Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Meghan - Kot bi bila reinkarnacija te ženske ...

KŠ, 04.11.2023 09:03:41

Zgodovina ima poseben način, kako se ponavlja, še posebej v kraljevskem okolju. Nedavno dogajanje, povezano s princem Harryjem in njegovo soprogo Meghan Markle, je obudilo spomine na pretekle kraljeve drame, zlasti na zgodbo Edvarda VIII. in Wallis Simpson. Obe zgodbi razkrivata, kako sta ljubezen in nekonvencionalne izbire zaznamovali britansko monarhijo.

Delite na:
Meghan - Kot bi bila reinkarnacija te ženske ...
Wallis in Meghan Profimedia / KŠ

Ameriški nevesti: Meghan in Wallis

Wallis naj bi bila preračunljiva ženska, ki je vedela, kaj hoče.
Wallis naj bi bila preračunljiva ženska, ki je vedela, kaj hoče.
Profimedia

Obe zgodbi se začneta s poroko z Američankama. Prince Harry se je leta 2018 poročil z ameriško igralko Meghan Markle, Edvard VIII. pa je leta 1936 abdiciral, da bi se poročil z ameriško ločenko Wallis Simpson. Takrat se je prvič zgodilo, da je član kraljeve družine odstopil s prestola zaradi ljubezni; to je bil zgodovinski mejnik, ki ga je princ Harry po svoje ponovil s svojo odločitvijo, da se umakne iz svoje družine​.

Odstop od kraljevih dolžnosti

Novica o kralju, ki se je odločil abdicirati, je zaobšla ves svet.
Novica o kralju, ki se je odločil abdicirati, je zaobšla ves svet.
Profimedia

Leta 2020 sta Harry in Meghan javno napovedala svoj odhod iz kraljevske družine, kar je dejanje, ki je odmevalo po vsem svetu. Edvard VIII. je svoj prestol zapustil, da bi živel življenje z Wallis, medtem ko sta Harry in Meghan iskala več zasebnosti in neodvisnosti od življenja na dvoru. Obe odločitvi sta odprli razpravo o vlogi in pričakovanjih, ki jih nosi kraljeva družina, ter o pritiskih, s katerimi se spopadajo njeni člani​.

Wallis in Edward III. - vabilo na poroko
Wallis in Edward III. - vabilo na poroko
Profimedia

Sta si podobni?

Vzporednice med podobo Meghan in Wallis so postale očitne, ko so fotografije Meghan Markle postale predmet primerjav s fotografijami Wallis Simpson. Primerjave so pokazale, kako lahko javnost povezuje zgodovinske in sodobne figure na vizualni ravni. Pa sta si res podobni ali je to samo mnenje peščice ljudi, ki iščejo povezave?

Izgnanstvo in kritike

Tako Edvard VIII. in Wallis kot Harry in Meghan so se zaradi svojih odločitev znašli v središču kritik in medijske pozornosti. Izgnanstvo in kritike, ki so prihajale in se še slišijo iz vseh kotičkov planeta, so postale del njihovega vsakdana, kar nas opominja, kako težke odločitve morajo sprejeti kraljeve družine, kadar gre za ljubezen in osebno srečo​.

Obe zgodbi odpirata vprašanja o tem, kako se kraljeva družina in njene tradicije prilagajajo sodobnemu svetu. Primerjava med Harryjem in Edvardom VIII. ter njunima ženama Meghan in Wallis ponuja zanimiv vpogled v izzive in spremembe, s katerimi se spoprijema britanska monarhija v 21. stoletju. Očitno res ni lahko biti član take družine.

Kdo je bila Wallis, ženska, ki je ukradla kraljevo srce

Nekateri trdijo, da na tej fotografiji zelo spominja na Meghan.
Nekateri trdijo, da na tej fotografiji zelo spominja na Meghan.
Profimedia

Wallis Simpson, rojena leta 1896 v Baltimoru, je postala ena izmed najbolj znanih žensk 20. stoletja, ko je osvojila srce britanskega princa Edvarda VIII. Njuna zveza in Edvardova odločitev, da se zaradi nje odreče prestolu, je sprožila ustavno krizo, ki je odmevala po vsem britanskem imperiju in seveda tudi po svetu.

Dva moža in potem kralj?

