sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Iskreno o glasbi, Slovencih in Simoni Weiss!

N.S., 09.05.2023 21:45:07

Slavni italijanski tenorist Albano Antonio Carrisi, bolj znan pod umetniškim imenom Al Bano, je avtor številnih večnih hitov, kot so Felicita, Va pensiero, Nel sole in druge. Vse te uspešnice bo zapel tudi v Cankarjevem domu, kjer se bo 28. maja ustavil v sklopu svoje aktualne turneje. Italijanski zvezdnik nam je v pogovoru pred ponovnim prihodom v Slovenijo zaupal marsikatero zanimivost.

Delite na:
Iskreno o glasbi, Slovencih in Simoni Weiss!
Legendarni italijanski glasbenik bo le nekaj dni pred koncertom, ki bo 28. maja v Ljubljani, dopolnil 80 let. Profimedia

Svetovno znani glasbenik Al Bano velja za enega najprepoznavnejših italijanskih zvezdnikov, saj njegova zavidanja vredna glasbena kariera traja že več kot pol stoletja, svetovno prepoznavnost pa si je pridobil s štiriinpoloktavnim vokalnim razponom in prodal več kot 165 milijonov plošč. Svoj glasbeni debi je doživel leta 1966 kot pevec na Festivalu delle Rose, kjer je s pesmijo Pensando a te zmagal na italijanskem pevskem tekmovanju Disco per l’Estate. Svoje glasbene uspešnice, kot so Sharazan, Felicità, Libertà, Nel Sole in številne druge pesmi, bo 28. maja zvečer mogoče slišati tudi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bo postregel z ekskluzivnim koncertom. In kot nam je zaupal v pogovoru, se tudi sam nastopa v Ljubljani že zelo veseli.

Gospod Al Bano, mislim, da lahko mirno rečem, da se vsa Slovenija že veseli vašega koncerta. Veselje je verjetno vzajemno?

Zagotovo! Komaj čakam, da spet objamem slovensko publiko, ki jo imam v zelo lepem spominu.

Kakšne spomine točno in kako sami gledate na vse slovenske oboževalce, ki jih res ni malo?

Res sem velikokrat pel v Sloveniji, še posebej v Portorožu. Naklonjenost in toplina gledalcev je bila vedno na najvišji ravni. Na Slovenijo zato ohranjam nepozabne in lepe spomine.

Potem se spomnite tudi vašega dueta z našo pevko Simono Weiss, ki je žal že nekaj let ni več med nami?

Simona Wiess je bila izjemna ženska in pevka, ki je znala očarati s svojim glasom, veliko prezgodaj nas je zapustila. Zelo dobro se spominjam fantastičnega televizijskega prenosa za TV Koper, decembra 1998, s Simono sva skupaj pela pesmi Santa Lucia in Ci Sara. Preprosto fantastično! S tem najbolje opišem najin nastop. Sicer pa je bila Simona ena tistih ljudi, ki jih bom za vedno nosil v srcu.

V svoji karieri ste posneli veliko mednarodnih glasbenih hitov, od katerih jih je kar nekaj zelo priljubljenih tudi pri nas. Jih boste zapeli tudi na koncertu v Cankarjevem domu?

Lista skladb na tem koncertu je presenečenje ... Vsem obiskovalcem pa zagotavljam, da bo zabavno, čustveno in nepozabno. Gre za mojo turnejo, ki traja že 57 let, koncert pa bo nekakšno križanje glasbenih žanrov, od popa do klasike, in seveda veliko presenečenj za slovensko javnost.

albano 4.jpg
Al Bano ima na Slovenijo lepe spomine, tudi zaradi pokojne Simone Weiss, s katero sta pela leta 1998, in pravi, da se že zelo veseli obiska Ljubljane.
arhiv A. Unico

Ste eden najuspešnejših italijanskih »produktov« na svetu, skupaj z Andreo Bocellijem in Erosom Ramazzottijem. Kako komentirate ta kompliment?

Na moja prijatelja, Erosa in Andreo, me veže tudi to, da smo začeli iz nič! Umetniško smo zrasli po vsem svetu po zaslugi trdega dela in talenta ... in ščepca sreče, ki nikoli ne škodi. (smeh)

Sami veljate za živo glasbeno legendo, vam ta kompliment ugaja?

Bom rekel le najlepša hvala za tako lep kompliment. Umetniki se hranimo s hvaležnostjo za to, kar lahko posredujemo ljudem. Zase lahko rečem, da kjerkoli po svetu nastopam, sem deležen enakega navdušenja. To je res enkraten občutek, ki se ga ne da opisati z besedami.

Kmalu boste praznovali tudi že svoj 80. rojstni dan, od kod vam vsa ta energija za koncerte?

Dveletni premor zaradi pandemije me je spodbudil k razmišljanju o pomenu glasbe v mojem življenju. Na srečo sem v tistem obdobju na svojem posestvu v Cellinu San Marco našel nove umetniške energije in moram reči, da sem se na oder vrnil še bolj energičen kot prej. Trdo delo se vedno poplača!

Hvala za pogovor, za konec pa še morda kratko sporočilo za vse slovenske oboževalce?

Hvala vam in ja, res se veselim. To bo zame in za Slovence posebna noč, saj bom v Cankarjevem domu vsem dal veliko glasbe in predvsem sreče. Se vidimo!

albano 3.jpg
V svoji bogati karieri je skoraj 30 let nastopal v duetu z Romino Power, s katero sta bila tudi poročena in sta skupaj požela velik uspeh. Ta slika je nastala 1. maja 1984.
Profimedia