Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

“Moja smrt bo šokirala vse, vendar ne bo nikogar presenetila.”

kš, 29.10.2023 19:50:08

Matthew Perry, ki je umrl v soboto, je bil najbolj znan po vlogi v seriji Prijatelji, ki je spremljala skupino mladih in uspešnih profesionalcev, ki so živeli na Manhattnu.

Delite na:
“Moja smrt bo šokirala vse, vendar ne bo nikogar presenetila.”
Matthew Perry je najbolj znan po vlogi Chandlerja Binga v priljubljeni seriji "Prijatelji". Profimedia

Matthew Perry, ki je upodobil Chandlerja Binga v priljubljeni komediji Prijatelji, nas je žal zapustil. Nekoč je rekel, da bo njegova smrt šokirala vse … Vendar ne bo nikogar presenetila. Star je bil le 54 let. Smrt je potrdil policijski kapetan Scot Williams z oddelka za rope in umore losangeleške policije. Povedal je, da resnični vzrok smrti verjetno še nekaj časa ne bo znan, vendar nič ne kaže, da bi šlo za kaznivo dejanje.

Vila, v kateri je živel ...
Vila, v kateri je živel ...
Profimedia

Matthew Perry je bil ameriškemu in dejansko tudi svetovnemu televizijskemu občinstvu dobro znan, saj je nastopil v več kot 200 epizodah v vseh desetih sezonah serije "Prijatelji", uspešnice televizije NBC, ki je spremljala skupino mladih profesionalcev, ki so živeli na Manhattnu. Njegov lik, Chandler Bing, je bil znan predvsem po svoji pronicljivi duhovitosti.

Prijatelji so na epizodo zaslužili po en milijon dolarjev vsak.
Prijatelji so na epizodo zaslužili po en milijon dolarjev vsak.
Profimedia

Mladi so serijo ponovno odkrivali

Serija "Prijatelji" se je obdržala desetletja po prvem predvajanju leta 1994, v zadnjih letih pa je postala priljubljena tudi med zelo mladim občinstvom. Serija je namreč v zadnjih letih doživljala nov preporod.
Čeprav je najbolj znan po seriji Prijatelji, je njegova televizijska kariera trajala skoraj štiri desetletja; po podatkih IMDb je stal pred kamero že leta 1979, ko je kot majhen otrok igral v epizodi policijske oddaje "240-Robert". Vlogo Chandlerja Binga pa je dobil pri 24 letih.

serija prijatelji
Pisano stanovanje Prijateljev je v popolnem nasprotju z njegovim zadnjim bivališčem.
Profimedia

Leta 2010 je igral v različnih televizijskih oddajah, med drugim v komediji "Mr. Sunshine" (2011) na televiziji ABC, v kateri je igral Bena Donovana, generalnega direktorja Sunshine Centra, športne in zabaviščne arene v San Diegu. V tej oddaji je upodobil mračnega, vase zagledanega samotarja, ki je dopolnil 40 let. Matt Perry je igral tudi Oscarja Madisona ob igralcu Thomasu Lennonu, ki je upodobil Felixa Ungerja, v vseh treh sezonah predelave serije "The Odd Couple", ki so jo na CBS predvajali od leta 2015 do 2017.

Želel je postati slaven

Matthew Perry je v brezno drog in alkohola padel že zelo zgodaj.
Matthew Perry je v brezno drog in alkohola padel že zelo zgodaj.
Profimedia

"Bil sem človek, ki si je želel postati slaven," je leta 2002 v intervjuju za New York Times povedal Perry. "Iz ušes mi je šla para, tako zelo sem si želel biti slaven. Hočeš pozornost, hočeš denar in hočeš najboljši sedež v restavraciji. Nisem pomislil, kakšne bodo posledice."

