oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

To so odlični recepti za hitro sadno ohladitev!

K. K., Zarja, 16.07.2018 16:01:02

Kupiti je mogoče veliko najrazličnejših okusov sladoleda, a še vedno so najokusnejši tisti, ki jih doma pripravimo iz svežega sadja. Za to ne potrebujemo strojčka za sladoled, temveč le zrelo in sladko sadje.

Delite na:
To so odlični recepti za hitro sadno ohladitev!
Revija Zarja

Sladoled iz dinje 

Za 6 porcij

Priprava: 30 minut in zamrzovanje

Kuhanje: 5 minut 

Sestavine: 300 ml sladke smetane * 175 g sladkorja v prahu * 500 g na koščke narezane zrele dinje * sok 1 limone * dinjine rezine in sveže maline za okrasitev. 

Priprava: V kozico damo smetano in sladkor. Pristavimo, da zavre in se sladkor razpusti. Odstavimo. Olupljeno, očiščeno semen in na koščke narezano dinjo damo v sekljalnik, dodamo limonin sok in zmeljemo v gladko kašo. Prilijemo prevreto smetano in ponovno vklopimo sekljalnik, da se vse premeša. Zmes zlijemo v strojček za sladoled in ga vklopimo. Ko je zmes zgoščena in napol zmrzla, jo preložimo v posodo, primerno za zamrzovanje, in postavimo v zamrzovalnik. Sladoled postrežemo na krožnikih skupaj s krhlji zrele dinje, po želji ga okrasimo s svežimi malinami.

sladoled_malina.jpg

Progasti malinov sladoled 

Za 12 porcij

Kuhanje: 10 minut

Sestavine: 200 g malin in maline za okrasitev * 225 g sladkorja v prahu * 2 jajci in 4 rumenjaki * 600 ml sladke smetane * korneti * čokoladne mrvice. 

Priprava: V kozico damo maline in 2 žlici sladkorja v prahu. Pristavimo in kuhamo na zmernem ognju, da se sladkor razpusti. Kuhamo še 5 minut, da se sadna kaša zgosti. Potem jo pretlačimo skozi gosto cedilo v skledo. Semena, ki ostanejo na cedilu, zavržemo. V skledo z okroglim dnom damo rumenjake, jajci in preostali sladkor. Stepamo z električnim ročnim mešalnikom, da dobimo spenjeno zmes. Skledo postavimo nad kozico, v kateri počasi vre voda. Pazimo, da se dno sklede ne dotika vode v kozici. Stepamo z mešalnikom od 3 do 4 minute, da dobimo gosto in bledo kremno zmes. Odstavimo skledo in stepamo še toliko časa, da se krema ohladi. V drugi skledi stepemo smetano. Ko je čvrsta, jo primešamo ohlajeni jajčni kremi. Zmes damo v plitvo kovinsko posodo ali skledo, ki jo lahko postavimo v zamrzovalnik. V tankem curku prelivamo kremo s pretlačenimi malinami in le toliko pomešamo z vilicami, da nastane progast vzorec. Posodo prekrijemo s prilegajočo se prozorno folijo in postavimo za najmanj 6 ur v zamrzovalnik. Iz sladoleda oblikujemo kepice in jih postrežemo v skodelicah, okrašenih s svežimi malinami, ali pa kepice naložimo v kornete in potresemo s čokoladnimi mrvicami.

Preberite tudi: Osvežujoče in hladno: jogurtova kupa z marelicami. Kliknite TUKAJ!

Hitri sladoled iz banan 

Za 4 porcije

Priprava: 5 minut in zamrzovanje 

Sestavine: 4 zrele banane * 4 žlice mandljevega mleka* 1 žlička sladkorja v prahu * vaniljev sladkor * gotovi čokoladni preliv.

Priprava: Tri banane olupimo in narežemo na koščke. Zložimo jih na pladenj, prekrijemo s prilegajočo se prozorno folijo in postavimo za približno 1 uro v zamrzovalnik. Koščki naj bodo zamrznjeni, a ne pretrdi. Malo preden želimo postreči s sladoledom, damo zamrznjene koščke banan v močan sekljalnik/mešalnik. Sesekljamo jih v gladko kašo, pri tem pa prilijemo toliko mleka, da je kaša kremasta. Po okusu sladkamo z vaniljevim sladkorjem in sladkorjem v prahu. Sladoled postrežemo takoj, ko je pripravljen. Naložimo ga v kozarce, potresemo s prepraženimi mandlji, okrasimo s kolesci preostale banane in prelijemo s čokoladnim prelivom.

sladoled_banana.jpg

Jagodov sladoled z maskarponejem 

Za 1 liter

Priprava: 30 minut in zamrzovanje

Sestavine: 400 g zrelih jagod * 250 g maskarponeja * 200 g kondenziranega mleka * sveže jagode in stepena sladka smetana za okrasitev.

Priprava: Jagodam odstranimo peclje, damo jih na cedilo in jih na hitro oplaknemo pod tekočo vodo. Dobro jih odcedimo in na grobo narežemo. Damo jih v široko plitvo skledo in jih s tlačilko za krompir zmečkamo v kolikor mogoče gladko kašo. Kašo preložimo v globljo mešalno skledo. Dodamo maskarpone in pretlačimo s tlačilko, da se jagode in sir povežejo. Nič hudega, če je zmes malo grudičasta. Prilijemo kondenzirano mleko in premešamo – nič za to, če je zmes neenakomerno progasta. Zmes naložimo v plitev plastičen ali kovinski model ter postavimo v zamrzovalnik. Najbolje, da zmes zamrzuje čez noč, čeprav zadostuje tudi približno 6 ur. Sladoled zajemamo z žličko, da dobimo kepice. Naložimo jih v kozarce ali skodelice ter okrasimo s sveže narezanimi jagodami in kupčkom stepene sladke smetane.

sladoled_jagoda.jpg