zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Škandal kraljeve družine - 300 evrov na dan le za kuharja

kš, 24.01.2024 11:36:19

V srcu monaške kraljeve družine se odvija prava drama, ki bi lahko bila vzeta iz filmskega scenarija. Razkritja o enormnih izdatkih, skrivnih računih in družinskih sporih so prišla na dan, ko so razkrili podrobnosti o finančnih operacijah princese Charlène in njenega računovodje Claude Palmera.

Delite na:
Škandal kraljeve družine - 300 evrov na dan le za kuharja
Monaški knez Albert s svojo očarljivo ženo Charlene Profimedia

Princesa Charlène in zapravljanje

V aprilu 2016 je princesa Charlène zahtevala kar 77.000 evrov v gotovini, namenjenih za najem dodatne vile na slikoviti Korziki. A to ni vse. Računovodja Palmero je razkril, da je princesin kuhar plačan 300 evrov na dan in to iz "neprijavljenih sredstev", medtem ko filipinska služkinja dela na črno. Ti podatki so le vrh ledene gore v seriji ekstravagantnih izdatkov, ki jih je Palmero skrbno beležil v svojih "tajnih zvezkih".

Hvala vam, ker lahko tako zapravljava!
Hvala vam, ker lahko tako zapravljava!
Profimedia

Odpuščen!

Palmero, ki je več kot dve desetletji skrbno upravljal s kraljevim premoženjem, se je znašel na udaru zaradi tega, ker je očitno vedel preveč … Vse skupaj je namreč zelo razjezilo kneza Alberta in njegove sorodnike, kar je privedlo do dramatične odstavitve, ki se je zgodila 6. junija 2023. Palmero, ki je to funkcijo prevzel leta 2001 po smrti svojega očeta, se zdaj bori proti obtožbam, ki jih je nanj naslovila kraljeva družina.

Obtožbe in hud protinapad

Po odstavitvi se je Palmero obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice, trdno prepričan v svojo nedolžnost. Zanika vse obtožbe o finančnih nepravilnostih in se brani z besedami: "Nikoli nisem vzel niti centa." Njegova protiofenziva razkriva globok razkol med njim in kraljevo družino ter omogoča vpogled v skoraj bizarno visoke stroške in neurejena delovna razmerja.

charlene 4 profi.jpg
Knez Albert in kneginja Charlene sta spremljala dirko za veliko nagrado Monaka skupaj z Albertovim nečakom Andreo Casiraghijem.
Profimedia

Noro visoki stroški kraljeve družine

Palmerovi zvezki razkrivajo šokantne podrobnosti o letnih dotacijah, ki jih prejema kraljeva družina. Leta 2023 naj bi Charlène prejela skoraj 1,5 milijona evrov, Carolina več kot 900.000 evrov, Stefania pa okoli 800.000 evrov. Te številke odpirajo vprašanja o upravljanju sredstev in davčnih izogibih. Poleg tega, je nesprejemljivo, da nekateri ljudje delajo dobesedno na črno, kar seveda ni sprejemljivo nikjer, še najmanj pa v kraljevi družini.

Ogorčeni Albert …

Knez Albert II. se je odzval z ogorčenjem na obtožbe, ki jih je izrekel Palmero. Zavrača vse navedbe in poudarja, da Palmerovi napadi na njega in državo razkrivajo pomanjkanje spoštovanja do kneževine. Ta zapletena zgodba razkriva labirint skrivnosti in sporov, ki obdajajo monaško kraljevo družino. Medtem ko se bojujejo z obtožbami in medsebojnimi napadi, svet z zanimanjem spremlja razvoj dogodkov v tej majhni, a prestižni evropski državi … Prebivalci pa se sprašujejo ali je res vsega tega treba in ali je res primerno, da plačevati take neverjetne vsote za prestiž peščico ljudi s modro krvjo?