Hude zdravstvene težave zaradi zasvojenosti

Bruce Willis in Matthew Perry v filmu The Whole Ten Yards (Vrnitev morilca mehkega srca), 2004
Bruce Willis in Matthew Perry v filmu The Whole Ten Yards (Vrnitev morilca mehkega srca), 2004
Profimedia

Igralec je bil v preteklosti odvisnik in je imel z odvisnostjo od drog in alkohola povezane zdravstvene težave, zaradi katerih je več kot polovico svojega življenja preživel v centrih za zdravljenje ali v ustanovah za rehabilitacijo.

V lani izdanih spominih z naslovom "Prijatelji, ljubimci in velika strašna stvar" je opisal desetletja pitja in uživanja drog. Prvič se je zdravil že leta 1997 zaradi odvisnosti od zdravil proti bolečinam. Leta 2000 je bil hospitaliziran zaradi pankreatitisa, vnetja, ki ga lahko povzroči zloraba alkohola in drog. Njegova odvisnost je leta 2018 povzročila vrsto zapletov, zaradi katerih je bil dva tedna celo v komi.

Matthew Perry pred nekaj tedni
Matthew Perry pred nekaj tedni
Profimedia

Pred dvema letoma se je igralec, ki je bil po nekaj časa trezen, pojavil na televizijskem srečanju igralske zasedbe serije Prijatelji, na katerem so zvezdniki ponovno obiskali nekatera najbolj znana prizorišča serije, kot je kavarna Central Perk in se pogovarjali o starih epizodah ter uživali v nostalgiji. Takrat ni mogel zadržati solz. Življenje ga je spravilo na kolena in pomagali so mu prav oni, Prijatelji.

Novica o Perryjevi smrti je oboževalce po vsem svetu spodbudila, da so se mu poklonili na družbenih omrežjih. "Matthew Perry je živel zapleteno življenje, a njegova sposobnost, da brez težav nasmeji ljudi, je bila izjemen dar," je zapisal Brandon Lewis, pisatelj iz New Yorka, v objavi na portalu X.

Matthew Perry
Matthew Perry
Profimedia

Dr. John Leeds, britanski gastroenterolog, je v objavi zapisal: "Poleti sem poslušal njegovo knjigo, v kateri tako zgovorno opisuje svoj boj z drogami in alkoholom."

RM iz fantovske skupine BTS, ki je dejal, da je gledal serijo Prijatelji, da bi se naučil angleščine, pa je na svoji zgodbi na Instagramu brez komentarja objavil sliko mladostnega, nasmejanega gospoda Perryja.

Prek družbenih omrežij so se mu poklonili tudi znani slovenski obrazi.

--------------------------

Knjiga, s katero je odprl svoje ranjeno srce

V knjigi Friends, Lovers, and the Big Terrible Thing - "Prijatelji, ljubimci in velika strašna stvar" se igralec resno posveti treznosti, smrtnosti, vrečkam za kolostomo in pickleballu. (mešanica tenisa, badmintona in namiznega tenisa).

Predstavljali so se ga drugače

V svoji knjigi spominov
V svoji knjigi spominov "Prijatelji, ljubimci in velika strašna stvar" je opisal svoj boj z alkoholom in drogami.
Profimedia

Ko je Elisabeth Egan, novinarka New York Timesa lansko leto intervjujala igralca, je zapisala, da si ga je predstavljala na kavču v Central Perku ali sedečega na enem izmed dvojnih naslonjačev v stanovanju, ki ga je delil z Joeyem Tribbianijem. A ko je opravila intervju v njegovi 585 kvadratnih metrov veliki, sicer najeti hiši, je igralec sedel na belem kavču v beli dnevni sobi, svetlobna leta stran od "Prijateljev", ki so ga izstrelili v slavo, bogastvo in neskončne bitke. V hiši je bilo veliko svetlobe, vendar ne veliko toplote.

