mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kolumna
Noetova barka: glasbena pustolovščina

Noetova barka: glasbena pustolovščina

Mitja Reichenberg, 26.03.2024 09:31:15

Delite na:

​​​​V kino prihaja animirana sinhronizirana glasbena pustolovščina Noetova barka (orig. Noah's Ark). Klasična zgodba, ki jo poznamo vsi, bo tokrat predstavljena in povedana na način, ki bo navdušil tako otroke kot njihove starše, prinesel pa ne bo samo zabave ampak tudi pomembno sporočilo. Ideja v ozadju Noetove barke je ponoviti to klasično zgodbo na zabaven način, poln akcije in humorja, vendar z dodatkom večjega pomena. Tako dejansko barka predstavlja naš planet, kateremu grozijo podnebne katastrofe, pomanjkanje hrane, spori za oblast ter nesmiselni in kruti tirani. Očitno je, da je vsaka podrobnost za našo realnostjo namerna.


Lahko bi rekli, da je poslanstvo tega filma v tem, da se z otroki vseh starosti pogovarjamo o perečih in sodobnih temah, vendar na lahkoten in zabaven način, ki ga lahko razumejo. Film je prvotno namenjen mlajšemu občinstvu, vendar pa zgodba vsebuje humorne vložke, v katerih bodo brez dvoma uživali tudi odrasli. Sporočilnost Noetove barke je strpnost, empatija in sprejemanje drugačnosti.


V tej šaljivi in vznemirljivi animirani pustolovščini spremljamo dogodivščine Vilija in Toma, ki sta izjemno glasbeno nadarjeni miški. Po naključju izvesta, da se bliža vesoljni potop, ter da bo Noe s svojo barko poskušal rešiti živali. Žal pa bo lahko na barko sprejel samo en par vsake vrste. Ker je njuno prijateljstvo in preživetje ogroženo, za pomoč prosita deklico Suzano, Noetovo nemirno vnukinjo, da bi ju na ladjo vtihotapila, vendar Suzani žal spodleti, Vili in Tom pa se ob začetku velikega potopa ločita. Po nizu nenavadnih dogodivščin jima končno uspe se ponovno združiti na veliki barki, kjer pa se pravi izziv šele začne. Da bi vzpostavila mir in pravičnost se morata soočiti z levjo avtoriteto in pohlepom, imata pa edino orožje – to je glasba. Glavnima likoma, Viliju in Tomu, bosta v slovenski sinhronizirani različici glasove posodila Klemen Bunderla (Vili) in Mirko Medved (Tom), čeprav bi bilo izredno zanimivo slišati tudi original.