stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Iz enega pekača: pecivo z olivnim oljem in timijanom

Vera Simončič, Ženska, 09.03.2019 16:01:14

Veliko jedi in uravnoteženih obrokov se lahko pripravi v eni sami posodi, tako da bo tudi čim manj pomivanja, jedi pa se bolj ali manj »pripravijo« same.

Delite na:
Iz enega pekača: pecivo z olivnim oljem in timijanom
Pecivo z olivnim oljem in timijanom Dreamstime

Pecivo z olivnim oljem in timijanom

Sestavine za pekač premera 22 cm:
250 ml grškega jogurta (polnomastnega ali 2 %)
160 ml olivnega olja (+ za namastitev pekača)
160 ml medu
1 žlička drobno sesekljanega svežega timijana
1 žlička naribane limonine lupinice
3 jajca (velikosti L)
200 g moke
1/2 žličke pecilnega praška
1/2 žličke sode bikarbone
1/4 žličke soli

Pečico segrejte na 160 stopinj. Okrogel pekač premera 22 cm rahlo namastite z olivnim oljem, obložite s papirjem za peko in ga rahlo namastite.

V večji skledi zmešajte jogurt, olivno olje, med, timijan in limonino lupinico. Eno za drugim dodajte jajca.

Vsakega temeljito umešajte, preden dodate naslednjega. Dodajte moko, pecilni prašek, sodo in sol. Z gumijasto lopatko mešajte, dokler ni testo skorajda brez grudic, pazite, da ga ne mešate preveč.

S testom napolnite pekač in ga gladko poravnajte. Pecite ga od 40 do 45 minut, dokler ni površina zlato rjava in pecivo prestane testa z zobotrebcem.

Pečeno pecivo prestavite na rešetko in ga pustite počivati v pekaču 10 minut. Nato z nožem razrahljajte obod in kolač prevrnite oziroma prestavite na rešetko ali krožnik.

Ponudite toplega ali sobne temperature. Ostanek peciva zavijte v prozorno folijo. Pri sobni temperaturi se obdržijo do 5 dni.

Objavljeno v reviji Ženska št. 1, 7. 1. 2019.