Ta knjiga je bila zanj prava terapija.
Ta knjiga je bila zanj prava terapija.
Profimedia

Igralca je odvisnost leta 2018 privedla do medicinske odiseje, ki je vključevala pljučnico, počeno debelo črevo, kratek čas na podpornih aparatih za življenje, dva tedna v komi, devet mesecev z vrečko za kolostomo, več kot ducat operacij želodca in spoznanje, da je do svojega 49. leta preživel več kot polovico svojega življenja v centrih za zdravljenje ali ustanovah odvajanje.

Začelo se je s pivom

V intervjuju za New York Post je Matt Perry povedal veliko o zlorabi drog in prekomernemu pitju alkohola. Začelo se je z Budweiserjem in vinom Andrès Baby Duck, ko je bil star 14 let, nato se je razširilo na vodko, tablete Vicodin, Xanax in OxyContin. Mejo je potegnil pri heroinu, odločitev, ki mu je po njegovem mnenju rešila življenje.

Matthew Perry - deček v sredini.
Matthew Perry - deček v sredini.
Profimedia

"Pretvarjal sem se, da imam poškodbe hrbta. Pretvarjal sem se, da imam migrene. Hkrati sem imel osem zdravnikov," je povedal Perry. "Zbudil sem se in moral sem dobiti čimveč Vicodina tisti dan in moral sem ugotoviti, kako bom to storil … moral sem ugotoviti, kako priti do tablet. Ko si zasvojen z drogami, je vse matematika. Grem sem in moram vzeti tri. Nato grem tja in vzamem pet, ker bom tam dlje. Je izčrpavajoče, vendar moraš to storiti, ali pa postaneš zelo, zelo bolan. Nisem tega počel, da bi se počutil omamljenega. Vsekakor to ni bilo za zabavo. Želel sem le sedeti na kavču, vzeti pet Vicodinov in gledati film. To so bila zame nebesa.”

18 mesecev “čistoče” in 9 milijonov

Igralec je v nedavnem intervjuju povedal, da je bil čist 18 mesecev, ko je bila maja 2021 predvajana ponovna združitev "Prijateljev". "Verjetno sem porabil okoli 9 milijonov dolarjev ali kaj podobnega, da sem lahko postal spet trezen," je ocenil.

Prijatelji so na epizodo zaslužili po en milijon dolarjev vsak.
Prijatelji so na epizodo zaslužili po en milijon dolarjev vsak.
Profimedia

Vsem na očeh

Večina zasvojencev je v svoji zasvojenosti anonimna. Tako kot je sam igralec rekel - imeli so "dar anonimnosti", medtem ko so bili njegovi najtemačnejši trenutki fotografirani, dokumentirani in celo zasmehovani. Mimogrede, igralec ni bil velik ljubitelj skrivnosti, sploh kar se zadeva anonimnih alkoholikov. Svoje mnenje je razložil tako: "To nakazuje, da obstaja stigma in da se moramo skrivati."

Njegova najnovejša obsesija

Potem ko se je uspel rešiti iz brezna drog in alkohola, se je povsem posvetil pickleballu. Zgradil je igrišče v hiši, kjer je igral s prijatelji in celo z najetimi profesionalci. Prav na dan smrti, je na igrišču preživel kar dve uri.

Kaj ga je spodbudilo, da napiše knjigo?

Po daljšem bivanju v losangeleški bolnišnici je Perry začel na aplikaciji Notes na svojem telefonu zapisovati svojo življenjsko zgodbo. Ko je dosegel 110 strani, jih je pokazal svojemu menedžerju, ki mu je rekel, naj nadaljuje. Približno dve uri na dan je delal in večkrat je priznal, da se je bilo težko soočiti z vsem, kar je napisal.

Želel je pomagati drugim

Igralec se je zavedal, da odvisniki potrebujejo pomoč. Večkrat je rekel: "Za vse trpeče tam zunaj. Veste, kdo ste … Vsakdanji proces izboljšanja je dnevna naloga. Vsak dan. Ne konča se nikoli.”

