zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

»Harry bi bil boljši kralj od Williama!«

KŠ, 01.02.2024 13:14:54

To naj bi bile misli njune mame, lady Diane, ki je menda menila, da bi bil lahko njen najmlajši sin precej boljši kralj od starejšega, Williama.

Delite na:
»Harry bi bil boljši kralj od Williama!«
Princ William in princ Harry sta sedaj na dveh oddaljenih bregovih. Profimedia

Diana naj bi Harryju celo dala vzdevek, ki je podpiral njeno mišljenje. Klicala naj bi ga GKH!

Dve popolnoma drugačni usodi

William in Harry sta odraščala z zavedanjem, da imata dve popolnoma nasprotni usodi: prvi je vedno vedel, da bo nekoč postal kralj, drugi pa, da se bo moral zadovoljiti z nazivom vojvode in princa. Kraljevi strokovnjak je pred kratkim razkril, kaj je o nasledstvu prestola menila lady Diana: ljudska princesa naj bi bila mnenja, da bi bil Harry lahko boljši vladar kot William. Lady Diana je bila namreč znana po svojem pristopu k vzgoji, ki je bil precej drugačen od tradicionalnega kraljevega načina. Poudarjala je pomen čustvene inteligence in empatije, kar je močno vplivalo na oblikovanje osebnosti njenih sinov.

William in Harry ob spomeniku mame
William in Harry ob spomeniku njune mame
Profimedia

V javnosti je bila pogosto videna, kako svoja sinova vključuje v vsakdanje aktivnosti, kot so obiski zabaviščnih parkov in bolnišnic, kar je bilo v nasprotju s kraljevsko tradicijo. Pri tem pa naj bi večkrat rekla, da je Harry bolj primeren za kralja, kot William.

Diana je Harryju nadela celo vzdevek, ki naj bi ga opisoval kot dobrega kralja.
Diana je Harryju nadela celo vzdevek, ki naj bi ga opisoval kot dobrega kralja.
Profimedia

»Če ti nočeš te službe, jo prevzamem jaz!«

V svoji avtobiografiji Spare princ Harry poudarja pogosto konflikten odnos med bratoma, ki se je z leti in škandali še dodatno poslabšal. Po besedah Harryja naj bi William dejansko vedno trpel zaradi velikega pritiska, ki ga je čutil do njega in do monarhije na sploh, saj se je moral glede na svoj položaj vse življenje vesti zelo umirjeno in zbrano. To se seveda ni spremenilo in se najbrž nikoli ne bo … Sploh ko bo William na glavo dobil krono.

William in Harry na Harryjevi poroki, maja 2018 - Takrat očitno nihče ni slutil, kaj vse se bo pripe
William in Harry na Harryjevi poroki, maja 2018 - Takrat očitno nihče ni slutil, kaj vse se bo pripetilo.
Profimedia

Šokantno razkritje ali izmišljotina?

Robert Jobson, večletni kraljevi strokovnjak, je v televizijski oddaji »William & Harry: Princes At War« na televiziji Channel 5 razkril, kaj si je mislila lady Diana: »William je svoji materi pogosto zaupal, da noče biti kralj, Harry pa je vedno odgovoril: 'Če ti nočeš te službe, jo bom prevzel jaz.'« Prav zaradi tega je princesa Harryja klicala GKH (Good King Harry), saj je menila, da bo v prihodnosti verjetno bolje pripravljen za vlogo kralja kot William.

Kako bi pa potem Meghan izpadla kot kraljica? Bi jo Britanci sploh sprejeli?
Kako bi pa potem Meghan izpadla kot kraljica? Bi jo Britanci sploh sprejeli?
Profimedia

Težave z mediji

Diana je imela zapleten odnos z mediji. Na eni strani so jo mediji oboževali, na drugi pa so pogosto posegali v njeno zasebno življenje. Ta dvojni odnos je vplival tudi na Williamovo in Harryjevo doživljanje medijev. Harryjeva odločitev, da se umakne iz kraljeve družine in njegova kritika medijev v intervjuju z Oprah tako delno izhaja iz izkušenj njegove matere z mediji. Tu je pravzaprav videti, kako velik vpliv je imela na najmlajšega sina.

Vez med bratoma

Harry naj bi bil po Dianinem mnenju bolj
Harry naj bi bil po Dianinem mnenju bolj "nadarjen" za kralja.
Profimedia

V zadnjih letih se je vez med Williamom in Harryjem, ki sta se v preteklosti skupaj spopadala s številnimi življenjskimi izzivi in tegobami, nevarno stanjšala in videti je, da se bo vsak čas pretrgala. Po prihodu Meghan Markle se je med njima nekaj zlomilo, nato pa je odločitev najmlajšega sina kralja Karla III., da zapusti monarhijo in se preseli v Kalifornijo, še poslabšala že tako negotov položaj. Do dokončnega preloma med sorojenci je prišlo z intervjujem Harryja in Meghan z Oprah Winfrey, objavo dokumentarca na Netflixu in objavo romana Rezervni.