nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Samsung Galaxy A55: Mali bojevnik srednjega razreda

Ivan Valtl, 18.04.2024 22:36:16

Po predstavitvi mlajšega brata, A35, je na vrsto prišel Samsung Galaxy A55, ki ga lahko označimo za model srednjega razreda brez primere. Samsungova serija A v zadnjih letih doživlja izjemno priljubljenost med tistimi, ki si želijo kakovostno napravo srednjega razreda. Tudi tokrat je Samsung naredil korak naprej in v A55 dodal premium začimbe. Največja novost, ki nas najbolj zanima, je vsekakor novi čip Exynos 1480, ki naj bi vsaj na papirju enkrat za vselej odpravil "lakoto po zmogljivosti", ki so jo pokazale Samsungove prejšnje generacije srednjega razreda.

Delite na:
Samsung Galaxy A55: Mali bojevnik srednjega razreda
Samsung Galaxy A55 Ivan Valtl

Oblika


Če začnemo z obliko, Galaxy A55 že ob prvem stiku daje občutek kakovostne izdelave. Za to je zaslužen prenovljeni aluminijasti okvir in zadnje steklo Gorilla Glass Victus+. Za ljubiteljice lepšega spola smo na test dobili napravo v rožnati barvi oz. »Lilac«, saj se barva na soncu preliva med rožnato in vijolično – lep učinek. Če se vrnemo na dimenzije, nova, še bolj poudarjena kvadratnejša oblika in nekoliko večja teža bosta nekaterim poslabšali ergonomijo v roki, osebno pa to ni velik minus. Medtem ko na zadnji strani najdemo ikonično postavitev kamer v obliki semaforja, ki tokrat nekoliko bolj izstopajo iz zadnjega okvirja.

samsung-galaxy-a55
Samsung Galaxy A55
Ivan Valtl

Zaslon


Druga pomembna nadgradnja v primerjavi s prejšnjo generacijo je zaslon, ki je v primerjavi z lanskim modelom nekoliko večji. Letos gre za 6,6-palčni zaslon Full HD Plus s hitrostjo osveževanja 120 Hz. Kakovost je odlična in tudi barvna kalibracija je precej dobra. Če bi morali res najti pomanjkljivosti, je zagotovo svetilnost, ki v primerjavi z lanskim modelom ni spremenjena in znaša 1000 nitov. Popolno izkušnjo dopolnjujeta dva stereo zvočnika, ki dajeta čist zvok, tudi pri nizkih tonih.

Galaxy A55 poganja uporabniški vmesnik OneUI 6.1 na osnovi Androida 14. Pametni telefon bo prejel še štiri posodobitve sistema in petletno podporo varnostnih podatkov. Žal Samsungova umetna inteligenca Galaxy AI ostaja ekskluziva za premium naprave, če vam je to največja težava, lahko rešitev najdete v seriji Galaxy S23 FE. Vsekakor Galaxy A55 z uporabniškim vmesnikom OneUI 6.1 ne bo razočaral, saj je v zadnjih letih doživel ogromno izboljšav v animacijah, grafiki in bogatem prilagajanju.

samsung-galaxy-a55
Samsung Galaxy A55
Ivan Valtl

Zmogljivost


Kot je bilo omenjeno v uvodu, tretja in najpomembnejša novost je vsekakor novi 4-nanometrski čip Exynos 1480 Soc. To je novi srednjerazredni čip, ki nadomešča lanskega Exynos 1380, za katerega se je že lani ugotovilo, da se ne obnese dobro pri zahtevnih nalogah. Na srečo ni trajalo dolgo, da smo spoznali, kako učinkovit je novi procesor. Kakovost novega procesorja je definitivno opazna v primerjavi s prejšnjim modelom. Končno lahko rečemo, da Galaxy A55 poganja bojevniško srce.

Ostalo strojno opremo dopolnjujeta 8 GB delovnega pomnilnika ter 128 ali 256 GB prostora za shranjevanje z možnostjo nadgradnje s kartico microSD, tu so še WiFi 6, Bluetooth 5.3, NFC, GPS, Glonass, Galileo ter čitalnik prstnih odtisov, ki je vgrajen pod zaslonom.

samsung-galaxy-a55
Samsung Galaxy A55
Ivan Valtl

Kamere


Galaxy A55 ni doživel veliko sprememb od predhodnika v foto oddelku, tako da je tu še vedno dobra glavna kamera ločljivosti 50 MP, sledi ultraširokokotna kamera z 12 MP in makro kamera s 5 MP. Za selfije pa skrbi 32 MP, ki je v letošnjem modelu nekoliko boljša pri izpostavitvi portreta.

Untitled (80).png
Samsung Galaxy A55 Fotografije
Ivan Valtl

Untitled (81).png
Samsung Galaxy A55 Fotografije
Ivan Valtl

Glavna kamera je torej tista, ki prepriča v vseh pogojih, medtem ko ima ultraširokokotna kamera težave pri nočni in direktni svetlobi. Vsekakor Galaxy A55 ostaja v dometu kakovosti fotografije v srednjem cenovnem razredu, ki pogosto zadovoljuje osnovne uporabnike. Škoda je, da Samsung v A55 ni prinesel nekaj nadgradenj, morda ultraširokokotni ali pa makro kameri. Po drugi strani pa je kamera za selfije odlična in omogoča res lepe in čiste fotografije in tudi posnetke.

Untitled (79).png
Samsung Galaxy A55 Povečava
Ivan Valtl

Avtonomija baterije


Z novim procesorjem in baterijo 5000 mAh je avtonomija ena od močnih točk. Brez težav in varčne uporabe smo preživeli cel dan, kar je pri Samsungovih telefonih res izjema. Torej odlični rezultati, medtem ko tega ne moremo reči za polnjenje, ki žal napravo polni s 25 W in bo potrebovalo vašo potrpežljivost oz. nočno polnjenje. V pakiranju ni priloženega adapterja in naprava ne podpira brezžičnega polnjenja.

samsung-galaxy-a55
Samsung Galaxy A55
Ivan Valtl



Splošna ocena Samsung Galaxy A55 je nedvomno pozitivna. Samsung je uspešno izboljšal že tako prepričljiv model A54. Osebno mi naprava lepo sede v roko, čeprav nisem imel priložnosti preizkusiti, kako se obnese v manjših, ženskih rokah. Glavna prednost novega modela je nedvomno procesor, ki prinaša izjemne izboljšave, zlasti v zmogljivosti in avtonomiji baterije.

Kljub številnim izboljšavam pa ostajajo tudi nekatere pomanjkljivosti. Oddelek s kamerami ostaja podoben predhodniku, kar bi lahko bilo predmet izboljšav v naslednji generaciji. Prav tako bi lahko Samsung razmislil o uvedbi brezžičnega polnjenja, še posebej ker pakiranje ne vključuje adapterja.

samsung-galaxy-a55
Samsung Galaxy A55
Ivan Valtl

Vsekakor je Galaxy A55 lepa izbira v srednjem cenovnem razredu. Kot zadnji nasvet predlagam, da ob morebitnem nakupu počakate na akcijo in razmislite o izbiri modela z manjšo kapaciteto shranjevanja, saj je možno prostor razširiti z mikroSD kartico.

2437835fd38339805be4fd42bf03957b.jpeg