Wallis je bila pred svojo zvezo z Edvardom že dvakrat poročena. Njena prva zakonska zveza z Earlom Winfieldom Spencerjem Jr. ni bila srečna, saj sta jo zaznamovala alkoholizem in prevara. Po ločitvi se je Wallis znova poročila, tokrat z Ernestom Aldrichem Simpsonom, ameriško-britanskim poslovnežem, in se z njim naselila v londonskem Mayfairu. Leta 1931 pa so jo skupni prijatelji seznanili z Edvardom, princem Walesa, in kmalu sta postala ljubimca ...

Zveza z Edvardom

Edvardova strast do Wallis je bila tako močna, da je kljub družbenim in političnim pritiskom javno izrazil željo, da se poroči z njo. Njegova želja po poroki z Wallis, ki je bila do takrat dvakrat ločena, je bila politično in družbeno nesprejemljiva, kar je sprožilo ustavno krizo in obrnilo monarhijo na glavo. Kajti če se Edvard takrat ne bi zaljubil v Wallis, bi bila britanska monarhija popolnoma drugačna in zdaj gotovo nihče ne bi pisal o Karlu, Camilli, Williamu, Kate in predvsem o Harryju in Meghan.

Pa je bila res taka?

Nekateri so bili mnenja, da je Wallis simpatizirala z nacisti.
Nekateri so bili mnenja, da je Wallis simpatizirala z nacisti.
Profimedia

Wallis je bila v očeh javnosti prikazana kot preračunljiva, moralno neprimerna ločenka in pohlepna plezalka po družbeni lestvici, ki je kralja zaslepila, namesto da bi jo videli kot zaljubljeno žensko. Njen ameriški izvor je dodatno pripomogel k njeni nepriljubljenosti v konservativnih aristokratskih krogih. Edvardova odločitev, da izbere ljubezen pred dolžnostjo, je še posebej razburila britansko javnost in politično elito. Wallis je doživela osebno in javno sramotenje in bila deležna številnih negativnih oznak; med drugim so jo zmerjali z zapeljivko, ki si želi le bogastva in slave, ter celo z nacistično simpatizerko.

Wallis je na tej fotografiji zelo srečna, Edward pa zamišljen in zaskrbljen.
Wallis je na tej fotografiji zelo srečna, Edward pa zamišljen in zaskrbljen.
Profimedia

Wallis Simpson je bila ženska, katere ljubezenska zgodba z britanskim kraljem je za vedno zaznamovala britansko kraljevsko družino in ustvarila zgodovinski precedens, ki odmeva še danes.

Ljubezen, ki je obrnila monarhijo na glavo.
Ljubezen, ki je obrnila monarhijo na glavo.
Profimedia

Skupne točke med Wallis in Meghan

Harry je v središču kritik ... Meghan pa je v središču govoric, kar ji menda celo ustreza.
Harry je v središču kritik in v sporu s celo družino ... Meghan pa je v središču govoric, kar ji menda celo ustreza.
Profimedia

Američanki: Obe, Wallis in Meghan, sta Američanki, ki sta se poročili z britanskima princema.

  • Obe na očeh javnosti, obe ločenki
  • Wallis je bila pred zvezo s princem poročena dvakrat, Meghan pa enkrat.
  • Njuni zvezi sta povzročili veliko medijske pozornosti in javne razprave.
  • Družbeni pritiski: obe sta doživeli veliko družbenega pritiska in kritike zaradi svoje zveze z britanskim kraljevim članom.
  • Ločitev od kraljeve družine: Edvard VIII. je zaradi Wallis abdiciral, Harry in Meghan pa sta se odločila umakniti iz kraljevske družine.
  • Javna podoba: Wallis je bila pogosto označena za preračunljivo, pa tudi Meghan je deležna negativne medijske pozornosti in kritike.
  • Medijska pozornost: obe zvezi sta pritegnili obsežno medijsko pozornost tako v Veliki Britaniji kot tudi na svetovni ravni.
  • Kritika tradicionalizma: njuni zvezi sta odprli razpravo o tradicionalizmu in prilagodljivosti kraljevske družine v sodobnem času.
    Harry in Meghan - se zgodovina ponavlja
    Harry in Meghan - se zgodovina ponavlja
    Profimedia