zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Najdražje poročne obleke kraljevih nevest

M.K., 11.09.2023 16:25:57

Člani kraljevih družin po vsem svetu so se več kot vajeni udeleževati gala dogodkov, katerih eleganca presega vsa pričakovanja, ki bi jih lahko imeli njihovi podaniki. A ni večjega, pomembnejšega, bolj glamuroznega dogodka, kot je kraljeva poroka. Od diamantih tiar do razkošnih poročnih tort in zvezdniškega seznama gostov – vse luči in oči so uprte vanje, še posebej zdaj, ko jih v televizijskem prenosu in po spletnih medijih v živo spremlja ves svet. In ob teh priložnostih ni elementa, ki bi bil pomembnejši in o katerem bi se več govorilo, kot je nevestina obleka. Skrbno mora biti oblikovana po načrtih, ki so pripravljeni ne le mesece, pač pa že leta vnaprej. A koliko stane najrazkošnejša različica obleke, ki jo najpremožnejši in najvplivnejši ljudje nosijo na enega od najpomembnejših dni svojega življenja? Na kratko: zelo veliko.

Delite na:
Najdražje poročne obleke kraljevih nevest
Meghan Markle Profimedia

Sarah Ferguson: 42.000 evrov

Sarah Ferguson
Sarah Ferguson
Profimedia

Vojvodinja Yorška je oblikovalki Lindki Cierach naročila, naj ji za poroko s princem Andrewom julija 1986 sešije poročno obleko. Ta je imela dolge rokave, silhueto v obliki črke A, naborke ob ramenih, bodi z biseri, ki je bil tudi izvezen s posebnimi simboli – med drugim s sidri in valovi, ki so predstavljali Andrewovo jadralsko preteklost –, in petmetrsko vlečko, ki je imela vzdolž strani iz biserov izvezeni črki A in S. Končna cena? Približno 42.000 evrov.

Grace Kelly: 55.000 evrov

Grace Kelly
Grace Kelly
Profimedia

Verjetno ena izmed najbolj kultnih poročnih oblek doslej, obleka Grace Kelly iz leta 1956, je ocenjena na približno 55.000 dolarjev. Brezčasna obleka, ki jo je oblikovala Helen Rose, je imela visok ovratnik, dolge rokave, na tisoče ročno našitih biserov in 125 let staro bruseljsko čipko.

Princesa Diana: 110.000 evrov

Princesa Diana
Princesa Diana
Profimedia

Zdaj že kultna obleka princese Diane je ocenjena na približno 110.000 evrov. Oblikovala sta jo nekdanja zakonca David in Elizabeth Emanuel, izdelana pa je bila iz svile in tafta ter okrašena z bleščicami, čipkami in biseri (teh je bilo kar 10.000). Skoraj sedemmetrska vlečka je bila okrašena tudi s starinsko čipko kraljice Marije Teške.

Grška princesa Marie-Chantal: 210.000 evrov

Grška princesa Marie-Chantal
Grška princesa Marie-Chantal
Profimedia

Marie-Chantal Miller je za poroko s princem Pavlosom leta 1995 oblekla poročno obleko Valentino s čipkastim bodijem, okrašenim z biseri, dolgimi rokavi in štiri metre dolgo čipkasto vlečko.

Princesa Eugenie: 240.000 evrov

Princesa Eugenie
Princesa Eugenie
Profimedia

Leta 2018 se je princesa Eugenie poročila z Jackom Brooksbankom v obleki oblikovalca Petra Pilotta, izdelani po meri, ki je stala približno 240.000 evrov. Vendar ni bila cena tista, zaradi katere se je obleka znašla na naslovnicah časopisov, temveč sama zasnova. Dekolte je bil namreč ustvarjen tako, da je bila vidna brazgotina po princesini operaciji skolioze v otroštvu. Žakardna tkanina je vsebovalo tudi vtkane majhne simbole s sentimentalnim pomenom, kot sta osat za Škotsko zaradi ljubezni para do gradu Balmoral in deteljico, ki je predstavljala njeno irsko dediščino.

Meghan Markle: 245.000 evrov

Meghan Markle
Meghan Markle
Profimedia

Preprosta obleka vojvodinje Susseške, ki jo je oblikovala Clare Waight Keller, je menda stala približno 245.000 evrov (Meghan Markle naj bi jo plačala sama). Prefinjeno obleko so zaznamovali dolgi rokavi z rahlo spuščenimi rameni in elegantna silhueta. Za izdelavo njene pet metrov dolge tančice pa je bilo potrebnih kar 3900 ur dela, saj je bila izvezena z nacionalnimi cvetlicami vseh 53 držav Commonwealtha.

Kate Middleton: 400.000 evrov

Kate Middleton
Kate Middleton
Profimedia

Na tretjem mestu seznama najdražjih poročnih oblek se je znašla valižanska princesa z osupljivo obleko, ki jo je za blagovno znamko Alexander McQueen oblikovala Sarah Burton. Viktorijanska, s čipko prekrita obleka je imela globok dekolte, dolge čipkaste rokave, bujno svileno krilo ter skoraj dvometrsko vlečko.

Kraljica Elizabeta: 1,5 milijona evrov

Kraljica Elizabeta na svoj poročni dan
Kraljica Elizabeta
Profimedia

Poročna obleka kraljice Elizabete je leta 1947, ko sta si s princem Filipom obljubila večno zvestobo, stala približno 40.000 evrov, kar je danes ocenjeno na približno 1,5 milijona evrov. Kraljica je nosila bogato okrašeno poročno obleko, ki jo je oblikoval Norman Hartnell. Sešita je bila iz satena z dolgimi rokavi, krasile pa so jo cvetlične vezenine ter na tisoče kristalov in biserov.

Kraljica Letizia: 7,5 milijona evrov

Kraljica Letizia
Kraljica Letizia
Profimedia

Poročna obleka španske kraljice, ki jo je zasnoval dvorni modni oblikovalec Manuel Pertegaz, je imela visok ovratnik, dolge rokave in pravo zlato, izvezeno v slonokoščeno svileno blago. Videz je zaokrožila s tiaro, posuto z diamanti; podarila ji jo je njena tašča, kraljica Sofija, ki jo je nosila na svoj poročni dan s kraljem Juanom Carlosom.