stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Tri najbolj googlane jedi v 2020 - z recepti seveda

kl, 09.12.2020 16:40:04

Leto 2020 je pustilo sledi tudi v kulinariki. Med najbolj iskanimi kulinaričnimi pojmi po svetu je bil - nepresenetljivo, kajne? - kruh iz droži, prvo mesto pa je pripadlo - napitku..

Delite na:
Tri najbolj googlane jedi v 2020 - z recepti seveda
Ekmek Kataif splet

Ste že slišali za kavo Dalgona, pa za Ekmek in Lahmacun? Verjetno ne. Milijoni ljudi, ki uporabljaljo iskalnik Google, pa je največkrat pozivedovalo po teh pojmih iz kulinarike. Pravzaprav si najbolj iskani sledijo v tem vrstnem redu

1. Dalgona Coffee

2. Ekmek

3. Kruh iz droži

4. Pizza

5. Lahmacun

Pico in največjo uspešnico pri nas, kruh iz droži, verjetno poznate in recepte znate na pamet, zato jih tukaj ne bomo ponavljali. Predstavili pa vam bomo preostale tri.

Dalgona Coffee (Kava Dalgona)

Zmagovalec kulinaričnega poizvedovanja na Googlu je kremni kavni napitek, ki je svetovno slavo doživel na družabnih omrežjih. Potem, ko so v mnogih državah vsaj začasno zaprli kavarne in bifeje, so se ljudje za enega najbolj priljubljenih napitkov morali znajti po svoje. In pojavile so se tudi nove ideje za njegovo pripravo.

Kava Dalgona je dobila ime po dalgoni, korejski besedi za sladko maso iz karameliziranega sladkorja, ki pa je napitek - presenetljivo - ne vsebuje, pač pa po izgledu in okusu nanjo spominja.

Recept za pripravo kave Dalgona je nadvse preprost. Potrebujete le instantno kavo, enako količino sladkorja in nekaj vode. Kavo in sladkor raztopite v vodi, potem pa ročno (!!!!! - to je poglavitno) zmešate v kremasto zmes. Nastalo zmes preprosto polijete po hladnem ali toplem mleku in voilà - napitek je pripravljen.

Pripravo si lahko pogledate v spodnjem videu:

Ekmek oz. Ekmek Kataif

Ekmek je sicer turška beseda, ki pomeni "kruh", vendar je to tudi priljubljena sladica, ki izvira iz nekdanjega turškega oz. Otomanskega imperija in je še danes priljubljena v mnogih deželah, ki so ga nasledile. Gre za nekakšen kruhov puding, katerega osnova je testo iz na rezance narezanega en dan starega kruha, pečeno in namočeno v sladek sirup, ki ga potem obložimo s sladko kremo in smetano.

Testeno osnovo naredimo tako, da približno 200 g en dan starega kruha narežemo na rezance. Te prelijemo s približno 100 g stopljenega masla, in premešamo, da nastane enakomerna testena masa. Maso predevamo v pekač, malce poteptamo in v pečici, segreti na 220 stopinj pečemo približno 10 minut, oziroma tako dolgo, da se na vrhu naredi zlatorumena skorja.

Medtem, ko se testo peče, lahko pripravimo sirup.

Za sirup potrebujemo

1 skodelico (približno 2,5 dl) vode, 2 skodelici sladkorja, rezino limone in čajno žličko rožne vode (ta je zelo priljuben dodatek pri pripravi sladic v orientu, dobi pa se jo tudi pri nas). Če rožne vode nimate, nič hudega ...

Sladkor raztopimo v vodi in vse skupaj zavremo. Ko zavre, odstavimo in dodamo limono ter rožno vodo, ter pustimo, da se vse skupaj ohladi in zgosti. Ko je sirup ohlajen, z njim prelijemo testeno osnovo.

V nadaljevanju pripravimo jajčno kremo.

Kremo naredimo iz 2 in pol skodelic mleka, ki ga zavremo in ko zavre, odstavimo.

V drugi posodi zmešamo 2 večji jajci, 1/4 skodelice semolino ali ostre moke, 1/4 skodelice koruzne moke in raztopljeno "smolo" iz pistacij - to smolo imenovano tudi mastik dobimo v nekaterih sprecializiranih trgovinah - lahko pa namesto nje uporabimo zelo na drobno zmlete pistacije.

Zmesi previdno dodamo tri ali štiri žlice toplega mleka in vseskozi mešamo, da nam jajca ne zakrknejo. Ko nastane gosta krema jo počasi vlijemo v vroče mleko, vrnemo na kuhalnik in ob mešanju kuhamo tako dolgo, da dobimo pudingasto zmes. Tej dodamo 1/4 skodelice kokosove moke in pokuhamo še kakšno minuto ob stalnem mešanju. Potem odstavimo, da se ohladi.

Ohlajeni "puding" razporedimo po testeni osnovi, po vrhu pa okrasimo z zdrobljenimi pistacijami iz katerih naredimo tanko plast.

Vse skupaj lahko okrasimo še s stepeno smetano.

Pripravo si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku

Lahmacun

Tudi ta jed prihaja iz orienta oziroma Turčije. Je zelo priljubljena jed "s ceste" oz. "street food", nekakšna turška pizza.

Skrivnost pa je seveda v omaki oz. nadevu. Ker lahko za pripravo lahmacuna uporabite kupljeno testo za pizzo ali pa ga naredite sami, bomo tukaj napisali samo recept za omako. Ta je bogata z začimbami, kot je na splošno značilno za orientalsko kuhinjo.

Osnova je mleta govedina ali jagnjetina. Za en lachmacun v velikosti navadne pizze, je potrebujemo približno 25 dag.

Meso damo v večjo posodo, kjer ga bomo zmešali z naslednjimi sestavinami:

1/2 olupljene in na majne kose narezane rdeče paprike

1 nasesekljana čebulica šalotke

2 sesekljani zrni česna

1 šopek sesekljanega svežega peteršilja

1 čajno žličko paprike v prahu - če je prekajena, toliko bolje

1 čajno žličko mešanice orientalskih začimb

1/2 čajne žličke mletega kumina (to ni kumina, ampak kumin, ki ima veliko močnejši vonj in aromo, ki pa spominja na kumino)

1/2 čajne žličke mletega cimeta

1/2 čajne žličke kajenskega popra

1/2 čajne žličke soli

4 žlice pasiranega paradižnika

2 veliki žlici olivnega olja

Vse skupaj zmešamo z rokami ali pa z električnim mešalnikom v gosto zmes, ki jo položimo na razgrnjeno testo in vse skupaj položimo v pečico, ogreto na 220 stopinj. Pečemo približno 15 minut oziroma dokler testo ni zlatorumeno zapečeno.

Pečeni Lahmacun lahko po vrhu okrasimo z rezinami limone.

Enega od receptov za "turško pizzo" pa si poglejte v spodnjem videu (v angleščini)