stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

To je osvežilna sladica s citrusi!

V. S., Maja, 17.01.2019 16:01:43

Decembra se vse vrti okoli cimeta, oreščkov in čokolade. Januarja počasi preidemo na lažjo prehrano in osvežilne sladice s citrusi so prava izbira.

Delite na:
To je osvežilna sladica s citrusi!
Pecivo z grenivko in makom Revija Maja

Grenivkin kolač z makom

2 uri in pol

Sestavine za podolgovat pekač 20 x 10 cm:
200 g moke
2 žlički pecilnega praška
3/4 žličke soli
1 žlica naribane lupine grenivke
150 g sladkorja
1 vaniljin sladkor
2 jajci
80 ml olja
180 ml grškega jogurta (+ 1 žlica)
120 ml sveže iztisnjenega soka grenivke
1 žlica maka (+ za okras)
50 g sladkorja v prahu

Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj. Podolgovat pekač obložite s papirjem za peko, tako da sega čez robove. V skledi zmešajte moko, pecilni prašek in sol.

S prsti zmešajte sladkor in lupinico grenivke. Mešajte, da se sladkor začne sprijemati v kepice in postane zelo aromatičen. Dodajte jajci, olje in vaniljin sladkor ter z električnim mešalnikom pri visoki hitrosti stepajte približno 4 minute, da mešanica naraste. Hitrost znižajte na najnižjo in umešajte polovico mešanice suhih sestavin. Nato umešajte 180 ml jogurta in nato še preostale sestavine, 70 ml soka grenivke in mak. Testo prestavite v pripravljen pekač in ga gladko poravnajte.

V ogreti pečici ga pecite od 50 do 60 minut, dokler površina ni zlato rjava in ko izvlečete čist zobotrebec, ki ga zapičite v sredino peciva. Pečeno pecivo s pekačem vred prestavite na rešetko. Z leseno paličico ga na gosto prebodite in premažite s preostalim sokom grenivke. Pustite ga počivati 15 minut, nato ga s pomočjo papirja dvignite iz pekača. Papir odstranite in pecivo na rešetki popolnoma ohladite.

Zmešajte sladkor v prahu, 1 žlico jogurta in ščepec soli v gladko gosto tekočo pasto. Po potrebi dodajte še malce vode. Glazuro prelijte čez pecivo, potresite z makom in pustite, da se glazura strdi (približno 30 minut).

Objavljeno v reviji Maja št. 1, 4. 1. 2019.