cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Tomaž Kovšca: »To je zame vsakoletni službeni vrhunec.«

A.M., 28.06.2023 20:45:04

Dirka po Franciji se bo začela 1. in končala 23. julija.

Delite na:
Tomaž Kovšca: »To je zame vsakoletni službeni vrhunec.«
Komentator vseh etap dirke na TV Slovenija 2 bo Tomaž Kovšca. Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Kolesarska Dirka po Franciji (Tour de France) je vsako leto eden od športnih vrhuncev poletja. Prvič so jo priredili leta 1903. Največja in najpomembnejša kolesarska dirka na svetu vsako leto poteka julija in ima tako že več kot stoletno tradicijo. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali s komentatorjem vseh etap dirke na TV Slovenija 2, Tomažem Kovšco, ki nam je med drugim zaupal, kaj vse ob tem spektaklu pripravljajo v športnem pogramu na nacionalni televiziji.

Pred vrati je Dirka po Franciji. Kako zelo se je veselite?

Zelo. To je zame vsakoletni službeni vrhunec.

Kako pa se pripravljate na ta dogodek, ki ima vsako leto več gledalcev?

Priprave se začnejo že takoj po koncu prejšnje dirke. Z analizami in ugotovitvami, kaj bi lahko napravili drugače, boljše. Začnejo se porajati nove ideje. Približno šest mesecev prej kadrovsko sestavimo ekipo in začnemo z resnejšimi pripravami: načrtovanjem scene za studijske oddaje, dogovarjanjem z morebitnimi gosti, usklajujemo tehnične podrobnosti in se seveda na dirko tudi vsebinsko pripravljamo.

Če se ne motim, se kolesarski spektakel vrača na Col de la Loze, kjer pa ne bo etapni cilj ...

Da. To bo ena od kraljevskih etap letošnje dirke. Leta 2020 je bil na vrhu cilj; gledalci se morda še spomnijo tiste ozke na novo tlakovane izjemno strme ceste in pa tudi dvoboja med Rogličem in Pogačarjem. Roglič je takrat v rumeni majici pustil za sabo Pogačarja, etapo je sicer dobil Lopez. Letos bo to najvišja točka dirke po Franciji, cilj pa ne bo na vrhu, ampak se bodo kolesarji s prelaza spustili na drugo stran in etapo končali s kratkim, a strmim vzponom na stezi znanega gorskega letališča v Courchevelu. Strašansko zahtevna etapa.

Kaj menite, katera etapa bi kolesarjem delala največ preglavic?

Kolesarji vedno poudarjajo, da dirko naredijo težko kolesarji sami in ne trasa. Vse je odvisno od načina dirkanja, tempa, v kateri fazi dirke je določena etapa ... Ampak ja, omenjena 17. etapa bo gotovo ena najtežjih.

Martin Hvastija, Polona Bertoncelj, Tomaž Kovšca
Vsi za enega, eden za vse. Miha Mišič, Martin Hvastija, Polona Bertoncelj, David Črmelj in Tomaž Kovšca.
Adrian Pregelj / RTV Slovenija

V veljavi bodo tudi ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Zakaj menite, da so se odločili za ta korak?

Ni še čisto jasno, kakšen bo protokol za kolesarje in spremljevalce, tudi novinarje, gotovo pa si organizatorji ne želijo ponovitve scenarija z dirke po Italiji, ko je zaradi okužbe dirko zapustilo kar lepo število kolesarjev. Je že bolje nekaj preventive. Ko je na kupu toliko ljudi, se vedno lahko pojavi kakšna bolezen, ne samo okužba s koronavirusom.

Kdo so po vašem mnenju favoriti?

Najbrž lahko govorimo kar v dvojini - lanski zmagovalec Jonas Vingegaard in Tadej Pogačar. Seveda se na tako dolgi dirki vedno lahko kaj zaplete in v ospredje pride nekdo čisto drug, ampak realno gledano, in če ne bo zapletov, bi se za zmago morala pomeriti ta dva.

Kakšne možnosti pa pripisujete našemu mojstru Tadeju Pogačarju, glede na to, da je za njim zdravljenje?!

Poškodba na srečo ni bila takšne narave, da bi Pogačarju preprečila dobre priprave na dirko. To, da pred Tourom ne bo imel nobene pripravljalne dirke, morda niti ni tako slabo. Bo še bolj lačen dirkanja in zmagovanja. Prave primerjave, kakšna je trenutna forma, sicer nimamo, a se za Tadeja ne bojim. Vingegaard pa je na dirki po Dofineji prikazal fantastično pripravljenost.

Kaj vse boste ponudili (kar se te dirke tiče) v okviru športnega programa na TV Slovenija?

Prenašali bomo četrtkovo predstavitev ekip in zadnji dve uri vseh 21 etap. Toliko nam dopušča pogodba; z nosilcem pravic se nam je uspelo dogovoriti, da bomo prenose začenjali vsak dan ob 15. uri, čeprav bodo potem etape tu in tam trajale tudi še več kot dve uri. Po vsaki etapi bo sledila studijska analiza z zanimivimi gosti. Ob nedeljah si bo mogoče analizo ogledati tudi v živo v našem studiu, samo prijavite se na tour@rtvslo.si. V Franciji bosta ves čas prisotni dve naši ekipi, ki bosta v lovu za izjavami in zgodbami, veliko pa bo tudi interakcije z našimi gledalci, tako kot so že navajeni. Jasno, dirko bomo obširno spremljali tudi v naših informativnih oddajah.

Gledalci čedalje več vsebin in športnih dogodkov spremljajo digitalno, na telefonih in v aplikacijah. Pripravljate tudi tukaj kakšne dodatne vsebine?

Seveda. Tudi kolegi na MMC-ju bodo dirko podrobno spremljali, prisotni bomo tudi na družbenih omrežjih.

Kaj vse pa nam še pripravljate po tej izjemni kolesarski dirki? So v planu za letošnje poletje še kakšni drugi projekti, v katere boste vpeti?

Dober teden po koncu Dirke po Franciji se bo v Glasgowu na Škotskem začelo združeno svetovno prvenstvo v vseh kolesarskih disciplinah. Tudi to prvenstvo bomo podrobno spremljali in vse za Slovenijo najpomembnejše odločitve tudi prenašali. Tako da na svoj račun ne bodo prišli samo ljubitelji cestnega kolesarstva, ampak npr. tudi gorskega in BMX-a.

Kateri šport je sicer vam najljubši?

Spust z gorskimi kolesi.

Na poletni oddih pa po dirki, ali pač še ne?

Ne. Kot rečeno me po Touru čaka še en velik projekt - svetovno prvenstvo v Glasgowu.