nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Kolumna
KARDAMOM V SKODELICI

KARDAMOM V SKODELICI

Nejc Krevs, 02.04.2024 12:05:52

Delite na:

Veliko je velikonočnih dilem, ki človeka doletijo v hipu ali pa tik pred realizacijo prazničnih dni. Naj si bo to hrana, obleka, pijača ali pa kje in kako sploh preživeti podaljšan konec tedna. Ker se mi je v zadnjih nekaj dnevih precej zgostilo delo, teh pomislekov pravzaprav nisem imel. Še največja je bila ta, da premislim katero kavo bom spil. Pravi privilegij je v špajzi poiskati kavna zrna iz Tanzanije, še kako živ je tudi spomin na Peru, zato si »peruansko« kavo privoščim le ob priložnosti. In kaj je večjega od tega, da si do grla zasut z opravili, in veš da boš kavo pred sabo srkal debeli dve uri. Tudi to ima nek smisel, sploh če verjameš da boš ostal lep in mladosten, če boš pil mrzlo kavo. Veste od kod to izvira? Čisto preprosto je, odpravimo se v Benetke, kjer je kultura pitja kave dolga več kot 400 let ... nič posebnega boste rekli, pa vendarle beneške dame niso nikoli odšle s svojega hišnega praga, ne da bi se dodobra nalepotičile, in kadar koli so pile vročo kavo, so se ličila začela topiti in obraz ni več sijal tiste lepote, ki jo je družba pričakovala. Tako so potrpežljive gospe raje počakale, da se kava pohladi in videz ohrani.


No, toliko o vraževerju lepotnih učinkov hladne kave, kljub temu pa sem eden tistih, ki hitim s kavo le pri espressu. Tega s celim užitkom zlijem vase, pri turških kavah je vse skupaj malo drugače. V zadnjem času sem se navadil kuhati kavo s kardamomom. Privlačna začimba izjemnega vonja in okusa, ki najbolj prepriča na Bližnjem vzhodu. Od tod sem jo namreč »uvozil« v lastno kavo. Ne le da mi izboljša aromo, deluje tudi blagodejno, saj zna biti moje telo precej občutljivo in razdržljivo ob pretiranih skodelicah kavnih količin. Skratka, zakaj si ne bi z začimbo popestrili kavne užitke? Ker se nam v toku dneva tako mudi, naj bo tistih nekaj minut ob kavi mirnih in spokojnih.