4 osebe

Priprava: 20 minut

Kuhanje: 20 minut

Sestavine: 100 jušne osnove, 50 ml oljčnega olja, 100 g moke, ščepec naribanega muškatnega oreščka, sol, poper, 120 g drobno narezane pikantne španske klobase, 2 jajci, krušne drobtinice, olje za cvrtje.

Priprava: V posodi segrejemo olje in mu dodamo moko. Premešamo, da se moka nekoliko popraži, nato postopno med mešanjem prilivamo jušno osnovo in mleko. Kuhamo in mešamo še toliko časa, da se zmes zgosti in postane podobna beli polenti. Dodamo muškatni orešček, sol in poper, nato še na drobno narezano pikantno klobaso. Gosto maso preložimo v posodo, jo pokrijemo s folijo in ohladimo. Osnovo lahko pripravimo nekaj ur ali dan vnaprej. Pripravimo jajce in drobtine za paniranje. Osnovo zajemamo z žlico in oblikujemo podolgovate krokete, ki jih povaljamo v jajcu in drobilnicah, nato pa ocvremo v vročem olju.

Preberite tudi: Popoln obrok v eni posodi. Kliknite TUKAJ!