Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Žiga Lakner: »Izgubil odvečnih 40 kilogramov«

A.M., 24.01.2022 12:30:39

Zdaj pridobiva mišično maso in ohranja tekaško kondicijo!

Delite na:
Žiga Lakner: »Izgubil odvečnih 40 kilogramov«
Žiga Lakner Andraž Martinšek

Talentirani Žiga Lakner, ki smo ga bolje spoznali v tretji sezoni šova Slovenija ima talent, zadnje čase navdušuje s telesno in stilsko preobrazbo, s katero je dokazal, da kjer je volja, je tudi pot. A kot nam je v prijetnem razgovoru zaupal glasbenik, ta pot še zdaleč ni končana!

Začniva najprej pri vašem profilu na Instagramu. Ne mine namreč dan, da se ne bi odpravili v kuhinjo, kjer vedno znova navdušite. Kaj je bila vaša zadnja mojstrovina?

Res je. Moja zadnja mojstrovina so bili naši tradicionalni idrijski žlikrofi z bakalco. Zdi se mi, da je dobro, da spoštujemo tradicijo tako v kulinariki kot v kulturi, in sem prav vesel, da me je pokojna nona naučila marsikaj, od prave slovenske potice, žlikrofov in še in še bi lahko našteval. Vedno je in bodo domači obroki najbolj okusni in tudi najbolj zdravi, saj sam točno veš, kaj »vmešaš« v to, kar kuhaš oz. pečeš.

Vem pa, da znate pripraviti tudi torto velikanko, kajne?

(smeh) Ja, res je, morda ni tako lepa, kot je dobra, pa vendar je nastala. Lani sem pripravil torto za okoli 80 ljudi, le zaradi izziva, ki pa je zame bil tudi velik. Torto smo morali štirje dostaviti do točke, kjer se je rojstni dan praznoval, saj drugače zaradi velikosti ne bi šlo. Sem pa najverjetneje naredil torto za več kot 80 ljudi. Pri taki številki moraš namreč dobro razmisliti, kako velik bo približno en kos in kolikšna mora biti potem velika torta.

Ob vsem tem ne moreva mimo odvečnih kilogramov. Kako se danes uprete hrani, kaj sploh jeste, da tehtnica ne bi šla v napačno stran?

Veste, hrani se NE smemo upirati, le razdeliti si jo moramo pravilno čez dan. Seveda je treba pogledati, da ne zauživamo preveč hitre hrane, preveč sladkih stvari itd. Največja težava pri vsem so sladke pijače in to bom vedno trdil. Namreč, če si vzamemo minuto časa in pogledamo na etiketi kakšne sladke pijače, kolikšna količina sladkorja ali sladil je v njej, bomo kmalu ugotovili, kje tiči problem. Telo dodatnega sladkorja ne potrebuje. Dovolj je naravni sladkor, ki ga vsebuje sadje. Načeloma jem vse, ker se mi tako zdi prav. V dnevu si poskušam razdeliti obroke in seveda tudi ugotoviti, kaj bom jedel. Na mojem meniju je veliko zelenjave, belega mesa in zdravih ogljikovih hidratov. Seveda pa se kdaj tudi nagradim s kakšno sladico in s tem ni nič narobe.

Žiga Lakner
Žiga Lakner
Andraž Martinšek

»Veste, hrani se ne smemo upirati, le razdeliti si jo moramo pravilno čez dan.«

Kako pa poteka vaša preobrazba? Vsakič ste namreč bolj 'fejst' ...

Moja preobrazba se je začela konec leta 2017 in še vedno traja. Prej sem izgubil odvečnih 40 kg, zdaj pa pridobivam mišično maso in seveda ohranjam tekaško kondicijo.

Kje po navadi ljudje delajo napako, ko želijo izgubiti kilograme?

