joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

Harryjeva odločitev, da zapusti kraljevo družino, je povlekla s seboj ogromno slabega Odkrito.si

Harryju ni uspelo ...

maribor domzale Ekipa24.si

Kazen dovolj motivirala Mariborčane, tako da so ...

Kolumna
Bob Marley

Bob Marley

Mitja Reichenberg, 12.02.2024 11:23:30

Delite na:

​​​​Film Bob Marley (orig. Bob Marley: One Love) je biografska glasbena drama, ki slavi življenje in glasbo jamajške ikone, ki je navdihovala številne generacije s svojim sporočilom ljubezni in enotnosti. Na velikem platnu bomo lahko prvič odkrili Bobovo močno zgodbo o premagovanju stiske in potovanju za njegovo revolucionarno glasbo.​


Robert Nesta Marley OM (6. februar 1945 - 11. maj 1981) je bil jamajški pevec, glasbenik in tekstopisec. Velja za enega od pionirjev reggaeja, njegova glasba pa je združevala elemente reggaeja, skaja in rocksteadyja. Bil je svetovno znan po svojem prepoznavnem vokalu in slogu pisanja pesmi. Tekom svoje kariere je postal znan kot rastafarijanska ikona, svoji glasbi pa je vdahnil občutek duhovnosti. Velja tudi za svetovni simbol jamajške glasbe, kulture in identitete, kontroverzen pa je bil zaradi svoje odkrite podpore demokratičnim družbenim reformam. Leta 1976 je Marley preživel poskus atentata na svojem domu, ki naj bi bil politično motiviran. Podpiral je tudi legalizacijo marihuane in se zavzemal za vseafrikanizem.


Julija 1977 so Marleyju diagnosticirali vrsto malignega melanoma pod prstom na desni nogi in ni bil posledica poškodbe pri nogometu, kakor kroži urbana legenda. Marley je zavrnil nasvet svojih zdravnikov, da mu amputirajo prst na nogi, pri čemer se je skliceval na svoja verska prepričanja. Kljub bolezni je nadaljeval in bil v procesu načrtovanja svetovne turneje za leto 1980. Marleyjev zadnji koncert je bil v Stanley Theatre (zdaj The Benedum Center For The Performing Arts) v Pittsburghu, Pennsylvania, 23. septembra 1980. Edine znane fotografije tega dogodka so bile vključene v dokumentarni film Kevina Macdonalda iz leta 2012. Njegove zadnje besede sinu Ziggyju so bile: "Na poti navzgor me pelji gor. Na poti navzdol me ne razočaraj." Ikona je pač ikona – vse do konca.


Film je predvajan v Dolby Atmos zvočni tehniki, kar je še poseben užitek za vse ljubitelje dobrega zvočnega okolja. Se nedvomno splača.