Knjigo je napisal sam

Knjiga je nastala brez pomoči ghostwriterja (profesionalnega pisca, ki napiše spomine nekoga drugega), kar je redko za avtorje z zvenečimi imeni. Založnica je Matthewa pred izidom knjige tudi pohvalila: "Za razliko od drugih slavnih ljudi, s katerimi sem delala, je Matthew svoj rokopis predal pred rokom."
Čeprav je igralec upal, da bo "Friends, Lovers and the Big Terrible Thing" sčasoma postavljena v oddelek za samopomoč v knjigarnah, so oboževalci "Prijateljev" na njenih straneh našli ganljive podrobnosti in tudi zelo zanimive drobce iz njegovega življenja. Igralec je s hvaležnostjo in navdušenjem pisal o desetih sezonah, ki jih je preživel skupaj s svojimi soigralci in pri tem zapisal tudi, da je vsak od njih na vrhuncu kariere zaslužil en milijon dolarjev na epizodo.

prijatelji kasneje
Na televizijskih zaslonih je bilo videti vse perfektno, resnica pa je bila drugačna.
Profimedia

"Zavohali smo te."

Spominja se časa, ko je Jennifer Aniston prišla v njegov priklopnik in rekla, "na nekakšen čuden, a ljubeč način," da je skupina vedela, da spet pije. “Zavohali smo te.” To ga je prizemljilo.

Po poroki takoj na zdravljenje

Igralec je v knjigi razkril tudi žalostno dejstvo o svoji poroki, ki se je sicer zgodila le na zaslonu: "Poročil sem se z Monico in so me takoj po snemanju odpeljali nazaj v center za zdravljenje — na vrhuncu mojega najsvetlejšega trenutka v 'Prijateljih', najvišje točke moje kariere, ikoničnega trenutka v ikonični oddaji — v tovornjaku, ki ga je upravljal trezen tehnik."

Takoj po televizijski poroki, so ga odpeljali na zdravljenje.
Takoj po televizijski poroki, so ga odpeljali na zdravljenje.
Profimedia

Zaskrbljeni prijatelji

Vsi, ki so bili blizu Mattheewa so vedno čutili zaskrbljenost. Otroška prijatelja Christopher in Brian Murray sta nekoč povedala: "Prestal je več kot katerikoli človek, ki ga poznava … Veliko tega je bilo težko razumeti. Tega ne bi privoščili nikomur. V osnovi sta njegova osebnost in njegovo srce popolnoma na istem mestu, kot sta bila, ko je bil otrok."

Želel je postati oče

Matthew Perry, 19. 8. 1969 - 28. 10. 2023
Matthew Perry, 19. 8. 1969 - 28. 10. 2023
Profimedia

Igralec ni imel sreče v ljubezni, za njim je bilo kup neuspešnih zvez, o katerih je čutil, da mora pisati: “Osamljen sem, vendar je na plačilni listi nekaj ljudi, ki skrbijo za mojo varnost.” Pri tem pa je še zapisal: “Mislim, da bi lahko bil odličen oče.” Igralec namreč nikoli ni izgubil upanja, da se bo v prihodnosti nekoč poročil in imel otroke.
Navdušen je bil nad mlajšimi oboževalci serije
Igralec je večkrat omenil, da ga navdušuje priljubljenost serije med zelo mladimi gledalci in to tudi leta po koncu serije. “Naokoli se potika kup 15-letnikov, ki me vidijo in se sprašujejo, zakaj sem videti tako star," je nekoč dejal.
Njegova iskrena knjiga mu je gotovo prislužila vidno mesto tudi v prihodnosti. V njej je zapisal: “Pekel obstaja. Nikar ne dovolite, da vam kdo reče drugače. Bil sem tam, obstaja; konec razprave.”

Njegova zadnja objava ...
Njegova zadnja objava ...
Profimedia


Potem pa je dodal: “Zdaj se počutim bolje, ker je vse zabeleženo na listu papirja. Še vedno sem živ tudi zato, ker pomagam ljudem.”