Jelena Rozga Svet24.si

Jelena Rozga: "Rekel mi je, naj zmanjšam nos, ...

hrvaška-policija, ugrabitev, hrvaška-istra Svet24.si

Pijani Slovenec za volanom v Zadru povzročil hudo...

damjan polh Necenzurirano

Poraz sindikata Fides: zdravniki delajo toliko kot...

matjaz han pl Reporter.si

Od političnih floskul se ne da živeti, je ...

zoga plt Ekipa24.si

Novinci se krepijo! V prvo ligo prihaja brazilski ...

mms-2024 Njena.si

Melodije morja in sonca: Zmagal fant s 'pitnim ...

Tadej Pogačar Urška Žigart 24 Ekipa24.si

Urška Žigart ostala brez Pariza! Naša prvakinja...

Kolumna
Megalodon 2: Predator iz globin

Megalodon 2: Predator iz globin

Mitja Reichenberg, 31.07.2023 11:17:54

Delite na:

Megalodon je bil upodobljen v številnih delih, vključno s filmi in romani in je še vedno priljubljena tema, ki vključuje morske pošasti. Poročila o domnevno svežih megalodonskih zobeh, kot so tisti, ki jih je leta 1873 našel HMS Challenger, ki jih je leta 1959 zoolog Wladimir Tschernezky datiral na približno 11.000 do 24.000 let, so med kriptozoologi pomagala popularizirati ideje o preživetju megalodona. Trditve, da bi megalodon lahko ostal izmuzljiv v morskih globinah, podobno kot megaustni morski pes (ki so ga odkrili leta 1976), so malo verjetne, saj je morski pes živel v toplih obalnih vodah in verjetno ni mogel preživeti v hladnem in s hranili revnem globokomorskem okolju. Megalodonovi zobje so državni fosil Severne Karoline in si jih lahko ogledate, če želite.


Verjetno še pomnite film Megalodon (2004, režija Pat Corbitt), ki je pravzaprav nekakšna večja replika legendarnega filma Žrelo (Jaws, 1975; režija Steven Spielberg), kateremu so sledili tudi drugi filmi o napadalnih morskih pošastih. Pred nami je nova grozljivka z naslovom Megalodon 2: predator iz globin, ki bi naj bila nadaljevanje filma Meg (2018; režija Jon Turteltaub), v katerem prav tako nastopa Jason Statham kot Jonas Taylor. Režiser tokratnega je Ben Wheatley, film pa je nastal po knjigi The Trench (Rov), ki jo podpisuje Steve Alten in je izšla že leta 1999.


Zgodba pravi takole: paleobiolog Jonas Taylor (Jason Statham) vodi raziskovalno skupino na raziskovalnem potopu v najgloblje globine oceana. Njihovo potovanje se sprevrže v kaos, ko zlonamerna rudarska operacija ogrozi njihovo misijo in jih prisili v bitko za preživetje. Soočeni z ogromnimi, prazgodovinskimi morskimi psi in neizprosnimi roparji okolja, morajo prehiteti, prelisičiti in preglasiti svoje neusmiljene plenilce. Filmsko glasbo za oba filma (2018 in 2023) je naredil Harry Gregson-Williams, znano ime filmske kompozicije. Razumljivo je, da oba filma tako pridobita na enovitosti, vsaj v grozljivem smislu. Poglejte film in premislite, preden se potopite v kakšne večje globine.