Ljudje največkrat delajo napako takrat, ko izgubijo motivacijo. Po navadi je to tisti trenutek, ko po mesecu ali dveh teža stagnira, in takrat moramo imeti v sebi toliko moči in motivacije, da nadaljujemo to pot. Velikokrat se ljudje tudi ne zavedajo, ko začnejo hujšati, da če iz življenja ne bodo črtali sladkih pijač in hitre hrane, se stvar seveda nikamor ne bo premaknila. Pri hujšanju je tako, da moramo na dan zaužiti manj kalorij, kot jih porabimo.

Koliko ste tedensko športno aktivni?

Aktiven sem skoraj vsak dan. Res malokrat se zgodi, da kdaj ne grem teč ali pa hodit. Vsak dan moramo imeti vsaj 30 minut aktivnost, da telo malo razbremenimo, če ne drugega, od sedenja za računalnikom itd. Torej v tednu imam okoli šest aktivnosti, od ene do dve uri, odvisno od dneva in časa.

Če se ne motim, se pripravljate na tek na 80 kilometrov?

Res je. Pripravljam se, jaz temu pravim, na ultra preizkušnjo, in sicer preteči 80 km s 4000 višinskimi metri razlike med potjo. To je ultra trail tek, ki bo potekal v Idriji pod organizacijo teka HG Trail Idrija. Proga pa bo potekala čez vsa idrijska hribovja in doline.

Žiga Lakner
Žiga Lakner
Andraž Martinšek

»Velikokrat se ljudje tudi ne zavedajo, ko začnejo hujšati, da če iz življenja ne bodo črtali sladkih pijač in hitre hrane, se stvar seveda nikamor ne bo premaknila.«

Kaj pa glasbeni svet? Kako dejavni ste v tem, pripravljate kaj novega?

Zelo sem aktiven. Trenutno sem študent tretjega letnika Akademije za glasbo, smer petje, v razredu izr. prof. Barbare Jernejčič Fürst. Trenutno sodelujem v produkciji za opero Agrippina, katere premiera naj bi bila v aprilu. Prihajajo pa tudi novi projekti, najverjetneje bom kmalu izdal novo skladbo, ki jo je napisal Alex Volasko, in potem pride še en projekt, ki pa naj za zdaj ostane še skrivnost.

Nastopate na prestižnih dogodkih, na primer na monaškem dvoru. Kako se takšni dogodki razlikujejo od klasične, ljudske prireditve ali koncerta?

Nastopal sem že na veliko protokolarnih kot tudi drugih dogodkih. Lahko bi rekel, da je nekaj razlike. Namreč, ko so stvari organizirane za državne zadeve, vse poteka zelo striktno, kot je napisano. Tukaj ni zamujanja, ni izgovorov »iskal sem parkirno mesto« itd. So pa potem tudi varnostni ukrepi in še bi lahko našteval. Vseeno nekih razlik ne bi delal. Kot glasbenik menim, da se moramo za vsak nastop potruditi enako. Ne glede na to, ali pojemo za predsednika države, kronane glave ali za branjevko na tržnici.

Glede na to, da ni koncertov in nastopov, s čim si zapolnite prosti čas?

No, trenutno se stvari znova odpirajo in s tem se vračajo tudi nastopi in koncerti. Načeloma pa si svoj prosti čas zapolnim s športno rekreacijo, kakšnim pohodom ali kavo s prijatelji in seveda navsezadnje več vadim in seveda kaj ustvarim v kuhinji.

Kako pa se počutite v vlogi strica?

Rekel bi, da prav dobro. Je neki poseben občutek. To je nov naziv na življenjski poti. Potem pa se včasih vprašam, ali postajam star. (smeh)

Kaj pa zaobljube za letos?

Za zdaj imam zaobljubo v tem letu, da pretečem teh 80 km in uspešno opravim vse projekte, ki so zadani za leto 2022. Želim pa vsem bralcem lepo, srečno in polno zdravja novo leto 2022.