severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Slash Revija Stop

Slash - doživel nepopisno tragedijo

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Kolumna
Bartonova akademija

Bartonova akademija

Mitja Reichenberg, 05.02.2024 10:20:08

Delite na:

​​​​Film Bartonova akademija (orig. The Holdovers/Prezimovalci) je ameriška božično-komična drama iz leta 2023, delo režiserja Alexandera Payna, ki jo je napisal David Hemingson kot svoj celovečerni prvenec. Film je postavljen v zgodnja sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, v njem pa igrajo Paul Giamatti (kot strogi učitelj klasičnih ved v internatu v Novi Angliji), ki je prisiljen spremljati peščico učencev, ki nimajo kam iti med božičnimi počitnicami. Da'Vine Joy Randolph in Dominic Sessa igrata upravnika kavarne in enega od študentov, ki ostanejo v kampusu. Toliko na kratko.


The Holdovers je bil premierno prikazan na 50. filmskem festivalu Telluride (avgusta 2023), prejel pa je pozitivne kritike in do sedaj zaslužil že 23 milijonov dolarjev. Nacionalni odbor za pregled in Ameriški filmski inštitut sta ga razglasila za enega izmed 10 najboljših filmov leta 2023, prejel pa je tudi številna druga priznanja, vključno z dvema nagradama zlati globus za najboljšo stransko igralko (Randolph) in najboljšega igralca (Giamatti). Prejel je tudi 7 nominacij za nagrado Britanske akademije, vključno z najboljšim filmom in režiserjem.


Izvirno glasbo za film Bartonova akademija je zložil Mark Orton. Je Ameriški skladatelj in glasbenik, diplomant konservatorija Peabody in glasbene šole Hartt ter ustanovni član komorne glasbene skupine Tin Hat iz San Francisca. Verjetno je najbolj znan po glasbi za film Nebraska (2013), ki je bil nominiran tudi za oskarja.


Film Bartonova akademija sebuje tudi več klasičnih božičnih pesmi in druge pesmi iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ki jih izvajajo The Allman Brothers Band, Tony Orlando in Dawn, Labi Siffre, Badfinger, Shocking Blue, Damien Jurado, Herb Alpert, Gene Autry, Temptations, Chet Baker, Artie Shaw in Cat Stevens. Lahko torej rečemo, da je ogled tega filma nekakšna malo zapoznela aluzija ali pa nostalgična refleksija na pravkar minule praznike, čeprav pa skriva v sebi tudi kar nekaj drugačnih zamisli in nekoliko trpkih nians, kot pa le žlahtnost praznikov in komičnosti.